Barnele din ochii presei

Luni, 03 Mai 2010, ora 23:45
3366 citiri
Barnele din ochii presei
Foto: .toonpool.com

Nu cred ca presa din Romania are ce sarbatori astazi, de Ziua Internationala a Presei. Ar avea, dupa cum recomanda Clubul Roman de Presa, mai multe motive de meditatie.

Noi, ziaristii romani, am putea medita, de exemplu, la politizarea si mogulizarea presei din Romania, la limita de unde salariul lunar si avantajul personal nu mai pot justifica eludarea componentei esentiale de constiinta din aceasta profesie. Ar putea medita si la propriile visceralitati. La masura in care simpatiile sau antipatiile personale, inevitabile, au voie sa razbata din relatare/intrebare/scriitura/montaj/ ierarhizare sau orice alt demers profesional.

Am putea medita la limitele libertatii de expimare: unde se termina un drept esential, o libertate pentru care s-a murit in urma cu 20 de ani si de unde incepe exercitarea lor abuziva. Am mai putea medita la diferenta dintre meseria de jurnalist si aceea de procuror, limita atat de adesea incalcata in talk-show-uri unde moderatorii par a avea un singur scop: asasinarea imaginii interlocutorului.

Am putea medita care este limita concesiilor permise de fuga dupa rating/trafic. Audienta mare justifica orice? Curiozitatea oamenilor, chiar atunci cand ea izvoraste din primitive porniri si nu are nimic legitim, justifica orice demers, orice indiscretie, orice exagerare?

Ma tem ca o autoevaluare aspra si onesta pe aceste teme ar conduce la concluzii ingrijoratoare. Dar poate ca boala cel mai greu de acceptat este cea mai grava: incompetenta, extinsa malign mai ales in segmentul care ar trebui sa fie cel mai dinamic, mai sfredelitor si mai promitator: generatia tanara.

Vedem pe ecrane, caci televiziunile sunt cel mai lovite de acest sindrom, tot felul de baieti si fete, mai mult sau mai putin telegenici, mai mult sau mai putin agramati. Copiii acestia necopti, atrasi de microfon precum fluturii de lampa, nu au cultura generala, nu au vocabular, nu au proprietatea termenilor, dar au, in schimb, uriase carente de logica.

Cei mai multi par un fel de flasnete, care repeta mecanic declaratii puse cap la cap sau texte dictate din redactii/regie, texte din care, evident, nu inteleg mare lucru. Spun enormitati tulburatoare, comit fara sa clipeasca dezinformari revoltatoare, fie cu rea credinta, care nu e neaparat a lor, dar careia nu i se opun, fie din pura prostie sau neintelegere a subiectului cu care s-au trezit in brate. In acest peisaj sinistru, reporteri profesionisti precum Adelin Petrisor, din pacate retras din activitate, sau Ramona Avramescu de la TVR devin exceptii uimitoare.

Cauzele acestei deprofesionalizari galopante pornesc de foarte jos, adica din invatamantul romanesc producator de analfabeti functionali pe linie. Deficientele de vocabular, logica si cultura generala, demolarea curiozitatii, lipsa respectului fara de acuratete si detalii vin din scoala generala si liceu. Invatamantul superior, pentru cei care il urmeaza, nu schimba mare lucru in bine.

Odata angajati, tinerii acestia au doar doua obiective: sa devina vedete cat mai repede si sa castige cat mai multi bani. Ambele cu orice pret. Ambitia e buna, e principalul motor al cresterii profesionale. Dar una e sa cresti si alta e sa te umfli. Iar cei mai multi dintre tinerii jurnalisti romani doar se umfla pe ecrane.

Cele mai rele dintre carentele lor sunt lipsa curiozitatii si a documentarii, cele dintai arme ale unui profesionist autentic. Daca veti intra intr-o redactie, la orice ora, veti constata ca nici 10% dintre jurnalistii care nu au ceva anume de facut pentru urmatorul jurnal se documenteaza pe domeniul lor, sapa dupa subiecte, isi trag de limba sursele. Se sta la tigara, se joaca tot ce se poate juca pe computer, se barfeste, se citesc site-uri tabloide, se vorbeste la telefon cu prietenii si rudele.

N-aveti idee cati jurnalisti, unii chiar in pozitii de decizie, nici macar nu se obosesc sa citeasca zilnic principalele ziare si site-uri de stiri. Iar cand ii pica in brate subiectul, jurnalistul nostru, cu mintea goala si odihnita, incepe sa turuie tampenii si banalitati cu aerul suficient al unui mare specialist. Cand nu esti documentat, nu stii ce sa intrebi, ce sa cauti, ce conexiuni sa faci, ce suspiciuni sa ai, incotro sa te uiti. Poti avea doar penibile malitiozitati suficiente.

Recent, un mare realizator radio care se intreba, plin de sine si revoltat, cum de un partid care s-a declarat de dreapta in campanie, se declara acum popular. Daca ar fi inlocuit macar un exercitiu de autoadmiratie in oglinda cu o lectura de specialitate, ar fi aflat ca, dezamagire!, popularii sunt de dreapta.

Tot documentarea ne-ar fi ajutat sa aflam, de exemplu, cate din cele impuse, pasamite, de UE nu sunt catusi de putin exigente europene, sa zicem prohodul mortului sau dimensiunea castravetelui, devenite, intr-o vreme, adevarate obsesii nationale. Si tare bine ar fi fost ca inainte de a acuza in bloc si fara drept de recurs corpul medical romanesc de toate nemerniciile lumii, multi dintre jurnalistii-inchizitori sa fi stiut ca se spune "obstetrica" si nu "obstretica".

Dar ce mai conteaza ordinea literelor cand te ineaca mania si ingoranta? Chiar asa, poate unora le-a fi de folos si informatia ca "ignoranta" nu are legatura, dupa cum ar parea, cu actiunea de a nu baga in seama, a ignora, pe cineva, ci cu "nestiinta".

Si, in general, poate ar fi bine ca breasla sa ia atent aminte la barna din propriii ochi, inainte de se repezi cu ferocitate asupra paiului din ochii altora, inclusiv din ochii politicienilor.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#presa defecte, #analiza presa Romania , #presa
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
presa e manipulata de moguli...alde Patriciu, Felix, Vintu, adica miliardarii de carton care au jefuit economia romaneasca in dispretul justitiei mituita cu parte din prada lor...