Fostul procuror general al SUA: Nu am condamnat presa nici cand a dezvaluit informatii secrete

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 23:05
1870 citiri
Fostul procuror general al SUA: Nu am condamnat presa nici cand a dezvaluit informatii secrete
Foto: AP

Fostul procuror general al Statelor Unite John Ashcroft, care a coordonat ancheta privind atentatul de la World Trade Center din 2001, a declarat ca jurnalistii americani nu au fost sanctionati nici macar cand au publicat informatii secrete.

Prezent in Romania pentru o conferinta la Universitatea din Oradea, pe tema colaborarii internationale pentru prevenirea terorismului si asigurarea libertatilor si a drepturilor cetatenesti, John Ashcroft a fost intrebat si despre decizia CSAT de a include campaniile de presa intre vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale, informeaza Mediafax.

El a precizat ca, in SUA, presa a fost criticata pentru diferite atitudini fata de siguranta nationala, dar niciodata nu i-a condamnat sau sanctionat pe jurnalisti.

"In SUA, au fost imprejurari cand presa a fost criticata pentru diferite atitudini fata de siguranta nationala, mai exact atunci cand a publicat informatii secrete privind sistemul de aparare. Uneori presa primeste date despre informatii secrete si le deconspira, ceea ce poate fi de un real folos pentru teroristi. Acest fapt poate fi o sursa de tensiune intre presa si autoritati si am fost critici fata de asemenea fapte, dar n-am condamnat si n-am sanctionat asemenea deconspirari", a raspuns Ashcroft.

John Ashcroft a condus Procuratura Generala a SUA, Ministerul Justitiei si FBI intre anii 2000-2004. El este insotit in Romania de Paul Spinden, judecator al Curtii de Apel din Missouri si profesor de drept la Liberty University School of Law, din Lynchburg, Virginia.

Presa a fost inclusa in capitolul "Riscuri, amenintari, vulnerabilitati" la adresa securitatii nationale in cea mai noua editiei a Strategiei Nationale de Aparare a Tarii. Pentru prima data dupa 1989, campaniile de presa la comanda au fost definite, in Strategia de Aparare a Romaniei, drept un risc serios la adresa securitatii tarii.

In documentul trimis, miercuri, Parlamentului se arata: "Fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului reprezinta o alta vulnerabilitate a statului roman".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#presa pericol CSAT, #presa sactiuni informatii secrete, #presa Strategie Nationala Aparare , #presa