A murit cel mai longeviv prezentator TV din Marea Britanie

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 21:13
2516 citiri
A murit cel mai longeviv prezentator TV din Marea Britanie
Foto: Daily Mail

La sfarsitul saptamanii trecute, s-a stins din viata la 89 de ani cel mai longeviv prezentator de programe show al BBC si poate chiar din lume: sir Patrick Moore.

El a prezentat timp de 55 de ani progamul Sky At Night din studiourile posturilor BBC, iar in ultimii ani direct de acasa, instalat intr-un scaun cu rotile, fiind bolnav.

N-a renuntat insa la activitate si intentiona - eventual - sa se retraga in luna martie 2013, cand urma sa implineasca 90 de ani, potrivit Daily Mail.

Personalitatea acestui om de televiziune, asa cum o evoca ziarele britanice, iese insa din comun si merita sa ne oprim asupra ei.

Patrick Moore s-a nascut in 1923, iar la varsta de 6 ani a devenit interesat de astronomie, dupa ce luase cunostinta de misterele Sistemului Solar, care i s-au parut fascinante, asa cum i le povesteau parintii.

Mereu avid sa se documenteze in stiinta astrelor, a ajuns rapid cunoscut printre astronomii profesionisti, iar la varsta de 11 ani a devenit cel mai tanar membru al Asociatiei Britanice de Astronomie. I se prevedea un viitor stralucit in acest domeniu.

Poate chiar acesta ar fi fost viitorul lui, daca nu intervenea razboiul si daca n-ar fi trebuit sa serveasca in fortele armate. Atunci a intervenit o cotitura in viata lui. In timpul unui atac aerian efectuat asupra Londrei in 1943, a fost ucisa logodnica lui Patrick, Lorna, o asistenta medicala in varsta de 20 de ani.

A ramas cu un dezgust total fata de propriul viitor, de viata, de tot. Nu s-a mai casatorit niciodata, dar capacitatea cu care l-a dotat natura nu l-a parasit.

Remarcat intamplator de cei de la BBC, i s-a propus in 1957 sa prezinte o emisiune proprie, destinata gospodinelor. N-avea nicio legatura cu astronomia, dar stia probabil ca si acolo, ca si la noi, omul sfinteste locul.

A facut o legatura, numindu-si emisiunea Sky At Night. Cu timpul, emisiunea destinata gospodinelor a deviat spre raspandirea stiintelor si curiozitatile naturii, inclusiv ale cosmosului. Domeniul era palpitant.

Cu timpul, succesul a luat acele proportii pe care ti le asigura atat o idee atractiva, cat si o televiziune de proportiile faimosului BBC.

Pe scurt, emisiunea lui Patrick Moore depasea granitele tarii sale, depasea si granitele continentului. Cunoscatorii de limba engleza o urmareau peste tot.

Astronomul, care nu avea vreo calificare in domeniul jurnalistic, depasea de la distanta profesionistii, iar in anul 2001 a fost inobilat cu titlul de "sir", pentru serviciile aduse in popularizarea stiintei pe calea undelor.

Un detaliu. sir Patrick Moore n-a murit de batranete. A murit ca urmare a unei infectii, de care organismul sau slabit n-a fost in stare sa se apere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#prezentator TV Marea Britanie, #Patrick Moore murit, #Sky At Night , #prezentatori