Motivarea instantei in cazul Duta: Gadea a incalcat deontologia jurnalistica

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 19:28
2674 citiri
Motivarea instantei in cazul Duta: Gadea a incalcat deontologia jurnalistica

Magistratii Judecatoriei Sectorului 1 arata in motivarea sentintei prin care Mihai Gadea si Antena3 trebuie sa ii plateasca daune morale fostului sef al CNAS Lucian Duta ca realizatorul emisiunii "Sinteza Zilei" a folosit expresii jignitoare si a incalcat regulile de deontologie jurnalistica

Gadea si Antena3 au fost condamnati sa plateasca in solidar suma de 5.000 de lei drept daune morale, dar decizia a fost contestata si de Lucian Duta si de Mihai Gadea si Antena 3.

"Instanta apreciaza ca jurnalistul Mihai Emanuel Gidea a folosit expresii jignitoare la adresa reclamantului, incalcand regulile de deontologie jurnalistica, aspect constatat si prin Decizia nr. 114 din data de 8.03.2012 prin care Consiliul National al Audiovizualului a dispus sanctionarea cu amenda a radiodifuzorului pentru editia din data de 22.02.2012 a emisiunii 'Sinteza zilei' difuzata la postul de televiziune Antena 3," se arata in motivarea deciziei Judecatoriei Sectorului 1, prezentata de Evenimenul Zilei.

Antenele, iar la CNA: Gadea l-a facut pe seful CNAS nesimtit, dobitoc si mitocan

Instanta a facut trimitere la mai multe hotarari date de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), printre care cauza Dalban impotriva Romaniei

"In prezenta cauza, urmeaza a fi avute in vedere de catre instanta judecatile de valoare emise de paratul indicat, comentarii care au fost exprimate in mod direct in spatiul public.

Protectia pe care Convetia Europeana a Drepturilor Omului o garanteaza in cazul judecatilor de valoare, impune respectarea a doua conditii cumulative, respectiv: opinia sa fie exprimata fara a se folosi termeni injuriosi, abuzivi, si in acelasi timp sa se bazeze pe un set de fapte, adica sa aiba o baza factuala, sau sa se bazeze pe o constructie logica. Or, instanta nu poate retine ca termeni precum 'nesimtit', 'dobitoc', 'mitocan', folositi la adresa reclamantului (Lucian Duta - n.red.), nu ar fi injuriosi", arata judecatorii.

In motivare se mai arata ca, "potrivit jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului (spre exemplu, cauzele Oberschlick c. Austriei si De Haes si Gijsels c. Belgiei), prin exceptie, folosirea unor termeni injuriosi ar putea fi permisa, in masura in care am fi in prezenta unei provocari, venita din partea celui la adresa caruia se fac afirmatii jignitoare. Or, in opinia instantei, reclamantul nu l-a provocat cu nimic pe parat (Mihai Emanuel Gidea - n.red.) prin afirmatia redata. Si, in nici un caz, raspunsul paratului nu a fost proportional cu afirmatia facuta de reclamant".

Magistratii au mai apreciat ca subiectul emisiunii (criza de medicamente pentru bolnavii de cancer si leucemie) a fost abandonat la un moment dat de parat, iar afirmatiile facute de Mihai Gadea in emisiunea respectiva sunt "nescuzabile".

Prejudiciu moral

Totodata, in motivare se mai arata ca prin "folosirea de catre parat (Mihai Emanuel Gidea) la adresa reclamantului (Lucian Duta, n.red.) a termenilor redati anterior i s-a produs acestuia din urma un prejudiciu moral, demnitatea si imaginea sa publica fiind afectate", si este remarcat faptul ca "la final paratul a adresat scuze pentru cuvintele folosite (...), insa, ca scuzele nu au fost adresate reclamantului ci publicului larg, iar paratul nu a recunoscut savarsirea unei fapte ilicite (aspect intarit chiar prin intampinarea depusa la dosar) ci a incercat sa-si legitimeze limbajul fata de telespectatori".

In cadrul emisiunii "Sinteza zilei", moderata de Mihai Emanuel Gidea, sub titlul "Guvernanti, cine ii omoara pe acesti oameni? Cancerul sau voi?" din data de 22.02.2012 a intervenit, intr-o discutie telefonica directa, reclamantul - in calitatea sa de presedinte CNAS. - pentru a formula un punct de vedere.

La adresa acestuia din urma, Mihai Emanuel Gidea, moderatorul emisiunii, a facut urmatoarele afirmatii:

"Dumneavoastra sunteti un nesimtit, daca asta ati inteles! (...) Eu apar altceva (...) apar pacientii care sunt bolnavi de cancer si de leucemie si care nu au morfina. Daca nu intelegeti asta, sunteti un dobitoc! Ca dumneavoastra sa ma acuzati pe mine ca eu fac lobby pentru o firma de medicamente inseamna ca nu aveti ratiune! Ati inteles? (...) Din pacate pentru Romania, dumneavoastra sunteti doctor! Din pacate pentru tara asta, dumneavoastra sunteti doctor si dumneavoastra sunteti presedintele unei Case de Asigurari. In seara asta dati inca o dovada a faptului ca sunteti, probabil, unul dintre cei mai insensibili oameni pe care i-am intalnit in viata mea. (...) Dumneavoastra nu doar nu sunteti doctor, dumneavoastra sunteti un mitocan".

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com