"Pe aripile vantului" a revenit la HBO Max cu avertismentul: Filmul neaga ororile sclaviei

Joi, 25 Iunie 2020, ora 08:42
3300 citiri
"Pe aripile vantului" a revenit la HBO Max cu avertismentul: Filmul neaga ororile sclaviei
Foto: Facebook/ Gone With The Wind

"Pe aripile vantului/ Gone With the Wind" a revenit la HBO Max cu avertismentul ca filmul "neaga ororile sclaviei" si doua videoclipuri in care este discutat contextul istoric al lungmetrajului recompensat cu opt trofee Oscar, relateaza Variety.

WarnerMedia a restras filmul de pe platforma de streaming in urma cu doua saptamani, sustinand ca este nevoie de o abordare a "descrierilor rasiste" pe care le contine acesta.

In primul clip, Jacqueline Stewart, gazda Turner Classic Movies si profesor la University of Chicago, explica "de ce aceasta drama din 1939 trebuie vizionata in forma originala, contextualizata si discutata". Al doilea clip, cu o durata de o ora, reprezinta inregistrarea dezbaterii "The Complicated Legacy of 'Gone With the Wind", care a avut loc in 2019 la TCM Classic Film Festival, moderata de scriitorul si istoricul Donald Bogle.

Stewart spune ca producatorul David O. Selznick "era foarte constient ca publicul de culoare era destul de ingrijorat de felul in care filmul gestioneaza subiectul sclaviei si de modul in care sunt prezentate personajele de culoare".

In ciuda asigurarilor date de Selznick comunitatii de culoare ca va fi atent la preocuparile lor, "Gone With the Wind" prezinta "Sudul antebelic ca o lume a elegantei si frumusetii fara sa recunoasca brutalitatile sistemului stapanirii de sclavi pe care este bazata aceasta lume", mai afirma Stewart in clip.

Ea precizeaza ca sclavii din film se confunda cu stereotipurile rasiale. "Abordarea acestei lumi in film, prin lentila nostalgiei, neaga ororile sclaviei, precum si mostenirea inegalitatii rasiale".

Stewart a amintit si ca actorilor de culoare nu le-a fost permis sa participe la premiera filmului, din cauza legilor segregarii Jim Crow. In plus, la gala Oscar, Hattie McDaniel, care a devenit prima actrita de culoare recompensata cu un astfel de trofeu, nu a avut voie sa stea alaturi de echipa filmului.

"Sa urmaresti << Gone With the Wind >> poate fi incomod, chiar dureros. Totusi, este important ca filme clasice de la Hollywood ne sunt disponibile in forma originala pentru a fi vizionate si discutate", adauga Stewart.

Cu Vivien Leigh, Clark Gable, Hattie McDaniel si Olivia de Havilland in distributie, actiunea "Gone With the Wind" are loc pe o plantatie din afara orasului Atlanta, dupa Razboiul Civil American. In centru se afla povestea de dragoste dintre Scarlett O'Hara (Leigh), fiica proprietarului plantatiei, si Rhett Butler (Gable), aristocrat din Sud.

"Gone with the Wind", adaptat dupa romanul omonim din 1936 scris de Margaret Mitchell, a inregistrat un record de public si a fost, in acea perioada, filmul cu cele mai mari incasari. Inca detine acest record, daca cifrele sunt ajustate inflatiei. Chiar daca este considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile, unii comentatori au criticat de la inceput descrierea sclaviei si a persoanelor de culoare.

American Film Institute a clasat "Gone With the Wind" pe locul al patrulea intre cele mai bune filme americane din toate timpurile, dupa "Citizen Kane", "Casablanca" si "The Godfather".

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Apariție de efect a actriței Sharon Stone la Festivalul de Film de la Berlin. Cum s-a prezentat vedeta de 65 de ani FOTO
Apariție de efect a actriței Sharon Stone la Festivalul de Film de la Berlin. Cum s-a prezentat vedeta de 65 de ani FOTO
Sharon Stone a atras toate privirile la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, unde a strălucit pe covorul roșu, în ciuda faptului că are 65 de ani. Vedeta din „Basic Instinct”...
Filmul „20 de zile în Mariupol”, nominalizat la Oscar, se vede sâmbătă în România
Filmul „20 de zile în Mariupol”, nominalizat la Oscar, se vede sâmbătă în România
Filmul „20 de zile în Mariupol”, desemnat cel mai bun documentar la Premiile Academiei Britanice de Film (BAFTA) 2024, care spune povestea unor jurnalişti blocaţi în oraşul ucrainean în...
#Pe aripile vantului, #Film , #stiri media