Ion Cristoiu nu considera ca "Gaina care a nascut pui vii" a fost fake news. Nu a facut niciun rau, era o nascocire

Sambata, 17 Noiembrie 2018, ora 21:04
8947 citiri
Ion Cristoiu nu considera ca "Gaina care a nascut pui vii" a fost fake news. Nu a facut niciun rau, era o nascocire
Foto: captura video

La un sfert de secol de la titlul care a intrat in istoria presei, precum si in cea a bancurilor, Ion Cristoiu vine sa explice si sa apere "Gaina care a nascut pui vii" din Evenimentul Zilei.

Cristoiu, director al ziarului la acea vreme, spune ca nu considera ca a fost "fake news".

"Eu nu sunt de acord cu termenul de 'fake news' si va spun de ce. Fake News este ca si cum i-ai spune fetei de pe soseaua de centura stewardesa. Fake news, in formula in care e, micsoreaza adevarul. E o minciuna. Fake News nu este stirea ca cea cu gaina sau o stire falsa. Eu pot sa dau o stire falsa din diferite motive. Fake news-ul este o stire data dinadins pentru a fi manipulata.

Ea difera de stirea falsa, de fonfleu, fake news-ul este un fenomen, nu o stire in sensul ca o masinarie baga o stire falsa, undeva pe site-ul Plopii fara sot si deodata, la un ordin, stirea incepe sa fie rostogolita. Ajunge in presa mare, presa mare la ordin sau din prostie o preia si te trezesti ca ea devine stire, stire. Stiu, cred ca o sa raman in istoria presei cu aceasta...Se intampla in felul urmator: Eu sunt convins ca o gaina care face oua nu e stire, ea facea puii vii", a declarat Ion Cristoiu, intr-un interviu pentru Gandul si Mediafax.

In 1993, Evenimentul Zilei titra: "Eveniment senzational la Pascani. Gaina care a nascut pui vii". Iar din sapou cititorii aflau ca "programata pentru taiere, ea a fost astfel crutata".

"Noi aveam doua sisteme: Daca aduceai o stire erai premiat pe loc si banii ii luai de la casierie. Daca pierdeai stirea erai sanctionat pe loc. A doua sursa, o sa va spuna Sorin Rosca Stanescu, era cea cu documente, venea cineva cu documentele tari, eu le plateam. Bine, ei le aduceau pe gratis, eu le plateam.

Gaina care a nascut pui vii se petrecea in Moldova, era un teritoriu gen Vaslui. Si atunci, aceasta stire s-a potrivit cu ce credeam eu despre Romania. 'Gaina fara bilete' este tot o stire aparuta la noi. Ar trebui sa iau acum Evenimentul Zilei sa gasesc. Precizare, stirea falsa cu gaina care a facut puii vii nu a facut niciun rau, nu era o stire ca ala a furat, o stire care sa influenteze. Luati-o ca o proza, era o nascocire", a mai spus Ion Cristoiu.

Citește și:
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
Partidul AUR și-a deschis de curând magazin, astfel că simpatizanții formațiunii politice își pot cumpăra haine și accesorii cu sigla partidului. Totuși, prețurile nu sunt făcute...
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Pensia nu poate fi mai mare decât salariul. Este inacceptabil”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi seară, că susţine unele principii legate de pensiile speciale, astfel că pensia nu poate fi mai mare decât salariul, iar cei care se...
#Ion Cristoiu gaina pui vii fake , #presa scrisa
Comentarii
Poza viorel54
viorel54
rank 5
Cristoiule, tu stii ce este ala, un ***?