Daca Mihai Gadea ar cadea in depresie... (Opinii)

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 09:25
9860 citiri
Daca Mihai Gadea ar cadea in depresie... (Opinii)
Foto: emediabacau.ro

Probabil ca ar intra intr-un concediu medical sau cineva din trust i-ar putea tine locul pe perioada convalescentei acestuia. Curios este cum se vor raporta colegii de munca la suferinta vedetei de la Antena 3 si cat vor fi ei dispusi sa inteleaga din momentele grele prin care Gadea trece.

Am fost surprins neplacut sa vad ca, in 22 de ani de democratie, inca nu am reusit sa depasim anumite metehne comuniste, transpuse in adevarate stereotipii inradacinate adanc in mentalul colectiv pe vremea lui nea Nicu Ceausescu. Nu-mi vine sa cred ca, la o televiziune din Romania, cineva poate fi ostracizat si condamnat public doar pentru faptul ca, intr-un moment greu al vietii, a trecut printr-o suferinta. Concret, despre ce-i vorba.

E cunoscut faptul ca, dupa ce CCR a invalidat referendumul, emisiunile Antenei 3 s-au axat pe demonizarea celor 6 care au votat "pro Basescu". Am vazut cum au fost scoase de la mezat dosare ale Aspaziei Cojocaru, am fost martori la diverse acuze aduse lui Augustin Zegrean, presedintele Curtii.

Cel mai grav mi s-a parut atacul grosolan la adresa Iuliei Motoc, judecatoare si ea la CCR, despre care am aflat, in emisiunea "Sinteza Zilei" realizata de Mihai Gadea la Antena 3, ca "a suferit de o boala psihica, de care s-a tratat la New York". Toate acestea reieseau dintr-o carte publicata de un anume Eugen Mihaiescu (nu, nu-i chitaristul de la Kripton, dupa cum initial crezusem si eu).

Am sapat putin mai adanc si am aflat, din diverse surse, ca doamna Iulia Motoc ar fi suferit o depresie post-partum, o cadere nervoasa survenita dupa nastere. Nimic anormal, o banalitate pentru cine are capacitatea de a intelege ce inseamna viata. Evident, totul circula la nivel de speculatie, insa, in emisiunea lui Mihai Gadea, presupusa boala a Iuliei Motoc a capatat sensul unei acuzatii pentru care "doamna blonda, prietena cu Elena Udrea, trebuie sa plateasca".

S-a mai invocat, dupa cum am vazut si prin alte surse media, ca de-aia posteaza Iulia Motoc pe Facebook tot felul de versuri fara sens, fiindca ar avea ceva probleme emotionale.

Primitiv modul de gandire al lui Mihai Gadeea, ca de altfel al mai tuturor romanilor. Sincer, ma asteptam ca ziaristii sa nu mizeze pe astfel de subiecte, pentru care, in Occident, cu siguranta, ai fi fost penalizat drastic de public.

Este stiut ca, in Romania, mersul la un psihiatru este privit ca un semn de decadere in ierarhia sociala. Brusc esti catalogat drept "nebun, psihopat".

Astfel, multi oameni care au astfel de probleme ajung sa mearga la un astfel de medic specialist pe furis, se feresc de colegii de munca, de vecini, nu care cumva cineva sa afle ce problema de sanatate le afecteaza viata. Problema e ca, de multe ori, nici ei nu inteleg ce li se intampla, lipsa de informatie in acest domeniu fiind cronica.

N-ar trebui sa fie asa. Conform datelor recente publicate de OMS, depresia reprezinta o afectiune larg raspandita la nivel mondial, putand depasi ca incidenta, in urmatorii ani, maladii grave precum cancerul sau bolile cardiovasculare.

De fapt, este ceva firesc ca, intr-o societate in care oamenii lucreaza foarte mult cu mintea si mai putin cu plugul, sa nu li se mai imbolnaveasca atat de tare picioarele, ci psihicul.

In tarile normale, sa le spunem deschise, psihiatrul este pus pe acelasi palier cu cardiologul sau medicul generalist.

Oamenii au ajuns sa constientizeze ca, la fel cum ti se poate imbolnavi ficatul, inima sau plamanii, la fel de bine pot fi afectate si mintea, subconstientul.

Din pacate pentru noi, anii de comunism in care Romania nu avea bolnavi psihic, iar medicii specialisti ajunsesera o raritate isi arata si acum coltii.

Ma intreb ce ar face Mihai Gadea daca maine, brusc, s-ar trezi ca il inteapa inima, ca are palpitatii, ca transpira abundent fara motiv, ca se simte incatusat cand intra intr-un mall sau ca nu poate dormi noaptea? Unde ar cauta ajutor? Nu cumva ar fi tentat sa mearga tot in afara tarii, pentru ca in tara oamenii nu l-ar intelege?

Cum s-ar simti cand cineva ii va pune la indoiala capacitatile profesionale, punandu-le in balanta cu suferinta sa, si considerandu-se ca, atunci cand l-a numit "idiot" pe Lucian Duta de la CNSAS, avea deja o problema?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Mihai Gadea atac Iulia Motoc CCR, #emisiuni Mihai Gadea CCR, #Iulia Motoc depresie, #Iulia Motoc probleme psihice , #televiziune