Valeriu Turcan: Strategia de Aparare nu se refera la presa, ci la campaniile de presa

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 19:38
1738 citiri
Valeriu Turcan: Strategia de Aparare nu se refera la presa, ci la campaniile de presa

Strategia Nationala de Aparare nu mentioneaza la niciun punct ca presa este o amenintare pentru securitatea nationala, a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, in Comisia de petitii a Parlamentului European.

Potrivit lui Turcan, SNAp se refera strict la campaniile de presa, si nu la mass-media in ansamblul sau. El a mai spus ca petitionarii au adaugat in petitia lor expresia "mass-media reprezinta o vulnerabilitate a statului roman".

SNAp nu modifica legile in vigoare, iar criticii strategiei ignora legatura dintre democratie si securitate - a afirmat Valeriu Turcan. Potrivit acestuia, SNAp nu incalca Constitutia Romaniei, neexistand efecte juridice ale paragrafului referitor la presa din aceasta strategie. Reprezentantul Presedintiei a afirmat, in interventia sa, ca in strategia de siguranta nationala se recunoaste o problema, dar ca nu se impun conditii sau restrictii.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei a declarat pentru Agerpres ca reprezentanti ai PSD "incearca in mod obsesiv sa induca in eroare mediile de la Bruxelles cu privire la realitatile din Romania".

"De la Victor Ponta la Victor Bostinaru, reprezentanti ai PSD incearca in mod obsesiv sa induca in eroare mediile de la Bruxelles cu privire la realitatile din Romania. In plenul Comisiei de petitii, domnul Bostinaru a comparat situatia presei din Romania cu cea din Rusia, lucru care este revoltator si spune foarte multe despre metodele la care recurge domnul Bostinaru in lupta politica", a sustinut Valeriu Turcan.

Potrivit acestuia, petitiile Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania si Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind impotriva includerii in Strategia Nationala de Aparare a Romaniei a presei ca vulnerabilitate a statului au fost respinse prin vot pentru ca "toata lumea a inteles ca era vorba, de fapt, de o lucratura marca PSD".

Turcan: Petitiile presei au fost respinse pentru ca toti au inteles ca in spatele lor se afla PSD

Consilierul prezidential Valeriu Turcan a declarat si pentru NewsIn ca respingerea petitiilor formulate de sindicatele din presa in Comisia PETI a PE este "o victorie a democratiei", membrii comisiei intelegand ca in spatele acestor petitii se afla PSD, "care a lucrat prin interpusi".

"Eu cred ca faptul caPETI a respins celedoua petitii este o victorie a democratiei, in sensul in care Comisia a decis foarte clar respingerea lor pentru ca toata lumea a inteles ca in spatele lor se afla PSD, care a lucrat prin interpusi", a spus Turcan.

Consilierul prezidential s-a aflat joi la Comisia PETI,reprezentand punctul de vedere al Presedintiei. "Am exprimat punctul de vedere ca in nicun caz nu exista in strategie o referire la presa, ci la o serie de campanii de presa negative, cum ar fi campaniile la comanda, fenomen recunosc de breasla insasi", a spus acesta.

In ceea ce priveste incidentul relatat de europarlamentarul PD-L Cristian Preda, potrivit caruia eurodeputatii Victor Bostinaru (PSD) si Norica Nicolai (PNL)au parasitsala "gesticuland si vociferand nemultumiti" cand au vazut rezultatul votului asupra petitiei, Turcan a spus: "Eregretabil ca de laVictor PontalaVictor Bostinaruexista reprezentanti aiPSD care incearca sa induca in eroare mediile de la Bruxelles. Faptul ca Victor Bostinarua comparat situatia presei dinRomania cu cea din Rusia probeaza dorinta acestuia de a induce in eroare mediile europene".

Petitia privind includerea presei in Strategia Nationala de Aparare a fost discutata joi in Comisia de resort a Parlamentului European, fiind declarata inchisa prin voturile reprezentantilor PPE, celelalte grupuri urmand a contesta decizia, informeaza un comunicat de presa remis NewsIn.

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda spune ca deputatii Victor Bostinaru si Norica Nicolai au oferit in comisia de petitii a PE "o imagine regretabila a dispretului fata de vot", parasind sala "gesticuland si vociferand nemultumiti" cand au vazut rezultatul votului asupra petitiei jurnalistilor.

Membrii Comisiei de Petitii a Parlamentului European (PETI) au dezbatut joi petitiile Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania si Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind, impotriva includerii in Strategia Nationala de Aparare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate a statului roman.

In urma votului din Comisia de Petitii, eurodeputatii Partidului Popular European (PPE), grup la care este afiliat PD-L, au decis cu 16 voturi in favoare ca petitiile sa fie declarate inchise. Reprezentantii celorlalte grupuri politice din Parlamentul European au parasit sala la momentul votului in semn de protest fata de nerespectarea propunerii de a mentine deschisa petitia pana cand Comisia Europeana va formula un punct de vedere oficial cu privire la incalcarea dreptului comunitar.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Valeriu Turcan presa amenintare, #Valeriu Turcan strategie aparare, #strategie aparare presa amenintare , #presa