Gusa: Ponta vrea sa falimenteze Realitatea Tv - cearta pe Codul insolventei

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 22:37
3781 citiri
Gusa: Ponta vrea sa falimenteze Realitatea Tv - cearta pe Codul insolventei

Analistul politic si coactionar majoriar al trustului Realitatea Media, Cozmin Gusa, a criticat modificarile aduse de Guvern Codului Insolventei, televiziunile si radiourile aflate in insolventa urmand a fi inchise, iar printre ele aflandu-se si Realitatea Tv.

Totodata, fostul deputat il acuza pe prim-ministru ca vrea sa il apere astfel pe deputatul PSD Sebastian Ghita.

"Prin declaratia sa, Ponta recunoaste ca e la curent, deci nu are scuza. Fata de ce a facut Blejnar cu jurnalistii, nedrept dar legal, nocivitatea documentului lui Ponta e de 100 de ori mai grava pentru mass-media. Prevederile sunt discriminatorii, fiind doar la adresa televiziunilor, iar dintre televiziunile centrale, vizeaza doar Realitatea tv.

De la preluarea managementului de catre echipa Gusa-Pacuraru, s-a respectat planul de reorganizare, am redus numarul de angajati substantial, restul au luat salariile la timp, am preluat pe firmele noastre cheltuielile de chirie, satelit, administrative, incercand astfel sa reusim scoaterea din insolventa, eventual chiar pe modelul Hidroelectrica. Strategiile evidente de defavorizare si falimentare a noastra sunt direct proportionale cu interesul sau de a-l promova pe Ghita si a-l apara de consecinta ilegalitatilor facute la adresa Realitatea TV", a declarat Gusa, potrivit Realitatea.net.

Codul insolventei a fost aprobat de Guvern, doar ca ordonanta de urgenta

Guvernul a aprobat, miercuri, Ordonanta de Urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Astfel, aprobarea Codului insolventei ramane in asteptare.

Pe 18 septembrie, premierul Ponta i-a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa incheie dezbaterea proiectului de lege privind insolventa, astfel incat documentul sa fie adoptat saptamana imediat urmatoare si transmis Parlamentului, reluand ideea ca multe dintre firme se folosesc de procedura actuala a insolventei pentru a frauda statul.

Ponta a adaugat ca evaziunea fiscala este ascunsa "sub haina insolventei", iar foarte multe societati private se trezesc ca un debitor intra in insolventa atunci cand trebuie sa-si plateasca facturile. Proiectul Codului insolventei a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei la inceputul lunii septembrie.

Realitatea Tv: Legea insolventei va inlesni ridicarea licentelor posturilor de televiziune si radio

Potrivit Realitatea Tv, ordonantei de urgenta aprobata de Guvern i s-a adaugat un articol prin care i se va ridica licenta de emisie in mod automat oricarei televiziuni sau post de radio aflat in insolventa. Ordonanta nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial, iar forma sa finala nu a ajuns inca la presa.

In plus, mai transmite televiziunea, nici macar prim-ministrul nu ar sti daca legea se va aplica retroactiv in cazul insolventei institutiilor media: "Sincer nu sunt un practician in insolventa. Daca ma intrebati ca jurist, regulile de procedura se aplica imediat. Dispozitiile de fond se aplica pentru situatiile viitoare. Va vorbesc despre regulile de la procedura penala, nu stiu cum e la insolventa. Regulile de procedura sunt de aplicabilitate imediata".

Realitatea Tv mai transmite ca pe site-ul Ministerului Justitiei varianta Legii insolventei este diferita decat cea publicata la inceputul lunii septembrie. Ar fi fost astfel introdus un articol (art. 81, alin. (3) din Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa), care face referire la institutiile de presa aflate in insolventa si care ar urma sa aiba licenta suspendata si, astfel, si activitatea.

"In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizionala, in sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului.

In planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi suspuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului", se arata in alin. (3) al articolului 81.

De asemenea, intr-un alt articol (art. 348, alin.(1) din Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa), se arata caracterul retroactiv al noii legi.

"Prezenta lege intra in vigoare la 15 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia prevederilor art.183-203 (Capitolul II, Dispozitii speciale privind grupul de societati - n.red.), care intra in vigoare la 60 de zile de la aceasta data", se arata in alin. (1) al articoului 348.

In alin. (2) se precizeaza insa ca "Prezenta lege se aplica si procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare la data intrarii sale in vigoare, cu exceptia dispozitiilor art. 183-203, care se aplica doar cererilor introduse dupa data intrarii in vigoare a acesteia".

F.N.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Realitatea Tv inchisa cod insolventa, #Gusa Ponta inchidere Realitatea, #modificari lege insolventa , #Realitatea