Invitatii Ziare.com Lucian Lumezeanu: De ce moare presa

Joi, 30 Iulie 2015, ora 09:20
2095 citiri
Invitatii Ziare.com Lucian Lumezeanu: De ce moare presa
Foto: Arhiva personala Lucian Lumezeanu

Presa din Romania, asa cum o stim, moare. Nu va muri niciodata de tot, ci va avea insa o alta forma. Procesul va fi lung si dureros. Chinuitor.

O spun cu regret, gandindu-ma ca am fost si eu jurnalist, dar si ca multi oameni de calitate, jurnalisti de exceptie, sufera din aceasta cauza. Unii isi pierd locurile de munca, altii isi pierd si singura lor pasiune si/sau singurul lucru pe care stiau sa il faca.

Cauzele sunt multe. Mai jos sunt doar cateva dintre ele, fara a avea pretentia ca nu mi-au scapat unele importante:

1. Criza s-a terminat, dar nu pentru jurnalism

In 2008, lucrurile stateau bine pentru jurnalisti din punct de vedere financiar. Cred ca unii dintre cei care erau la maturitate jurnalistica atunci stiu despre ce vorbesc - se invarteau bani buni. Cresterea economica uimitoare, generozitatea statului care finanta (mai mult indirect, dar uneori direct) presa si nu numai, campania electorala, disponibilitatea companiilor de a cheltui si perspectiva stabilitatii "umflasera" presa.

Apoi criza a lovit si, rapid, au inceput prabusirile. Prima data au cazut cei mai umflati dintre umflati, institutiile care se hraneau din surse facile si nu au reusit sa traga biletul castigator din punct de vedere politic pentru a continua sa profite de banii statului.

Publicatiile si televiziunile aparute din ambitie sau folosite ca maciuci ieftine si primitive au cazut primele. Maciucile mai sofisticate au rezistat.

Altii au fost mai rezistenti. S-au adaptat, s-au restrans, restructurat, au luat credite, iar de multe ori patronii lor "s-au descurcat". Foarte putine publicatii, radiouri, televiziuni au fost "pe plus".

Ceea ce se intampla acum este doar continuarea procesului. Multi dintre cei care au rezistat doar si-au amanat moartea sau boala grava care i-a transformat in umbre. Au fost mai rezistenti, dar se supun acelorasi conditii: nu mai exista suficienti bani pentru presa, fie din surse corecte, fie incorecte.

2. Efectul "justitia"

Sa ne intelegem, o mare, uriasa parte a presei de la noi a fost construita (sau macar adusa pe "culmi") de "moguli". Unele dintre cele mai bune momente ale presei au fost alimentate de banii "mogulilor".

Asta e adevarul. Au fost momente in care Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu sau Patriciu, ca sa-i numim doar pe cei mai cunoscuti investeau masiv, dar si lasau mult mai multa libertate decat ce a urmat dupa. Era timpul in care justitia inca nu incepuse asaltul asupra lor. Odata inceput, pentru ei a fost o chestiune de supravietuire. Multi dintre patronii de presa au murdarit actul de a face presa pentru a se salva.

Apoi, cand justitia le-a "taiat" afacerile (combinat cu efectele crizei), nu au mai avut nici bani sa investeasca in presa. Iar mare parte din presa nu a avut resurse pentru a se sustine singura.

3. Efectul modernitatii.

Nu se intampla doar in Romania - presa traditionala e in cadere libera. Problema ei e de adaptare la modernitate, la ascensiunea Internetului si, implicit, a retelelor sociale. Un site minuscul, de nisa, poate strange mai multi cititori decat colosi ai jurnalismului, cu 1% din investitiile primilor. Nu are nevoie de mai multe sedii, de zeci sau sute de corespondenti.

Sigur, site-urile si televiziunile serioase inca iau publicitatea cea mai serioasa. Dar au cheltuieli mult mai mari. Si trebuie sa imparta acea publicitate cu site-urile respective, mai mici dar din ce in ce mai numeroase, mai agresive, mai flexibile si cu metode mai inovative de promovare.

Facebook, Twitter, YouTube si altele au schimbat total fata jocului. Nu doar ca oricine poate fi "jurnalist" acum, dar si cei care cumpara publicitate au inteles ca se pot promova mai ieftin prin reclama platita care apare pe aceste retele sau direct la alte site-uri.

Asta e viitorul - televiziunile si publicatiile traditionale trebuie sa devina mai mici si ele, mai suple, mai adaptate. Si mai putine, din pacate, nu e atat de mult loc pentru toti. Si nu toti stiu, in era digitala, sa-si vanda ceea ce produc.

4. Presa nu a stiut sa protejeze ceea ce produce.

Presa vinde informatie. Sigur, de fapt vinde publicitate in primul rand, dar cu ajutorul informatiei pe care o livreaza. Or, in ziua de azi, orice informatie vei da, alta institutie de presa poate sa ti-o ia pur si simplu, o face a lui si gata. Ai prea putine avantaje din faptul ca ai dat acea informatie.

Cele mai multe institutii de presa nici macar nu citeaza. Televiziunile, de cele mai multe ori, nici nu pronunta numele rivalei de la care au luat o informatie.

Site-urile iau pur si simplu tot textul din alta parte fara sa dea link, desi poate pentru respectivul text publicatia care a dat stirea originala a investit resurse de timp, oameni si bani. Cei care preiau pur si simplu lucreaza la ea cateva minute si gata.

Problema cu a da link este esentiala in jurnalismul online, dar mai e si problema dimensiunii textului pe care poti sa il iei. Foarte-foarte multe site-uri preiau de la altele tot textul. Normal ar fi sa poata lua maximum 4-500 de caractere.

Altfel, site-uri aparute precum ciupercile de pe ploaie iau cititori (si, implicit, bani) de la cele care lucreaza serios. Da, unele au doar cateva sute de cititori, altele mai mult, dar sunt mii de asemenea site-uri care se ridica pe munca altora.

O protectie a informatiilor, a dreptului de autor, niste reguli de preluare, ar fi fost esentiale. Cei care au condus presa nu s-au gandit la asta. Au considerat neimportant acest lucru.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#criza presa, #criza mass media, #presa Romania , #presa