Romania nu respecta libertatea presei, sustin jurnalistii europeni

Vineri, 04 Martie 2011, ora 08:20
2242 citiri
Romania nu respecta libertatea presei, sustin jurnalistii europeni
Foto: Arhiva

Bulgaria, Franta, Italia, Romania sunt tarile europene cu "probleme" cand vine vorba de libertatea presei. Jurnalisti si europarlamentari din Romania, Franta, Italia si Bulgaria au discutat, joi, la Bruxelles despre masurile pentru protejarea dreptului la libera exprimare.

Jurnalisti europeni consacrati, europarlamentari si reprezentati ai institutiilor de jurnalism independent din toate cele patru tari au cazut de acord asupra unei solutii comune si "europene" pentru salvarea jurnalismului: un "task-force" format din marile grupuri politice din Parlamentul European, asociatii de jurnalisti si organizatii care apara drepturile fundamentale ale omului, potrvit Adevarul.

Acest "task-force" ar trebui sa puna presiune asupra Comisiei Europene sa adopte legi care, in mod normal, sunt usor abandonate sub motivul "nu tin de competenta Comisiei".

Problema UE este, momentan, ca nu se poate amesteca in politica nationala. Singura influenta pe care o poate exercita la nivel national este in momentul discutiilor de negociere, cand se pot face presiuni de modificare a legilor. Aceste sanse au fost pierdute de CE in procesul de aderare a Romaniei, Bulgariei si Ungariei, sustin europarlamentarii.

Pana acum, libertatea presei a lipsit "cu desavarsire" de pe masa discutiilor de negociere dintre noile state membre UE si Comisia Europeana.

"Noile state membre ale UE nu respecta libertatea presei", au concluzionat jurnalisti europeni in cadrul unei dezbateri organizate de grupul social-democratilor in Parlamentul European de la Bruxelles.

"Este foarte greu sa gasesti printre noile state membre o tara unde se poate spune ca un canal de televiziune public este complet independent si nu influentat politic", spune Aidan White, secretarul-general al Federatiei Europene de Jurnalisti, cu sediul tot in "capitala" UE.

Cele trei propuneri:

- Crearea unor noi legi ar dura foarte mult timp. UE ar putea, insa, sa impuna tuturor statelor membre sa respecte principiile si regulile deja existente. "Trebuie sa punem presiune pe Comisia Europeana si sa mentinem aceasta presiune mult timp", a sugerat Vidal-Folch, vice-presedinte al cotidianului spaniol "El Pais".

- "Trebuie sa cream un task-force, care sa aiba sprijinul nu numai a unui grup politic, ci a mai multor, mai ales al Partidului Popular European, cel mai mare grup poltic din UE, sa aiba la bord si organizatiile pentru drepturile fundamentale ale omului si asociatiile de jurnalisti de asemenea", a spus Aidan White, secretarul-general al Federatiei Europene de Jurnalisti.

- "Cred ca cetatenii ar trebui sa se mobilizeze si sa ceara o presa mai libera, cred ca este potential in initiativa cetateneasca. Avem nevoie de o interventie rapida, un efort concertat al europarlamentarilor, jurnalistilor si in final al Comisiei" a spus Lorenzo Consoli, fost presedinte al Asociatiei Internationale a Presei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#libertatea presei Romania, #Bruxelles libertatea presei, #UE Romania mass media , #stiri media
Comentarii
Poza DonPedro52
DonPedro52
rank 3
Poza Cob
Cob
rank 5
Romania nu are presa politica ci GUNOAIE de presa.