Ziua Libertatii Presei: UE, ingrijorata ca prea multe tari folosesc pandemia sa hartuiasca jurnalistii

Duminica, 03 Mai 2020, ora 07:14
4055 citiri
Ziua Libertatii Presei: UE, ingrijorata ca prea multe tari folosesc pandemia sa hartuiasca jurnalistii
Foto: Arhiva Pixabay

Uniunea Europeana si-a exprimat sambata ingrijorarea in ceea ce priveste restrictiile la adresa libertatii presei impuse de unele tari in timpul pandemiei de coronavirus si a dat asigurari ca aceasta boala a evidentiat importanta muncii mass media.

"Este ingrijorator ca pandemia de COVID-19 este folosita de unele tari ca pretext pentru a impune restrictii nejustificate asupra libertatii presei", a declarat - citat intr-un comunicat de presa - inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, in ajunul Zilei Internationale a Libertatii Presei, care se sarbatoreste duminica.

In numele intregului bloc comunitar, Borrell a subliniat ca, "in prea multe tari", ziaristii "trebuie sa se confrunte cu o legislatie restrictiva, atribuita uneori urgentei COVID-19, care pune frana libertatii de expresie si a presei".

In acest sens, Borrell a mentionat ca taierea conexiunii la Internet si inchiderea paginilor web prolifereaza si a criticat totodata campaniile de discreditare, presiunile financiare si atacurile din partea mijloacelor de comunicare guvernamentale sau de partid care "prea des" ii obliga pe jurnalisti la autocenzura.

"Prea multi sunt hartuiti, retinuti arbitrar si inchisi. Prea multi si-au pierdut viata pentru ca si-au facut meseria", a subliniat Borrell.

El a insistat ca aceasta criza a coronavirusului a scos in evidenta importanta muncii depuse de presa. "In vremuri de incertitudine, mai mult ca oricand accesul la informatii viabile si distincte, fara interferente si influente, este crucial si contribuie la o societate mai rezistenta", a apreciat politicianul spaniol, care a adaugat ca jurnalistii trebuie sa poata fi in stare sa munceasca in deplina libertate.

Mai mult, in opinia sa, jurnalismul ajuta la detectarea si combaterea dezinformarii.

"Astazi, mai mult ca oricand, libertatea presei este piatra unghiulara a societatilor democratice, care pot prospera doar daca cetatenii au acces la informatii fiabile si pot lua decizii informate", a explicat Borrell.

Seful diplomatiei europene a subliniat totodata faptul ca inclusiv UE se dedica combaterii dezinformarii legate de coronavirus, prin promovarea surselor de incredere, prin reprimarea informatiilor false sau inselatoare si prin retragerea continutului ilegal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Deși au mai rămas mai bine de trei săptămâni până la startul oficial al campaniei electorale, partidele au furat deja startul campaniei cu afișe gigantice în principalele intersecții și...
Ciprian Ciucu nu-l susține pe Piedone la Capitală: ”Avem niște așteptări în ceea ce privește anvergura intelectuală, moralitatea”
Ciprian Ciucu nu-l susține pe Piedone la Capitală: ”Avem niște așteptări în ceea ce privește anvergura intelectuală, moralitatea”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, nu crede în varianta Cristian Popescu Piedone. Edilul a anunțat clar că nu va susține candidatura acesstuia la Primăria Capitalei. Primarul Sectorului...
#Ziua libertatii presei 2020, #UE pandemie coronavirus cenzura jurnalisti , #presa
Comentarii