SOS libertatea de exprimare! (Opinii)

Luni, 23 Iulie 2012, ora 18:40
5668 citiri
SOS libertatea de exprimare! (Opinii)

Mircea Toma nu fost niciodata un "basist", conform liniei brutale de demarcatie din interiorul societatii romanesti.

Dimpotriva, as zice ca a avut mai degraba opinii defavorabile presedintelui Traian Basescu, cel putin in ultimii ani. Cu atat mai ingrijorator suna avertismentul Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, pe care domnia sa o reprezinta: libertatea de exprimare este grav afectata ca urmare a actiunilor recente ale reprezentantilor USL, revenim la perioada guvernarii Nastase.

Cazurile pe care se bazeaza aceasta teribila constatare vin din institutiile de presa publice. Reporterul Agerpres care acreditat la guvern a primit alte insarcinari dupa ce a cerut in scris cateva precizari referitoare la activitatea in Romania a lui Wesley Clark.

Portalul TVR.info nu mai are voie sa publice niciun fel de stire politica, cel putin pana la referendum. Noul coordonator editorial pe online, stiri si dezbateri al TVR, Monica Ghiurco, le-a cerut "curatarea homepage-ului de stiri politice cu valente electorale in favoarea subiectelor arzatoare, de interes public, tratate pe larg si exhaustiv in Jurnalele TVR". "TVRinfo.ro a atras critici din partea presedintelui interimar al TVR, Radu Calin Cristea, pentru ca a publicat stirea despre plagiatul premierului Victor Ponta descoperit de revista Nature", au dezvaluit redactorul sef si redactorul sef adjunct ai acestui portal.

La Radio Romania Actualitati, reporterul acreditat la Bruxelles a fost chemat in tara si anchetat dupa ce reprezentantii USL s-au plans ca ar fi defaimat tara la Bruxelles prin intrebarile puse comisarului european pe Justitie, Vivianne Redding. Desi gasita nevinovata, Carmen Valica nu a mai fost retrimisa la Bruxelles.

Sa ne mai amintim ca datoriile TVR fata de bugetul de stat, datorii care nu au deranjat in perioada mandatului lui Alexandru Sassu, au determinat ANAF sa blocheze conturile TVR exact dupa ce guvernul Ponta s-a instalat la putere, sechestru care a fost miraculos ridicat, fara explicatii, imediat dupa instalarea la TVR a conducerii agreata de USL.

Sa ne mai amintim ca imediat dupa instalarea in fruntea TVR a reprezentantilor USL au fost suspendate emisiunile care il calcau pe nervi in special pe Crin Antonescu. Sa ne amintim ca planul de restructurare a TVR vorbeste despre posibila inchidere a TVRinfo si nu a TVR3, de exemplu, canal absolut irelevant si inutil.

"Nu vad ce i-ar impiedica pe acesti tineri politicieni sa foloseasca metodele mostenite din perioada Nastase si in relatia cu presa privata, avand in vedere lipsa vizibila a asumarii vreunui criteriu moral in felul in care se intampla lucrurile pe media publica.

Prin urmare, ne putem astepta iar la controlul presei prin publicitatea pe bani publici, utilizarea datoriilor la stat ca instrument de presiune sau alte tipuri de presiune indirecta, pe care atunci le intalneam in tara, cand firmele care isi faceau publicitate in ziarele de opozitie erau haituite de autoritatile locale", avertizeaza Mircea Toma.

Libertatea de exprimare a fost unul dintre putinele castiguri certe ale ultimilor 22 de ani, iar in mandatele lui Traian Basescu ea nu a fost nicio clipa pusa la indoiala. Nu cred ca a existat presedinte al Romaniei mai injurat de dimineata pana seara la televizor, in toate felurile si pe toate subiectele.

Si totusi, nimeni nu a avut de suferit pentru opiniile exprimate. Traian Basescu a reactionat prin declaratii, nu prin represiune. Ceea ce nu se poate spune despre perioada Nastase. Va amintesc doar cazul lui Mugur Ciuvica, ridicat de pe strada in urma publicarii pe Internet a primelor documente din seria "Armaghedon". Faptul ca dl. Ciuvica a devenit, absolut inexplicabil pentru mine, unul dintre aparatorii PSD si ai lui Adrian Nastase, nu schimba grozavia acelui moment.

PSD intotdeauna si PNL de cand a ajuns pe mana lui Crin Antonescu nu au niciun fel de apetit pentru libera exprimare. Pana la urma, Traian Basescu a fost suspendat pentru delicte de opinie, actul de acuzare facand trimitere exclusiv la declaratii ale presedintelui.

La Parchet exista o plangere penala depusa de USL contra lui Traian Basescu si a PDL pentru defaimarea tarii, o actiune cu un inspaimantator iz bolsevic. De cand s-a instalat la putere, teza preferata a USL este legata de dezinfomarea la care ar recurge adversarii politici si presa favorabila acestora.

Tot ce nu este osana la adresa puterii este dezinformare, chiar fapta penala impotriva Romaniei de-a dreptul. Reprezentantii USL, precum Dan Sova sau Eugen Nicolaescu, fac numai declaratii rastite, mecanice, insultatoare la adresa oricarui om cu opinie contrara, nu raspund la intrebari, nu accepta replica.

Sunt semnele inspaimantatoare ale unei autentice dictaturi care se instaleaza sub ochii nostri. Daca acum ne lasa rece, mai tarziu ne va ingheta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#libertate exprimare, #libertate presa, #presa epoca Nastase , #presa