Opinii: Constitutia si libertatea presei

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 00:30
1902 citiri
Opinii: Constitutia si libertatea presei
Foto: stiri.stirionline.ro

Domnul senator liberal Ioan Ghise e preocupat in continuare de a pune saua pe presa. Dupa ce a dat cu oistea in gard prin tentativa de a imparti stirile in bune si rele, recidiveaza acum cu un proiect de lege care a ingrijorat pe toata lumea.

Domnul Ghise insa nu este un om care nu stie ce face. A absolvit o facultate de matematica (in timpurile cand se facea carte!) si e si sahist pasionat, lucru care dovedeste calitati intelectuale peste nivelul obisnuit. Inseamna deci ca propunerile domniei sale nu sunt nici negandite si nici intamplatoare.

Asa ca am luat Constitutia Romaniei din 1991 ca sa vad cat de eficient garanteaza ea libertatea presei. Speram astfel sa-l prind pe domnul Ghise macar cu o incalcare de paragraf constitutional, dar trebuie sa va spun deschis ca n-am reusit.

Daca luam primele doua paragrafe din articolul 30 din Constitutia din 1991 ar parea ca totul e in ordine:

(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisa.

Daca insa sarim la paragraful 6 situatia se nuanteaza:

(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

Deci daca un ziarist scrie despre o persoana oarecare critic sau negativ, chiar daca faptele sant reale, cade in incidenta acestui paragraf interpretabil. Daca unul doarme in plenul Senatului si-l arati la televizor, i-ai patat imaginea, demnitatea si onoarea. Asa ca dupa acest articol din constitutie toti ziaristii sunt delicventi potentiali cand critica.

Din curiozitate am apelat si la Constitutia din 1923, ca sa vad cum era cu libertatea presei pe vremea regelui. Am descoperit cu uimire ca Constitutia din 1923 garanta mai multa democratie si liberalism decat cea din 1991, cel putin in privinta presei. Redau mai jos din articolul 25 primele 2 alineate:

Art. 25 Constitutiunea garanteaza tuturor libertatea de a comunica si publica ideile si opiniunile lor prin grai, prin scris si prin presa, fiecare fiind raspunzator de abuzul acestor libertati in cazurile determinate prin Codicele penal, care nici intr'un caz nu va putea restrange dreptul in sine.

Nicio lege exceptionala nu se va putea infiinta in aceasta materie.

Deci daca aveam acum Constitutia din 1923, demersul domnului Ghise ar fi fost din fasa neconstitutional. Se vede clar acum ca o constitutie echilibrata, logica si consecventa nu e numai un text de lege mort, ci are si o importanta functie de reglare a vietii sociale. Cata energie se pierde in zadar cu eforturile Domnului Ghise de a face propuneri legislative inacceptabile, care apoi preocupa parlamentul si-l abate de la lucrurile importante, obligand totodata societatea sa se apere. Toate astea pe costurile noastre bineinteles.

Constatand deci lacune in Constitutie si luand la cunostinta faptul ca macar teoretic propunerea domnului Ghise ar putea fi legiferata, intelegem acum de ce este nevoie ca organizatii precum Partidul Piratilor, dar probabil si altele sa-si faca griji referitor la libertatea presei si a Internetului. Daca Constitutia nu apara destul libertatea de exprimare, trebuie ca aceasta sarcina sa fie preluata de societate.

Ce putem face in fata unor astfel de deraieri a clasei politice de la bunul simt? Eu propun ca Partidul Piratilor insusi, dar si alte Organizatii neguvernamentale sa publice pe site-ul lor niste Liste Negre cu politicieni compromisi, pe care societatea ar trebui sa-i excluda de la a mai face parte din clasa politica dupa urmatoarele alegeri prin recomandarea (cu argumente) de a nu mai fi votati. Cel mai bun argument ramane totusi votul si comentariile vizitatorilor paginii. In felul acesta societatea ar exercita o functie de control eficienta asupra politicului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Ioan Ghise libertate presa, #libertate presa Constitutie , #presa