De la cititori: Presa si comunismul - Ce cuminti eram odata...

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 16:07
1631 citiri
De la cititori: Presa si comunismul - Ce cuminti eram odata...

Daca unui tanar de azi, si ma refer aici la un tanar bine informat despre lumea in care traieste, cunoscator al mersului evenimentelor care se intampla zi de zi, atat intern, cat si international, i s-ar cere sa rasfoiasca, sa spunem, colectia pe o luna a unui ziar de dinainte de 1989, ar ramane uimit.

In primul rand, ar remarca multitudinea cuvantarilor ceausiste care apareau zilnic cu punct si virgula, urmate indeaproape de adeziuni, apluze, de parerile de bine ale intregului popor, care in unanimitate era de acord cu tot ce-i trecea prin cap lui Ceausescu.

Articole kilometrice vorbeau elogios despre poporul muncitor si maretele lui realizari. Nimeni nu fura, nimeni nu lenevea, toti munceau cu drag si spor, chiar si duminica sau in zile de sarbatoare, Craciun ori Pasti. Nu era nicio problema. Romanii nu erau altceva decat niste robotei programati sa aprobe ce aud si sa se conformeze intocmai ordinelor pe care le primeau si atata harnicie si vrednicie ca atunci nu se gasea nici macar in stupul albinelor.

Un loc deosebit in presa timpului il ocupau vizitele tovarasului, anuntate cu multa grija din timp si prilej de uragan pentru autoritatile locale, ocupate pana peste poate sa iasa bine, sa creeze impresie buna si, la sfarsit, sa primeasca asteptatele laude de bine si de prosperitate.

In acest scop, pe parcursul strabatut de coloana oficiala, se aduceau si se plantau indata papusoi din zonele mai fertile care sa-l acopere pe cel pipernicit din cauza secetei sau a ploilor prea abundente ori se legau fructe in copaci cu ata la culoare pentru ca ramurile sa se aplece pline de rod. Se facea totul cu deosebita grija si atentie pentru a arata cat de rodnic este pamantul patriei comuniste si fotografiile din ziare sunt marturie a acelor timpuri.

Nimeni nu scria si nu pomenea nimic de saracia din magazine si frigul din case, de lipsa curentului electric si umilinta de a sta vesnic la cozi, indiferent de vreme si de anotimp, pentru a prinde ceva de mancare.

Si atunci ca si acum si ca pretutindeni in lume unde traiesc oameni se intamplau si lucruri rele, dar presa timpului nu pomenea niciodata nimic despre hoti, violatori, criminali, gainari, smecheri sau fenomene ale naturii devastatoare care se intamplau.

Noi, romanii, nici mai buni, nici mai rai decat alte natii trebuia sa aratam si sa-i vorbim lumii numai si numai despre realizarile societatii multilateral dezvoltate in care traiam, singura capabila sa ne ofere fericirea daca eram cuminti, docili si bateam din palme. Ce era rau se intampla numai dincolo, la altii, la capitalisti.

Stirile din afara tarii erau extrem de rare si, de regula, negative, concepute de asa maniera incat sa reliefeze superioritatea societatii in care traiau romanii. Traiam ca intr-o puscarie fara ca macar din presa sa aflam ce se intampla "dincolo", ce a mai aparut ori daca cineva mai stie ca Romania si romanii exista.

Existam si cineva care nu a trait atunci si nici nu stie cum s-a trait, luandu-si informatiile doar din presa timpului, si-ar putea imagina ca noi, romanii, eram plictisiti, coplesiti de atata fericire insa eram asa de egoisti incat nu voiam sa le povestim si altora dinafara cat de bine ne este.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#presa comunism, #stiri externe comunism , #presa scrisa