CEDO da liber ca Iisus si Fecioara Maria sa fie folositi in reclame

Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 10:17
4417 citiri
CEDO da liber ca Iisus si Fecioara Maria sa fie folositi in reclame

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis marti ca Lituania a amendat in mod nejustificat o companie care isi promovase produsele prin intermediul unor reclame in care se faceau referiri la Iisus si la Fecioara Maria.

Curtea de la Strasbourg a decis ca autoritatile lituaniene "au pus pe primul loc protectia sentimentelor persoanelor religioase, fara a lua in calcul in mod adecvat dreptul companiei la libertatea de expresie", potrivit publicatiei The Baltic Course.

Campania publicitara in cauza promoveaza haine create de designerul Robert Kalinkin si a fost lansata in anul 2012. In materialele publicitare apar un barbat cu parul lung si o femeie in rochie alba. Mesajele sunt: "Iisuse, ce blugi ai!", "Maria, ce rochie ai!", "Maica Domnului, ce rochie ai!" si "Iisuse si Maria, ce haine purtati!".

La acel moment, Inspectoratul de Stat pentru Produse Non-Alimentare din Lituania a amendat compania care beneficia de pe urma campaniei publicitare. De asemenea, mai multe instante din Lituania au decis ca anunturile incalca morala publica.

Chiar si asa, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca "reclamele nu par sa aduca jigniri gratuite si nu par profane, nu instiga la ura in baza motivelor religioase si nu ataca nicio religie intr-o maniera gratuita".

Instanta europeana a mai apreciat ca:

"Autoritatile au considerat ca aceste reclame incalca morala publica din cauza ca au folosit simboluri religioase pentru 'scopuri superficiale', ca au denaturat scopul acestor simboluri si ca sunt 'nepotrivite'. In viziunea Curtii, asemenea afirmatii ale instantelor au fost vagi si n-au explicat de ce referirile la simboluri religioase au fost jignitoare. Singurul argument a fost ca aceste simboluri religioase au fost folosite pentru scopuri nereligioase", se arata in motivarea instantei europene.

De asemenea, potrivit CEDO:

"Nu se poate presupune ca toti cei care apartin cultului crestin gasesc reclama jignitoare, iar Guvernul (lituanian - n.red.) nu a oferit nicio dovada care sa probeze contrariu. Chiar presupunand ca majoritatea lituanienilor ar considera reclamele jignitoare, oricum (amendarea societatii care beneficiaza de pe urma lor - n.red.) ar incalca valorile Conventiei (Drepturilor Omului - n.red.) " in conditiile in care obliga minoritatea sa accepte un punct de vedere al unei majoritati.

Robert Kalinkin a salutat decizia CEDO si a sustinut ca niciodata scopul reclamelor nu a fost sa jigneasca, potrivit declaratiilor pe care acesta le-a facut pentru BNS.

Inspectoratul de Stat pentru Produse Non-Alimentare si Biserica Romano-Catolica au anuntat ca urmeaza sa isi exprime punctele de vedere privind decizia CEDO.

Circa 77% dintre lituanieni se declara romano-catolici, potrivit celui mai recent recensamant al populatiei, realizat in anul 2011.

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...