Campanie prezidentiala impotriva jurnalistilor? (Opinii)

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 08:29
7264 citiri
Campanie prezidentiala impotriva jurnalistilor? (Opinii)
Foto: Realitatea.net (Arhiva)

Atitudinea unui regim fata de presa dezvaluie esenta democratica sau totalitara a acestuia, iar guvernarea fara aportul "cainelui de paza al democratiei" a fost intotdeauna sortita esecului. De cand e presa, de cand e democratie.

Cand fesenistii in frunte cu Iliescu, Brucan tunau si fulgerau impotriva "unei anumite parti a presei", strazile si pietele Capitalei se umpleau de mitinguri si demonstratii care acuzau organele statului de practici securistice si politie politica, iar daca li se spunea ca "se adapa" din dolarii lui Ratiu, Campeanu si ai imperialismului american, era gata sa izbucneasca o noua razmerita: "Ultima solutie/ Inc-o revolutie".

Razboiul Puterii cu presa

Prin anii '90, Puterea controla mass-media in cvasitotalitate, doar Romania Libera, Cotidianul, Dreptatea permitandu-si un ton critic la adresa diriguitorilor. Azi, Strategia Nationala de Aparare considera ca presa vulnerabilizeaza statul roman, de aceea numai Jurnalul National, Antenele si bloggerii mai flutura steagul drepturilor si al libertatilor cetatenesti, al alternantei la guvernare.

Ca nu cumva sa iasa adevarul la iveala, loialitatea, tacerea, starea de noncombat a mediilor cica se cumpara cu bani grei, iar moleseala maselor se obtine a la Orwell prin manipulari succesive, promisiuni peste promisiuni, de nu, ingroziri cu pericole imaginare, daca pica actuala majoritate.

Ziaristii vor libertate

Numai ca sindicatele jurnalistilor s-au plans la Comisia de petitii a PE, iar aceasta, la sugestia europarlamentarilor nostri, a incercat o hotarare de tip Anastase la Legea pensiilor, adica fara voturi suficiente. Popularii europeni ar fi tacut, dar colegii lor n-au dorit sa devina partasi la tarasenie.

Incercarea de a exporta boala de putere si metehnele romanesti la Bruxelles, de a obstructiona pe orice cale depunerea marturiilor a avut drept consecinta trimiterea unei comisii a legislativului european la Bucuresti pentru a cerceta abuzurile. Oare s-a mai vazut asa ceva in UE?

Plangerile jurnalistilor si ale editorilor vin ca urmare a obstructionarii distributiei, a supraimpozitarii si a permanentei hartuiri de catre administratiile locale si Fisc, a urmaririi si ascultarii telefoanelor, a falimentarii fabricilor de hartie, a monopolului transmiterii prin cablu si a scoaterii posturilor potrivnice Cotrocenilor din grila (vezi cazul Antenei 2)... Se adauga atacurile frecvente, diatribele vitriolante, tot mai frecvente ale presedintelui.

Exista presa de tip "Gica contra"?

Nu stiu cum se simt protestatarii anilor '90, mai cu seama deontologii si elitistii trecuti cu arme si bagaje in tabara Puterii, cand amenintarile la adresa libertatii de expresie, a independentei actului editorial si a posturilor opozante de radio-TV sunt facute pe fata. Ce alt sens are cererea procurorului general Kovesi de a fi cercetati realizatorii de la Realitatea TV acuzati ca au luat bani de la Petromservice? E vorba de mita sau remuneratii?

Daca au dezinformat, au mintit, au distrus imaginea publica a politicienilor curati ca lacrima, sa plateasca. Nu e adevarat ca lupta impotriva coruptiei, calul de bataie cu care Traian Basescu a castigat alegerile, s-a transformat in opusul ei si ca mita, traficul de influenta, spolierea banului public au luat proportii halucinante? Ca Executivul habar n-are cum sa scoata tara din criza? Doar daca nu vrei, nu vezi.

Legea pumnului in gura presei

In ajutorul justitiarilor zelosi vine initiativa legislativa a lui Tudor Ciuhodaru, Mircea Giurgiu, Petru Movila si Aledin Amet, lezati de libertatea prea mare a mass-media din Romania, mai cu seama a Internetului. Trebuie neaparat un "organ" care sa impuna ordinea, linistea si ovatiile de pe vremuri, sa sanctioneze ori sa inchida site-urile dusmanoase?

Mai tineti minte declaratiile belicoase ale lui Ciuhodaru contra USL care nu-i lasa suficienta libertate de manifestare? Ei bine, acum si-a gasit-o la sanul laptos al coalitiei de guvernare, dar libertatea nu era pentru catei, ci doar pentru Domnia Sa, pentru activisti, dulai si lingai.

Incurcata in astfel de ramasite ale totalitarismului, Puterea ar da orice pentru o noua vestimentatie la casa de moda a Albei ca Zapada. I-ar prinde bine un frac nou, portocaliu-buratic, de tip crestin democrat ori Miscare populara in locul pufoaicei unse cu toate celea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Presa Internet libertate jurnalist, #autoritate democratie totalitarism, #presa cenzura Basescu , #presa