In Romania, presa este doar partial libera - raport Freedom House 2015

Vineri, 01 Mai 2015, ora 19:48
8648 citiri
In Romania, presa este doar partial libera - raport Freedom House 2015

In Romania, presa ramane doar partial libera, arata raportul intocmit anual de Freedom House. La fel ca si anul trecut, Romania se situeaza pe locul 84, alaturi de Republica Dominicana, intr-un clasament al libertatii presei care se refera la 199 de tari si teritorii din intreaga lume.

Conform Raportului complet publicat de Freedom House, Romania se situeaza in acest clasament sub tari precum Ghana, Papua Noua Guinee, Namibia, Ungaria sau Bulgaria.

Raportul Freedom of the Press 2015 stabileste ca doar o treime din statele analizate au o presa cu adevarat libera, pe primele locuri situandu-se Norvegia, Suedia, Belgia, Finlanda si Olanda.

Rusia, China sau Coreea de Nord intra in categoria tarilor in care nu exista cu adevarat libertatea presei.

Autorii raportului subliniaza faptul ca in 2014 acest indicator a coborat pana la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu. Ei fac o trecere in revista a conditiilor vitrege in care si-au desfasurat activitatea jurnalistii din intreaga lume, supusi presiunilor din partea fortelor politice sau economice, dar si amenintarilor de tot felul, inclusiv atacurilor la propria viata.

"Guvernele au adoptat diverse tactici, recurgand inclusiv la arestari si cenzura pentru a-i reduce pe critici la tacere. Teroristii si alte forte non-statale au rapit si ucis jurnalisti, incercand sa stearga urmele unor conflicte armate sau crimei organizate.

Proprietari avuti care domina piata media intr-un numar tot mai mare de tari au intervenit asupra politicii editoriale pentru a sprijini un guvern, un partid sau propriile interese. Iar statele democratice s-au luptat sa faca fata asalturilor exercitate de regimuri autoritare sau grupari militante", se mai arata, printre altele, in raportul citat.

Freedom of the Press 2015 este cea mai recenta editie a raportului anual redactat de organizatia neguvernamentala americana Freedom House, cu sediul la Washington, inca din anul 1980.

Rata declinului a fost atat de mare anul trecut, incat se estimeaza ca doar o septime dintre cetatenii planetei traiesc in tari in care stirile care acopera domeniul politic sunt corecte, siguranta jurnalistilor este garantata, interventia statului in afacerile mass-media este minima, iar presa nu este subiectul unor presiuni oneroase din punct de vedere legal sau economic.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...