Ion Mihai Pacepa, fotografii actuale publicate de American Spectator

Duminica, 25 Iulie 2010, ora 21:59
23460 citiri
Ion Mihai Pacepa, fotografii actuale publicate de American Spectator
Foto: American Spectator

In ultimul numar al publicatiei American Spectator, insotind un editorial semnat de generalul Ion Mihai Pacepa, apare si o fotografie a acestuia, in premiera, dupa mai bine de 40 de ani de la ultimele fotografii, cunoscute si arhicunoscute, ale fostului sef al Departamentului de Informatii Externe.

Editorialul lui Pacepa, scris in data de 7 iulie, si publicat in American Spectator , al carui ultim numar a aparut in urma cu cateva zile, este insotit de o fotografie in premiera absoluta a lui Pacepa, in care acesta are barba si mustati grizonate. Nascut in 28 octombrie 1928, Pacepa are 82 de ani.

Fotografia publicata de American Spectator a fost preluata si de site-ul Wikipedia , in varianta de limba engleza. Wikipedia, varianta in limba romana, nu publica niciun fel de fotografie a lui Pacepa.

Foto: Pacepa trecut si prezent

In ceea ce priveste editorialul scris de fostul sef de serviciu secret, text intitulat "Adevarul despre ilegali", Pacepa comenteaza, ce altceva, daca nu identificarea, arestarea si expulxarea celor zece spioni rusi.

"Arestarea celor zece ofiteri rusi angrenati in actiuni ilegale directionate impotriva noastra este un spectacol superb din partea serviciilor noastre secrete si dovedeste ca Kremlinul inca mai considera Statele Unite ca principalul dusman", spune Pacepa in comentariul sau, referindu-se la structurile secrete americane.

Desi subiectul editorialului se refera la spionajul rusesc in SUA, Pacepa face cateva referiri la activitatea sa din anii 1960 cand acesta era adjunct al sefului serviciului roman de spionaj, moment in care un consilier al KGB-ului, care lucra impreuna cu Pacepa, generalul Aleksandr Saharovski, fost spion in Romania, i-a permis sa aiba acces la "supravegherea operatiunilor ilegale din Romania", povesteste Pacepa, care explica si ca "ilegal" nu se refera la ceva in afara legii.

Pacepa mai povesteste, cu titlu de argument in editorialul sau, ca DIE a avut nu mai putin de 50 de adrese, puse la dispozitia "ilegalilor", respectiv a spionilor care activau in Romania, in perioada in care el a fost la conducerea Departamentului de Informatii Externe.

Dincolo de aceste dezvaluiri, evenimentul major al articolului il reprezinta noua fata, publica, a lui Pacepa. Merita spus ca American Spectator este o publicatie editata de Alfred Regnery, cel care a editat in 1987 si cartea de memorii a lui Pacepa "Orizonturi rosii".

#Ion Mihai Pacepa, #Orizonturi Rosii, #spionaj rusesc SUA , #presa
Comentarii