Șeful CNCD, despre impunerea certificatului de vaccinare: "Din ce văd în București, oricine poate intra aproape oriunde cu certificatul altuia"

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 22:11
3306 citiri
Șeful CNCD, despre impunerea certificatului de vaccinare: "Din ce văd în București, oricine poate intra aproape oriunde cu certificatul altuia"
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat luni, pentru B1 TV, că restricțiile în contextul pandemiei trebuiau impuse prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern. Chiar și așa, în țările europene în care a fost impus certificatul verde COVID, această măsură nu a fost considerată discriminatorie.

Șeful CNCD a mai spus că România nu are până acum „instrumentul legal adoptat de Parlament pentru a putea reglementa clar, precis și accesibil pentru cetățeni modalitatea de utilizare a certificatului verde”, iar Parlamentul ar trebui să vină mai repede cu o astfel de lege.

Asztalos Csaba mai afirmat că e important și cum se aplică legea. Acum, în multe locuri, oricine poate intra cu certificatul COVID al altuia.

„Aceste legi trebuiau adoptate încă din iulie – august, chiar și condiționările impuse prin Hotărârea de Guvern azi, adică utilizarea certificatului verde (în mall-uri și hoteluri). Ridică o problemă de legalitate pentru că orice limitare a drepturilor și libertăților fundamentale, potrivit art. 53, alin. 1 din Constituție, se pot face ”numai prin lege”, or Hotărârile de Guvern sunt acte administrative.

Asztalos Csabaa mai spus că acum există în Parlament un proiect de lege privind obligativitatea prezentării certificatului verde pentru angajații din sănătate, fie el sistem public sau privat, iar partidele ar trebui să se pună de acord și să-l adopte într-o săptămână.

„Consorțiul universităților din România solicită asigurarea cadrului legal pentru utilizarea certificatului în universități, ceea ce înseamnă că noi nu avem instrumentul legal adoptat de Parlament pentru a putea reglementa clar, precis și accesibil pentru cetățeni modalitatea de utilizare a certificatului verde. Nu e împotriva nimănui nicio măsură de acest gen, din contră, e pentru protecția vieții tuturor, mai ales a celor care nu au imunitatea dată de vaccinuri

Important e cine controlează și cum se aplică legea. Din ce văd eu în București oricine poate intra aproape oriunde cu certificatul altuia, fără să existe efectiv un control clar”, a mai declarat Asztalos Csaba, pentru B1 TV.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grevă la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Salariații se simt "discriminați"
Grevă la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Salariații se simt "discriminați"
Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) intră joi în grevă japoneză, la nivel naţional, solicitând Guvernului demersuri urgente pentru majorarea...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#CNCD, #discriminare, #Csaba Asztalos , #stiri media