Avem printre cei mai putini jurnalisti din UE. Ambasada SUA trage un semnal de alarma legat de presa din Romania

Vineri, 03 Mai 2019, ora 12:15
3535 citiri
Avem printre cei mai putini jurnalisti din UE. Ambasada SUA trage un semnal de alarma legat de presa din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Ambasada Statelor Unite ale Americii transmite, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, ca amenintarile recente la adresa reporterilor de investigatie din Romania nu isi au locul intr-o civilizatie democratica, occidentala.

Mesajul vine si in contextul in care, de curand, jurnalista Emilia Sercan a anuntat ca a primit amenintari cu moartea.

Iata mai multe detalii:

"Astazi ii onoram pe numerosii jurnalisti si membri ai presei care si-au dedicat vietile, adesea cu mari riscuri, promovarii transparentei si raspunderii in intreaga lume, inclusiv in Romania. Amenintarile recente la adresa reporterilor de investigatie din Romania nu isi au locul intr-o civilizatie democratica, occidentala.

Jurnalistii de investigatie profesionisti si povestile pe care ei le prezinta societatii, uneori critice, deloc magulitoare sau care demasca, reprezinta o componenta vitala a unei guvernari democratice si a succesului economic pentru toate tarile membre NATO, inclusiv Romania.

Institutiile de presa responsabile au un rol important in slujirea interesului public. Stimuland existenta unei prese libere, cetatenii si comunitatile sunt mai bine informati, mai activi si mai implicati in procesul decizional politic si isi pot trage mai bine guvernul la raspundere", se arata intr-un comunicat de presa al ambasadei remis, vineri, Ziare.com.

Ambasada isi exprima totodata solidaritatea cu reporterii romani "care rezista la presiuni si amenintari in Bucuresti si in diferite judete".

"Libertatea de exprimare, si, deopotriva, statul de drept, egalitatea, umanitatea si respectul reprezinta fundamentele pe care sunt intemeiate statele democratice. Presa si independenta judiciara stau la baza aliantei noastre NATO.

De Ziua Mondiala a Libertatii Presei ne reinnoim angajamentul fata de promovarea si protejarea unei prese libere. Ne exprimam solidaritatea cu reporterii romani responsabili si curajosi, care rezista la presiuni si amenintari in Bucuresti si in diferite judete.

Promovarea unei prese libere inseamna ca suntem mai puternici impreuna, ca luam atitudine pentru dreptul la adevar si pentru vieti mai prospere si mai sigure", potrivit sursei citate.

Romania, printre tarile UE cu cei mai putini jurnalisti

In Uniunea Europeana erau aproximativ 433.000 de jurnalisti in anul 2018, echivalentul a 0,2% din totalul fortei de munca ocupate a UE, potrivit datelor publicate, vineri, de Eurostat.

Statele membre cu cea mai mare pondere a jurnalistilor sunt Suedia si Croatia (0,4% din totalul fortei de munca ocupate).

In contrast, cea mai mica pondere a jurnalistilor (0,1% din totalul fortei de munca ocupate) se inregistra in cinci state membre: Italia, Polonia, Lituania, Romania si Slovacia.

Potrivit datelor Eurostat, citate de Agerpres, in 2018 in Romania erau aproximativ 50.000 de jurnalisti.

Sindicat: Conditia jurnalistului se deterioreaza zilnic

De ziua libertatii de exprimare, Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind cere clasei politice sa trateze jurnalismul ca pe un bun public si sa renunte la folosirea institutiilor de media ca instrumente de propaganda politica.

Conform unui comunicat de presa, MediaSind constata ca situatia industriei de media si, in special, conditia jurnalistului se deterioreaza in fiecare zi, iar "libertatea de exprimare devine un moft la cheremul puterii politice".

Sindicatul critica faptul ca parlamentarii au modificat Codul Penal, introducand sanctiuni cu pedepse privative de libertate pentru cei care fac publice informatii din diverse dosare penale.

"In felul acesta, nu numai ca este ingradita libertatea de exprimare a jurnalistilor, care nu isi mai pot desfasura activitatea in concordanta cu codul etic profesional, dar si publicului i se amputeaza dreptul elementar la informare.

O mare neimplinire a societatii noastre ramane faptul ca institutiile publice de presa raman politizate, iar angajatii din Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune sunt supusi unor presiuni imense, pentru a fi folositi in campaniile electorale.

Dialogul social, la toate nivelurile, este blocat de o legislatie a muncii restrictiva si abuziva, care afecteaza in mod grav si presa care, cel putin la nivel local, este pe cale de disparitie", se mai arata in document.

MediaSind precizeaza ca "jurnalistii au nevoie de sprijinul cetatenilor".

"In aceste conditii, jurnalistii au nevoie de sprijinul cetatenilor, care pot limita, prin diverse actiuni de protest, masurile Puterii politice de restrangere a libertatii de exprimare. Deosebit de utile s-au dovedit si presiunile instantelor internationale asupra factorilor decizionali autohtoni, in multe din episoadele dificile parcurse de presa romaneasca a ultimilor ani.

Cetatenii trebuie sa inteleaga ca jurnalismul este un bun public, ca este una dintre pietrele de temelie ale democratiei.

De aceea, ei trebuie sa se implice si sa intrebe Guvernul ce face cu banii nostri? In ce conditii sunt cheltuiti banii pentru insitutiile mass-media publice? Un deziderat major al oricarei societati democratice este ca mass-media sa nu fie controlata de Guvern si sa nu fie manipulata de politicieni. Aceste lucruri se pot intampla doar atunci cand cetatenii constientizeaza ca mass-media este a lor, pentru ca platesc pentru ea", conform comunicatului.

Citeste si Libertatea presei in lume: "Reporteri fara frontiere" face o radiografie sumbra a peisajului media din Romania

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#ziua mondiala a libertatii presei, #presa Romania, #libertate presa Romania , #presa
Comentarii
Poza Firea
Firea
rank 1
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
Uite d'aia va meritati soarta deoarece "jurnalistii" mioritici....