Reporteri fara Frontiere: Romania si SUA, la egalitate la libertatea presei

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 22:45
3400 citiri
Reporteri fara Frontiere: Romania si SUA, la egalitate la libertatea presei

In clasamentul libertatii presei pentru perioada 2011/2012, intocmit de organizatia Reporteri fara Frontiere, facut public miercuri, Romania se claseaza, la egalitate cu Statele Unite si Argentina, pe locul 47.

Ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de aceleasi state ca si pana acum, Eritrea, Turkmenistan si Coreea de Nord, fiind imediat urmate de Siria, Iran si China. In schimb, primele locuri sunt ocupate de Finlanda, Norvegia si Olanda, care respecta libertatea presei pe deplin, se arata in Press Freedom Index 2011/2012.

"Este un semnal ca independenta presei poate fi mentinuta doar in democratiile puternice, si democratia are nevoie de presa libera", se arata in comunicatul Reporteri fara Frontiere.

Culmea, in primele 20 de locuri se afla Cap Verde si Namibia, doua tari africane in care nu s-au reportat, in 2011, incercari de obstructionare a presei.

Protestele si revolutiile din lumea araba au produs miscari importante in clasamentul liberatii presei, Tunisia crescand de pe locul 134 pana pe 104, in vreme ce Bahrain, aflat anterior pe 173, a cazut 29 de locuri deoarece a continuat sa reprime miscarile pro-democratie.

In doua tari unde au cazut vechile regimuri, Libia (pe locul 154) si Yemen, pe 171, nu se stie deocamdata care va fi viitorul presei. Acelasi lucru se poate spune despre Egipt, care a cazut 39 de locuri pana pe 166, deoarece consiliul de tranzitie a spulberat sperantele miscarii pro-democratie, continuand practicile dictatoriale.

In Europa, clasamentul Reporteri fara Frontiere evidentiaza diferente mari. Represiunea protestelor de dupa realegerea presedintelui belarus, Aleksnadr Lukasenko, au adus aceasta tara cu 14 pozitii mai jos decat anterior, pe locul 168. Turcia a alunecat 10 locuri pana pe 148, dupa ce sistemul de justitie a lansat un val de arestari in randul jurnalistilor.

In interiorul UE, daca Finlanda si Olanda au avut intotdeauna o evaluare buna, Bulgaria (80), Grecia (70) si Italia (61) nu au rezolvat problemele de incalcare a libertatii presei, in principal din lipsa unei vointe politice. Nu au exista progrese in Franta (locul 38), Spania (39) si Romania (47).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reporteri fara frontiere, #Romania libertatea presei, #Romania Reporteri fara Frontiere , #stiri media