Ziare.com

Tismaneanu: Lasitatea isi da mana cu nemernicia pe forumurile ziarelor

de Camelia Badea
Luni, 26 Iulie 2010, ora 14:30

   

Tismaneanu: Lasitatea isi da mana cu nemernicia pe forumurile ziarelor
Istoricul Vladimir Tismaneanu scrie, in premiera, despre "suvoiul de injuraturi" care insoteste articolele sale de presa indiferent de subiectul lor, si care, in opinia sa, fie sunt "explozii de ura comandate politic", fie vin "spontan din acele zone intunecat-pestilentiale in care ticalosia este stapana".

"De ani de zile urmaresc si suport (indignat, revoltat, dezgustat, plictisit) fenomenul atacurilor anonime prezentate drept interventii spontane pe forumurile ziarelor unde colaborez (si nu doar acolo). Scriu de ani de zile in presa vestica si marturisesc ca nu mi-a fost sa ma intersectez cu asemenea ofensive ale obscenitatii", comenteaza Vladimir Tismaneanu pe blog, dezvaluind ca de "asemenea marsavii" mai avea parte doar in anii '80, cand colabora la Radio Europa Libera si primea scrisori anonime jignitoare.

"Am trait apoi acest lucru la Jurnalul National, l-am experimentat la Cotidianul, il intalnesc acum la EvZ. Moderatorii, webmasterii nu mai reusesc sa faca fata la torentul insultelor si fabricatiilor. Nici nu apuca ziarul sa apara in editie electronica si, iata, sar la atac garfielzii de pe acoperisurile mucegaiului etern. Antioccidentalismul, antiliberalismul, antiintelectualismul si antisemitismul se contopesc in acest cocktail al nerusinarii. Lasitatea isi da mana cu nemernicia", comenteaza Tismaneanu.

Acesta mai dezvaluie ca in noaptea de Anul Nou a primit un mesaj in care i se ura "deces sigur si rapid" si ca ar putea publica un volum de cateva sute de pagini cu "infectii huliganic-antisemite" ce i-au fost adresate in presa romaneasca si pe forumuri.

In aceste conditii, istoricul se declara socat de lipsa de reactie a celor care monitorizeaza "asemenea forme de hartuire rasista", care in opinia sa "sunt menite sa amortizeze vocile lucide" ale celor numiti "intelectualii lui Basescu", in timp ce "zecile de intelectuali semnatari ai listei de sustinere a lui Crin Antonescu" nu beneficiaza de acelasi tratament.

"Orice ai scrie, oricare ar fi subiectul, se revarsa peste tine un suvoi de injuraturi. (...) Sunt convins ca mare parte din aceste explozii de ura sunt comandate politic. Altele insa vin poate spontan din acele zone intunecat-pestilentiale in care ticalosia este stapana.(...) Cum sa rezisti ispitei de a-l jigni pe Liiceanu? Cum sa nu exulti cand il poti palmui pe Plesu? Cum sa nu-l batjocoresti pe Patapievici?

Nu este oare o datorie de onoare sa arunci cu pietre in "boierii mintii"? Nu e oare cool sa tii isonul celor care ii numesc pe "intelectualii lui Basescu" viermi care vietuiesc intr-o hazna?", intreaba retoric Tismaneanu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4149 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
79 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

erata

Statele Unite

 

 

"BOIERII MINTII ?"

"BOIERII MINTII?" Cine sunt cei care merita aceasta denumire, domnule Tismaneanu ? Eu personal, nu am nimic cu acest personaj, in afara faptului ca n-am sa-nteleg in ruptul capului, cum a putut fiul unui fost doctrinar comunist, sa condamne...comunismul...
Avand semnatura lui, a domnului Tismaneanu, Raportul "Condamnarii comunismului" a parut a fi o farsa. Daca respectivul personaj ar fi fost fiul lui Maniu, al lui Bratianu, al domnului Corneliu Coposu sau a altor luptatori anticomunisti, mi-as fi plecat fruntea...Dar asa...
Dupa cate am vazut, dl.Tismaneanu a fst un bun biograf si al lui Ion Iliescu si al tuturor presedintilor postrevolutionari. Si atunci, sa nu cred ca o face strict din motive pecuniare ?!

 

 

Domnul Tismaneanu nu trebuie sa fie suparat!

Nu numai sustinatorii lui Basescu sunt injurati, toata lumea isi ia portia de injuraturi!
Eu am vazut de exemplu ce primeste CTP- slava dlui!- din belsug!
Nu are rost sa se dea victima, asta e nivelul asta e poporul, cu el defilam! sa contribuie domnia sa, prin exemplul personal si prin calitataea educatiei asigurata de onoratii guvernanti la ridicarea nivelului de civilizatie si o sa vedem numai eseuri si dezbateri de inalt nivel filozofic!
Pe forumul acesta cred este campion dl, Leca, nici nu trebuie sa citesti articolul, dupa sirul lung de insulte iti dai seama cine l-a scris!
Din cate am vazut si prin occident mai scapa injuraturi in comentarii, e drept ca mai rarut, dar sunt!

 

 

@duncan

Nu @duncan, eu am fost cat se poate de coerenta in ceea ce am scris, dumneata te-ai incurcat in propriile afirmatii!
Reciteste-ti postarile poate-ti revine memoria.

 

 

d.l Tismanenu,d.nl Hurezeanu.dl Dinescu

sau romanii pe care ii scuipam dupa ce au fost icoanele noastre.nu stiu ce ar mai fi de spus.poate ca daca IIsus s-ar fi nascut in Romania, ar fi avut aceeasi soarta.sa-mi fie scuzata comparatia,dar cine este imaculat pentru romani,inainte sa moara?

 

 

"emigratia Romaneasca"

Inteleg. Dumneata ai facut mai mult decat cei doi pentru "emigratia Romaneasca" si-ti permiti sa-i critici.
Nu ti-ai pus intrebarea de ce s-a ajuns la dezbinarea ""emigratiei Romanesti de la Paris"? Oamenii respectivi nu au si ei partea lor de vina?
In locul dumitale as gandi de doua ori ( chiar de trei) si as scrie o data.

 

 

Tismaneanu si cal si magar!

Domnule Tismaneanu, mai tineti minte cum tatal dumneavoaatra omora romani nevinovati si cum nimeni nu l-a pedepsit din cauza asta? Dar dumneavoastra n-ati avut remuscari cand studiati in Vest plecat bine aprobat de comunisti PE BANII poporului roman, pe care nu i-ati returnat inca? Dar cand scriati in Vest si dati sfaturi cum sa se distruga capitalismul? Iar in comisia de studiere a crimelor comuniste de ce l-ati exclus pe un adevarat roman, Paul Goma "din motive personale"?

 

 

Paul Goma - scrisoare catre Vladimir Tismaneanu

Pentru a-si “repera" onoarea, Vladimir Tismaneanu (dar vrea? – vom verifica numaidecat) are de facut urmatorul lucru: Sa se adreseze sefilor publicatiilor respingatoare, propunindu-le textul de mai jos, insotit de scrisoarea de fata, in virtutea tolerantei – chiar daca aceasta nu face parte din panoplia “standardelor academice" cu care mi-a inchis gura cand m-a anuntat ca nu mai fac parte din Comisia prezidentiala pentru studierea comunismului – fiindca imi lipsesc standardele…

 

 

DUNCAN să fie clar : articolul este despre "controversatul anticomunist"

Nu despre Monica Lovinescu dar cum sarcina ta pe forum este să-l aperi " in orb" pe fiul lui Tismenco cominternistul te dai la toată lumea cu tupeu si iată calci in străchini !

 

 

Marsavia imbraca diverse forme dle Tismaneanu,. Dumneavoastra v-a dat chiar si idei. Probabil ca adevarul este intotdeauna in alta parte, nici la dumneavoastra si nici la interlocutori. Nu este suficient insa sa remarcati ca dvs. nu-l detineti.

"Errare humanum est, perseverare diabolicum" se aplica perfect in cazul dvs.

 

 

typo :si pe urmă cine te-a informat : S E C U R I T A T E A ?! Că mai bine ca ea N-A DEZBINAT NIMENI DIASPORA ROMÂNEASCĂ

Duncan-CAN esti penibil si deplasat dă ne si nouă un CV de băiat diasporean care a făcut ceva bun pentru romanii din diaspora măcar ai cintat o "manea" cu vocea ta ?

 

 

@duncan

Unde vezi dumneata critica? Am tras niste concluzii si am spus niste adevaruri. Daca aceste adevaruri deranjeaza...asta-i treaba dumitale.

 

 

@Duncan

Problema dvs este ca va bagati in discutii care va depasesc.
1)Exista reviste care scriu despre anumiti autori, aceia care merita evident, chiar le dedica numere speciale, nu numai un articol. Asa ca, atunci cand spui ca o "revista a scris despre X" asta are sens. Pentru cine se pricepe.
2)Sa fii citat intr-un articol aparut intr-o revista nu inseamna ca articolul tau este la nivelul revistei respective. Nu inseamna decat ca autorul respectiv foloseste, aminteste ceva din articolul tau. Diferenta este enorma! Este ca si cum ai spune ca o citare in Nature ( ati auzit de revista asta?) inseamna ca esti la nivel de "Nature". Nu mai visati cu ochii deschisi....
De altfel, cine sau ce l-a impiedicat pe Tismaneanu sa mai publice in revista respectiva daca avea articole de nivelul NYRB?
3)Habar nu aveti ce inseamna nivel academic, altfel nu ati sustine toate aberatiile de mai sus.
4) Nu stiti sa pierdeti si insistati aiurea doar, doar veti avea ultimul cuvant.

 

 

Monica Lovinescu ???????

Acea doamna cu numele careia dl V. Tismaneanu vrea sa boteze o strada in cartierul Primaverii ???

 

 

Cum sa nu-l batjocoresti pe Patapievici?

Cind eu iubesc nu "scheletul din debara :Eminescu" ci propria-mi limbă vie a cărei miracol se numeste
E M I N E S C U dar ce să stie un "metec " ca Patavievici "cel recent"!

 

 

Prima   1   2   3   4   5   6   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor