Un raport OSCE asupra alegerilor parlamentare din Romania, din decembrie, arata ca mass media a devenit un instrument la dispozitia partidelor politice.
"Mass media romaneasca prefera sa fie un instrument la dispozitia partidelor politice, in loc sa joace un rol analitic si critic in fata oficialilor.
Din cauza situatiei financiare din ultimii ani, mass media este vulnerabila in fata intereselor politice. Nivelul increderii romanilor in mass media a scazut, in ultimul timp", se afirma in raportul publicat in aceasta saptamana.
Reprezentantii OSCE dau drept exemplu grupul media Intact, care "controleaza cele mai populare canale TV, inclusiv Antena 3, al carui proprietar este Dan Voiculescu, fondator al Partidului Conservator, parte a coalitiei USL.
Alte canale, cum ar fi B1 sau OTV sunt afiliate unor entitati politice diferite. Digi 24 a incercat sa urmeze o linie editoriala independenta si a fost dat de multi drept exemplu pozitiv", se mai afirma in document.
Despre TVR, postul national de televiziune, in document se afirma ca "si-a pastrat impartialitatea, dar uneori a aratat o precautie exagerata, neabordand subiecte controversate".
"Lipsa de discurs politic a fost reflectata in media pe tot parcursul campaniei electorale", se mai afirma in document.
In finalul raportului, printre recomandarile OSCE se numara si amendarea Legii electorale, astfel incat sa fie stipulate noile proceduri folosite in timpul alegerilor, dezvaluirea surselor de finantare electorala, astfel incat rapoartele financiare sa fie disponibile inaintea zilei alegerilor, iar membrii Consiliului National al Audiovizualului sa fie numiti fara interferente politice.