Scandal intre Deutsche Welle si Vocea Rusiei - "Colonia" Romania, marul discordiei

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 09:14
8386 citiri
Scandal intre Deutsche Welle si Vocea Rusiei - "Colonia" Romania, marul discordiei
Foto: Arhiva

Comentariile legate de independenta Romaniei fata de Bruxelles incing spiritele intre Vocea Rusiei si Deutsche Welle.

Marul discordiei il reprezinta un editorial aparut, initial, in Revista 22, intitulat Este Romania o "colonie"?.

Pornind de la materialul semnat de Andrei Cornea, Deutsche Welle continua ideea de Colonia Romania intr-un nou material.

"Va ajunge Romania realmente sa fie condusa integral de la pupitrul unui parlament absolutist, dotat cu o majoritate apta sa schimbe constitutia, agreata si alcatuita dupa bunul plac al Vocii Rusiei si al Antenei 3? Cat de rapid se va transforma tara intr-o republica bananiera? Cat de grabnic se va desavarsi opera de destructurare a statului de drept romanesc initiata in timpul puciului parlamentar din vara acestui an?", se arata in textul de pe DW.

In replica, Vocea Rusiei publica un alt text, in care autorul Alin Mandrusescu apreciaza ca articolul din Deutsche Welle "ar fi fost foarte amuzant daca nu ar constitui totodata un semnal trist al decaderii calitatii deontologice a acestei institutii de media".

"Preluand cu exactitate acuzatiile aduse de Traian Basescu cu cateva luni in urma, Deutsche Welle a dat dovada pe un talent deosebit in privinta elaborarii unei teorii a conspiratiei referitoare la postul nostru de radio. Judecand dupa temerile exprimate de autorii acestei 'analize' ei par a fi convinsi ca proiectul noii constitutii va fi avizat de Vocea Rusiei si Antena3 si, mai mult, va fi alcatuit dupa parametrii specificati de aceste institutii media.

Probabil, reproducerea acuzatiilor politicianiste si lipsite de orice suport logic reflecta anumite frustrari resimtite atat de cei care simt ca nu mai sunt unicii jucatori influenti in spatiul informational romanesc, cat si de cei care le dau ordine", scrie Mandrusescu.

Vocea Rusiei acuza: DW sufera de invidie

In continuarea materialului, jurnalistul de la Vocea Rusiei ii acuza pe jurnalistii germani ca ar "suferi de invidie".

"Propaganda vestica isi pierde din credibilitate, iar Vocea Rusiei, avand la dispozitie un singur site in limba romana si neavand emisie in Romania, a reusit sa atraga atentia publicului. Este firesc ca acest succes sa fie ca un os in gat pentru care s-au obisnuit sa lucreze in Romania ca intr-un laborator propagandistic ferit de interferente.

Vocea Rusiei are posibilitatea si dorinta de a aborda subiecte ce sunt interzise sau incomode pentru presa vestica. Insasi faptul ca Deutsche Welle si o serie intreaga de publicatii 'autohtone' sunt fortate sa ia in discutie subiectul colonizarii Romaniei este un testament al succesului acestei abordari. Jurnalistica facuta conform sloganului 'tot ce face Vestul este perfect!' si 'presa din Vest este obiectiva prin definitie!' a incetat sa produca efectele propagandistice scontate si este firesc ca aceasta situatie sa provoace frustrari si rabufniri nervoase", continua Mandrusescu.

Conform acestuia, cheia succesului este simpla: "abordarea subiectelor care dor, lovirea in puncte nevralgice, identificarea ideilor in care interesul cititorului se intersecteaza cu interesul jurnalistului".

"Cei care critica Vocea Rusiei actioneaza dupa modelele preluate din manualele de propaganda si refuza sa abordeze subiectele din punct de vedere faptic sau argumentativ, preferand sa lanseze atacuri emotionale si sa conteste insasi dreptul jurnalistilor si al cititorilor sa aiba pareri neconforme cu 'linia partidului' trasata de functionarii PPE", apreciaza Valentin Mandrasescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#scandal Deutsche Welle Romania, #Romania colonie Vocea Rusiei, #DW ataca Vocea Rusiei , #presa