Andrei Plesu, o retragere simptomatica (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 12:38
10971 citiri
Andrei Plesu, o retragere simptomatica (Opinii)

Daca retragerea lui Andrei Plesu din corpul editorialistilor de la Adevarul ar fi fost provocata de motive strict personale, nu cred ca ar fi fost ceva de comentat. Ar fi fost vorba strict despre optiunea domniei sale si despre regretul cititorilor.

Dar retragerea domnului Plesu este cu mult mai mult decat atat. Ea este simptomatica nu numai pentru soarta elitelor in Romania, ci si pentru soarta oamenilor de bun simt, cu buna educatie, cu umor si sensibilitate in ziua de astazi.

"Sunt obosit. Am practicat, de cand ma stiu, scrisul ca pe un act de comunicare, ca pe un mod de a oferi ceva - "rambursabil" - unui potential partener de dialog. Or, de la o vreme, scrisul a devenit, din ce in ce mai apasat, o specie a razboiului. A scrie e a iesi la bataie. Imi e tot mai clar ca ma misc intr-o lume straina, pentru care nu sunt pregatit si pe care nu pot si nu vreau sa o asum.

(...) Imi trebuie o pauza. Si vreau sa ofer o pauza si altora. Forumistilor mei, de pilda, care, cu exceptia unei minoritati de condeie cuviincioase, se intrec, saptamana de saptamana, sa ma tavaleasca prin micile lor nevroze si frustrari, sa ma ingroape in obscenitati, agramatisme, amenintari, invitatii la spanzuratoare si cimitir. Sper ca absenta mea din gazeta va contribui, cat de cat, la insanatosirea lor sufleteasca.

O pauza vreau sa ofer si cititorilor, sau unor publicisti harnici, care ma cearta ca nu scriu despre ce vor ei, ca nu gandesc ca ei, ca ma bag in toate, ca nu ma bag in nimic, ca sunt "omul lui Patriciu", sau, dimpotriva, "intelectualul lui Basescu", ca ma vand pe bani grei si privilegii cosmice, ca sunt cripto-comunist, tigan, homosexual, securist, ca public in afara tarii nu din 1991 si la solicitarea unor edituri straine, ci de-alaltaieri, de cand ma sustine Patapievici, ca doua memorii catre Ceausescu in care ceream - in penibilul limbaj standard al birocratiei comuniste - dreptul de a supravietui erau, de fapt, scrisori de dragoste, ca sunt gras, ca sunt mason, kaghebist, British Intelligence, Mosad sau CIA, "jidanit", antisemit, cripto-fascist, fundamentalist, impostor, clovn, agent al unui monopol ideologic, mancator de tinere valori si cate si mai cate alte lucruri, care de care mai respingatoare, mai scandaloase si mai periculoase pentru neam si patrie.

(...))Si inca ceva: nu mai suport sa am de-a face, vrand-nevrand, cu un anumit personaj din "Holdingul Adevarul", cand sentimental ca o telenovela, cand tafnos ca un fost sef de sala, bucuros sa se traga in poza cu felurite VIP-uri pentru o tara de notorietate, haotic administrativ si cu veleitati culturale penduland intre Paulo Coelho si Dan Diaconescu", scrie Andrei Plesu in editorialul de despartire.

In stilul sau elegant, dl. Plesu ne spune, de fapt, ca s-a saturat de marlanie si ticalosie, de primitivism si sfertodoctie agresiva, de vulgaritate si violenta, de incultura crasa, nesimtire si calomnie, de rautatea gratuita si efervescenta.

S-a saturat de ceea ce domina societatea si presa romaneasca. Si in fata lor face un pas inapoi. Nici nu cred ca are alta varianta cat timp nu-i e in fire sa-si ridice poalele in cap, sa isi puna mainile in solduri si sa inceapa sa scuipe cuvinte.

Cultura, bonomia, ironia calma si inteligenta, dreapta masura, echidistanta, bunul simt nu au nicio legatura cu Romania de astazi, iar cei care le practica, o minoritate de altfel, nu au prea multe variante: ori se alatura haitei si urla ca ea, ori sunt mancati, ori pleaca.

Domnul Plesu pleaca de la Adevarul, altii pleaca din spitale si cabinete, de la catedre, din firme, de peste tot. Nu au comun nici vreo meserie anume, nici vreo varsta anume, nici neaparat vreo conditie sociala sau materiala. Au in comun doar o exasperare dureroasa in fata unei lumi devenita jungla, o lume in care nu numai ca nu se regasesc, dar se simt in pericol ca oameni normali.

Si fara ei, societatea romaneasca este, fara sa-si dea seama, mai saraca, exact asa cum nu doar Adevarul, ci si presa romaneasca este cu mult mai saraca dupa ce Andrei Plesu a luat pauza. Partenerii sai de exasperare se scufundau in cuvintele domniei sale ca intr-o apa racoroasa in plina canicula.

Editorialele de marti erau stropul de normalitate si intelepciune al saptamanii. Nu mai sunt. Nesimtirea, grobianismul, isteria si nerusinarea au invins din nou. Nu e prima data, caci nu e prima retragere a domnului Plesu din diverse locuri in care se simtea inadecvat, in linii mari din aceleasi motive. E insa poate cea mai trista.

Si poate ca e mai bine asa. Intr-o societate in care Vanghelie e cavaler al urbanismului, Badea - jurnalist, Zavoranu - vedeta si Udrea - ministru, cuvintele si gandurile domnului Andrei Plesu erau ca margaritarele aruncate porcilor.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Andrei Plesu retragere Adevarul, #Andrei Plesu editoriale, #Andrei Plesu , #presa scrisa