Antena 3 si Realitatea Tv, amendate de CNA

Marti, 29 Iunie 2010, ora 19:15
1931 citiri
Antena 3 si Realitatea Tv, amendate de CNA

Consiliul National al Audiovizualului a somat public posturile Antena 3, Realitatea TV B1 TV pentru dezechilibru in emisiunile televizate intre invitatii din partea Opozitiei si cei din partea Puterii.

Somatia este aplicata pentru dezechilibre in prezentarea opiniilor puterii si opozitiei in emisiunile de dezbateri difuzate intre 17-23 mai si 17-23 iunie, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Este vorba despre emisiuni total dezechilibrate", a declarat Narcisa Iorga, membru al CNA. Aceasta crede ca exista "derapaje evidente" in dezbaterile televizate analizate. "Din punctul meu de vedere nu sunt aceleasi dezechilibre la toate cele trei posturi", a mai precizat Narcisa Iorga, la finalul analizei monitorizarilor, citata de Mediafax.

Sanctiunile CNA s-au dat in baza art. 71 din Codul de Reglementare a Continutului Audiovizual potrivit caruia "(1) In programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala si culturala, trebuie sa respecte urmatoarele principii: asigurarea impartialitatii, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica".

Totodata, Realitatea Tv a fost amendata cu 5.000 de lei, iar Antena 3 somata public pentru emisiunile "Ora de foc" si "Sinteza zilei", in urma unei sesizari facute de ministrul Economiei, Adriean Videanu, care a reclamat difuzarea excesiva a casei sale de la Snagov.

Conform rapoartelor de monitorizare, la realizarea acestor emisuni, radiodifuzorii nu au tinut cont de prevederile art. 71 alin. 1 lit. a din Codul audiovizualului referitoare la obligatia de a informa corect publicul si nu au respectat dreptul oricarei persoane la propria imagine, stipulat de art. 42 alin. 1- 3 din Codul audiovizualului. Art. 42 precizeaza:

"(2) In cazul in care in emisiunile audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere; daca acuzatiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars. (3) Realizatorii emisiunilor au obligatia sa respecte dreptul persoanei la propria imagine si sa puna in vedere interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare sau sa indice, cel putin, probele care le sustin; staruinta moderatorului trebuie sa fie convingatoare, astfel incat sa ajute publicul sa-si formeze o opinie corecta", se mai arata in comunicat.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#CNA amenzi dezbateri, #CNA amenzi televiziuni, #CNA somatie B1TV , #televiziune
Comentarii