Mai multi politicieni si artisti cer CSAT sa nu mai considere presa o amenintare

Sambata, 21 August 2010, ora 20:25
972 citiri
Mai multi politicieni si artisti cer CSAT sa nu mai considere presa o amenintare

Mai multe personalitati publice - politicieni, jurnalisti si actori - au format un Grup de Initiativa pentru Apararea Drepturilor si Libertatilor Presei, in semn de raspuns la initiativa presedintelui Traian Basescu de a decide mentionarea institutiilor mass-media in Strategia Nationala de Aparare, la capitolul privind vulnerabilitatile de securitate.

"Includerea presei intr-un document oficial al CSAT reprezinta o incercare de rasturnare a sistemului democratic din Romania, un atac la adresa libertatilor cetatenesti, cum sunt libertatea cuvantului si libertatea de opinie, fapt fara precedent in istoria recenta a tarii noastre.

Amenintarea sistemului democratic romanesc devine cu atat mai evidenta cu cat activitatea presei libere este prezentata de catre CSAT precum un fenomen 'cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului' ", se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

Printre fondatorii grupului se numara Carmen Moldovan, Sorin Rosca Stanescu, Victor Ciutacu, Corina Dragotescu, Valentin Nicolau, Florin Chilian, Lavinia Sandru, Cristian Godinac. Acestia vor sa declanseze "la nivelul societatii romanesti o ampla campanie pentru apararea si respectarea acelor drepturi, libertati si principii pe care se fundamenteaza orice societate care se doreste a fi democratica".

"Obiectivul acestei campanii consta in eliminarea din Strategia Nationala de Aparare a prevederilor care fac referire la mass-media. Consideram ca mass-media nu are ce sa caute in atentia CSAT, iar presa nu-si are locul intr-un document de importanta Strategiei Nationale de Aparare", se mai arata in comunicat.

"Dorim sa facem un apel catre toti aceia care considera libertatea de exprimare si accesul liber la informatie drepturi castigate in decembrie 1989. Ne adresam reprezentantilor mediului academic, ne adresam societatii civile, ne adresam oamenilor de afaceri, ne adresam oamenilor de cultura, artistilor, ne adresam Bisericii, ne adresam tuturor jurnalistilor si analistilor, indiferent de specialitatea lor, pentru a adera la acest proiect care inseamna, in esenta, apararea democratiei. Ne vom adresa, de asemenea, organismelor de media internationale pentru a trage un semnal de alarma in legatura cu felul in care se intelege respectarea drepturilor si libertatilor cetateanului in Romania.

Toti cei care sunt interesati de necesitatea unui astfel de demers, gasesc informatii atat pe blogurile celor mentionati mai sus, cat si pe libertateapresei.ro", conchide documentul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Lavinia Sandru, #lavinia sandru presa, #csat libertatea presei, #csat amenintare stat , #presa