Premiul presei mondiale pentru cea mai buna fotografie a anului 2011

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 19:09
5442 citiri
Premiul presei mondiale pentru cea mai buna fotografie a anului 2011
Foto: AP

Fotograful spaniol Samuel Aranda a castigat premiul presei mondiale pentru cea mai buna fotografie a anului 2011. Fotografia prezinta imaginea unei femei care poarta valul islamic si tine in brate o ruda ranita in urma demonstratiilor din Yemen.

Juriul a fost de parere ca fotografia, pe care Aranda a facut-o pentru The New York Times, a reusit sa captureze emotionant, intr-o singura imagine, mai multe fatete ale primaverii arabe din Orientul Mijlociu - unul dintre evenimentele majore ale anului 2011, care a ocupat luni intregi prima pagina a presei internationale.

Fotografia castigatoare a World Press Photo fost facuta pe 15 octombrie, intr-o moschee din Sanaa, Yemen, transformata in spital de campanie, dupa ciocnirile violente dintre protestatarii care contestau regimul presedintelui Ali Abdullah Saleh si fortele guvernamentale.

"Aceasta infatiseaza un moment dureros, plin de compasiune, consecinta a unui eveniment mondial care a provocat o enorma durere umana, un eveniment care, din pacate, este inca in curs de desfasurare", a declarat Aidan Sullivan, presedintele juriului.

"Nu se stie cine este aceasta femeie care isi tine in brate cu durere ruda ranita, dar cei doi au devenit, impreuna, o imagine vie a curajului oamenilor obisnuiti, care au contribuit la scrierea unui capitol important din istoria Orientului Mijlociu", spune Sullivan.

Femeia este aproape cu totul acoperita de vesmintele ei negre. Barbatul suplu din bratele ei, cu torsul gol, are pe chip o grimasa de durere. Fotograful a banuit ca barbatul ar fi putut fi sotul femeii, dar fara sa stie sigur acest lucru.

Imaginea are o incarcatura aproape biblica

Presedintele juriului a spus ca imaginea are o incarcatura "aproape biblica" si a asemuit-o cu versiunea islamica a operei "Pieta" a lui Michelangelo. Frate, sot sau fiu, barbatul ranit si impresionanta imbratisare raman un strigat universal impotriva violentei si a efectelor acesteia asupra sufletului uman.

"Prin forta ei neobisnuita, aceasta fotografie reprezinta Yemenul, Egiptul, Tunisia, Libia si Siria, pentru ca este un simbol a tot ceea ce s-a intamplat in decursul primaverii arabe" a declarat Koyo Kouoh, un membru al juriului.

O alta tema majora in concurs a fost si tsunami-ul din Japonia. Fotograful japonez Yasuyoshi Chiba, de la Agentia France Presse, a obtinut premiul intai la categoria "Oameni si povestile lor la stiri" cu fotogrfia sa din 3 aprilie 2011, infatisand o femeie japoneza in picioare in mijlocul gramezilor de moloz din Higashimatsushima, tinand strans in maini certificatul de absolvire al fiicei sale, gasit printre ruinele dezastrului.

Din cele 100.000 de fotografii participante au fost premiate 57 de fotografii apartinand unor maestri ai reportajului vizual de investigatie din 24 de tari.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#fotografia anului 2011, #Samuel Aranda fotograf , #presa