Presa care protejeaza sau anihileaza presedinti

Duminica, 25 Iulie 2010, ora 23:10
3008 citiri
Presa care protejeaza sau anihileaza presedinti

Campanii denigratoare, manipulare si dezinformare: nu, nu este vorba despre presa romaneasca. Acuzatii se pot aduce si presei americane, care se preteaza la multe pentru a-si apara presedintele.

E greu de spus exact cand a devenit Barack Obama rasfatatul presei americane: de cand a candidat la presedintia Statelor Unite sau de cand a castigat-o, devenind astfel primul presedinte de culoare din istoria SUA.

Insa ceea ce este clar e ca o mare parte din presa americana a fost fermecata de charisma presedintelui Obama.

La fel cum se intampla si pe plaiuri mioritice, presa nu construieste intotdeauna agenda publica in functie de interesele cetateanului, ci si in functie de interesul unui candidat sau altuia la alegeri.

Jurnalistii de la revista "Time", "Huffington Post", "The Baltimore Sun", "The Guardian", "Salon" sau "New Republic" sunt acuzati ca, in timpul campaniei din 2008, au manipulat opinia publica in favoarea lui Obama.

Mai precis, dupa un interviu acordat de Obama televiziunii ABC, ziaristii au fost revoltati de interogatoriul dur la care a fost supus de moderatori, asa ca au atacat cu tenacitate criticii conservatori ai lui Barack Obama.

Ziaristii, despre criticii lui Obama: Spuneti ca sunt rasisti!

Se pare ca Spencer Ackerman, de la Washington Independent, ar fi presat jurnalistii sa trateze cu precadere subiecte despre criticii lui Obama: "Spuneti ca sunt rasisti", ar fi comandat Ackerman.

Un alt ziarist, de la The Guardian, si-ar fi indemnat colegii "sa opreasca idioteniile de la ABC, oriunde le gasesc". Un alt jurnalist, care a devenit ulterior economistul-sef la cabinetul vicepresedintelui Joe Biden, a spus ca dezbaterea la ABC reprezinta o tabloidizare.

Daca informatiile publicate de Fox News sunt adevarate, o astfel de campanie nu pare a fi mare lucru, in ceea ce priveste manipularea in presa.

Dar asta se intampla doar pentru ca noi, romanii, suntem obisnuiti cu lucruri mult mai serioase pe care le ofera gazetarii autohtoni: santaj, campanii de denigrare sau chiar filmulete care arata picanteriile din viata personala a politicienilor, unde se duc, ce fac si cu cine.

Cand, in Romania, campaniile de presa "la comanda" au fost decretate risc de securitate nationala, jurnalistii au sarit ca arsi sa-si apere onoarea patata.

Fara sa mai aduca aminte cum presedintele tarii era nevoit, in campanie electorala, sa se imprieteneasca cu DD in direct, ca sa obtina ceva timp de emisie. Sau de modul in care televiziunile difuzau obsesiv un clip cu un candidat la alegeri lovind un copil, la sugestia unui om de afaceri influent.

La noi, campaniile de denigrare sunt raspandite, desi nimeni nu recunoaste ca le-a orchestrat sau macar ca a cazut in plasa unor surse interesate, din lipsa de subiecte. Si daca exista manipulare, unde sunt manipulatorii? In Statele Unite presa taxeaza presa pentru ca a tinut spatele unui presedinte "simpatic". La noi, pe cand?

Citeste si:
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...