Presa de azi: Strategia Nationala de Aparare Impotriva Presei

Joi, 24 Iunie 2010, ora 07:18
4543 citiri
Presa de azi: Strategia Nationala de Aparare Impotriva Presei
Foto: Evenimentul Zilei

Pentru prima data dupa 1989, campaniile de presa la comanda au fost definite, in Strategia de Aparare a Romaniei, drept un risc serios la adresa securitatii tarii.

Ce campanii de presa au "vulnerabilizat" securitatea nationala, intreaba jurnalistii de la Gandul.

In documentul trimis, miercuri, Parlamentului se arata: "Fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului reprezinta o alta vulnerabilitate a statului roman".

Printre principalele vulnerabilitati ale Romaniei sunt diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii ale statului, capacitatea administrativa redusa la nivel central si local si politizarea excesiva a unor institutii, atat la nivel local, cat si national, coruptia, evaziunea fiscala, contrabanda si practicile specifice economiei subterane.

Referiri la adresa mass-media apar si ulterior, cand se vorbeste despre "preocuparile informative ale unor actori non-statali orientate spre influentarea actului decizional, inclusiv a deciziei politice, a mass-media sau a opiniei publice".

Reactiile consilierilor prezidentiali arata insa ca este vorba despre frustarea Puterii fata de calitatea presei si a felului in care ziaristii isi fac meseria. Desi au insistat ca documentul nu va avea implicatii practice, pe baza lui institutiile implicate pot elabora strategii sectoriale, astfel ca exista posibilitatea unor reglementari legale privind presa.

Strategia Nationala de Aparare Impotriva Presei, titreaza Puterea. Traian Basescu da inca o lovitura presei, dupa ce a introdus-o la capitolul "Riscuri, amenintari, vulnerabilitati" la adresa securitatii nationale in Strategia Nationala de Aparare a Tarii.

Interesant este faptul ca numarul vulnerabilitatilor identificate a crescut semnificativ in timpul mandatului presedintelui Traian Basescu, in 2010 fiind identificate 15 astfel de "vulnerabilitati", fata de cele zece ce apar in proiectul Strategiei de Securitate Nationala din 2006.

Aparitia presei la capitolul "vulnerabilitati" la adresa securitatii nationale a fost criticata dur de reprezentantii Opozitiei, care il acuza pe presedintele Traian Basescu ca vrea sa puna pumnul in gura jurnalistilor.

"Unul dintre dusmanii acestei puteri este presa care nu intelege ca trebuie laudata puterea. Uitati-va, ca nu este doar acest document, este un atac evident impotriva presei prin sistemul fiscal de impozitare a drepturilor de autor. Simbolul coruptiei il reprezinta un jurnalist - Dan Diaconescu, iar Elena Udrea stie ce se intampla in curtea unui trust controlat de ANAF. Devenim o tara care nu mai are legatura cu democratia europeana, ci cu ceva modele sud-americane, care ii plac presedintelui Traian Basescu. Presedintele si primul-ministru vor sa inchida vocile care contesta puterea actuala", a reactionat Victor Ponta.

Nici liberalii nu au vazut cu ochi buni, Strategia gandita de CSAT. Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Teodor Melescanu, a subliniat ca "este o eroare profunda sa te referi la acest lucru, pentru ca el are incidenta directa asupra principiului libertatii presei intr-o tara democratica". Liberalul ii transmite presedintelui ca mai bine s-ar ocupa de manipularile de presa bazate pe interceptari telefonice.

Purtatorul de cuvant al Cotrocenilor, Valeriu Turcan, sustine insa contrariul. "Scopul acestui document este, printre altele, acela de a aduce in dezbaterea publica o serie de subiecte pana acum tabu. Aceste vulnerabilitati ale Romaniei sunt vulnerabilitati cu caracter general. Unele sunt de natura militara, altele legate de functionarea societatii democratice. Nu este scopul acestui document sa puna la zid o componenta fundamentala a democratiei. Rolul documentului este insa de a face un inventar corect si onest al unor vulnerabilitati pentru statul roman, pentru societatea democratica in care traim, rolul de corectare revenind exclusiv mass-media", a incercat sa indulceasca tonul Turcan.

Nici primul-ministru, Emil Boc, nu vede nimic rau in includerea presei la capitolul amenintari. "Presa nu a fost mai libera in ultimii 20 de ani, cine nu crede l-as invita sa ia o saptamana televiziunile publice din perioada lui Nastase si din 2009 incoace si sa faca comparatie daca exista vreo limitare", a punctat premierul.

Basescu face din moguli amenintari la siguranta nationala, informeaza Evenimentul Zilei. Dupa ce au fost tinta reprosurilor presedintelui Traian Basescu, clientii politici din institutiile statului si "mogulii de presa" au fost ridicati la rangul de vulnerabilitati la adresa sigurantei nationale si introdusi ca atare in Strategia Nationala de Aparare.

Astfel, in Strategia Nationala de Aparare se vorbeste despre "fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora" si se semnaleaza "presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutiile statului".

Presa este mentionata si in legatura cu fenomenul crimei organizate in senul "presiunilor si influentei pe care aceasta incearca sa le exercite asupra institutiilor statului, asupra mass-media si asupra unor reprezentanti ai clasei politice".

Pe seama unor "decizii politice gresite" sunt puse si "dezechilibrele bugetare", dar si "politiarea excesiva a unor institutii, atat pe plan local cat si national". In acelasi document se arara totodata ca, pentru o tara ca Romania, "vulnerabilitatile pot fi la fel de importante ca si amenintarile".

Politizarea administratiei a fost reprosata de Basescu guvernului inca de anul trecut, dupa emiterea ordonantei de urgenta care asigura clientelei sefiile institutiilor deconcentrate. Cu toate acestea, Basescu a promulgat in final legea, revenind insa cu criticile in intalnirile recente cu PDL la Snagov. Dupa ce politizarea a fost respinsa de trei ori la curtea Constitutionala, legea care ar scoate clientela din institutii a picat la Senat si a trecut abia astazi de plenul Camerei Deputatilor.

Serviciile secrete, abilitate legal sa previna discreditarea statului, anunta Jurnalul National. Semnalul asaltului impotriva presei, incluzand asmutirea serviciilor de informatii asupra ziaristilor si a trusturilor media, a fost dat luni seara, culmea, chiar de un ziarist. La postul tv proputere B1 TV, realizatorul Radu Moraru a facut o declaratie socanta: serviciile secrete si CSAT ar trebui sa intervina si sa lamureasca de ce toate talk-show-urile de la celelalte televiziuni au mesaje antiputere.

Comentariul lui Moraru a fost facut in contextul in care ministrul Videanu, prezent in studio, a vorbit despre obligatia presei de a informa corect cetateanul.

"Aici e drama Romaniei. Spuneam eu intr-o seara, e o drama ca Romania are trei talk-show-uri care sunt total independente si toate trei, din pacate, sunt pe B1 TV, iar in celelalte 64 de talk-show-uri toti vorbesc la fel, aceeasi limba, acelasi mesaj, aceleasi minciuni, aceleasi presiuni. Aici e foarte dubios si deja tine de interesul national si de securitate nationala si e treaba si a serviciilor secrete, si a CSAT", a replicat Moraru.

ONG-urile de media din Romania condamna concluziile din Strategia Nationala de Aparare a Tarii conform carora presa reprezinta o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale, amintind ca rolul presei intr-o democratie este acela de a informa, chiar daca asta presupune critici.

"Reamintim presedintelui Romaniei si CSAT ca rolul presei intr-o societate democratica este acela de a informa publicul in legatura cu chestiuni de interes public. Atunci cand jurnalistii informeaza publicul, exista si riscul ca institutii ale statului sa fie criticate. Riscul ca jurnalistii sa se insele si sa << raspandeasca informatii false >> este un risc asumat in orice democratie in virtutea respectarii dreptului la libertatea cuvantului", se precizeaza intr-un comunicat de presa de miercuri al mai multor organizatii care apara libertatea presei.

In opinia semnatarilor documentului, responsabilitatea presei este "sa transmita informatii", iar a publicului "sa le primeasca si sa le evalueze".

"Politicienii si functionarii publici au posibilitatea sa contracareze orice informatii eronate transmise de presa", mai afirma reprezentantii ONG-urilor.

Acestia critica si faptul ca documentul adoptat de CSAT "nu contine si nici nu face trimitere la niciun fel de dovezi in legatura cu posibile campanii de presa la comanda", lucru valabil si in cazul afirmatiei conform careia exista "presiuni exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului".

Astfel, in opinia semnatarilor comunicatului, Strategia Nationala de Aparare "generalizeaza abuziv situatii pe care le presupune a fi reale, iar prin acest fapt calomniaza presa in ansamblul ei".

Documentul este asumat de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, de Centrul pentru Jurnalism Independent, de Asociatia Patronala a Editorilor Locali, de Conventia Organizatiilor de Media, de Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, de Patronatul Presei din Romania Romedia si de Centrul de Resurse Juridice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#strategie securitate nationala, #presa CSAT, #presa vulnerabilitate siguranta nationala , #presa