Inca o acuzatie de cenzura la Digi24, din cauza unei postari pe Facebook

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 19:58
6920 citiri
Inca o acuzatie de cenzura la Digi24, din cauza unei postari pe Facebook

Dupa ce jurnalistul Cristi Citre a declarat ca a fost concediat de la Digi24 din cauza unei postari pe Facebook, o alta jurnalista a dezvaluit ca a patit un lucru similar, tot la Digi24, in urma cu o luna.

Ana Iorga Mihail spune ca i s-a cerut sa stearga un comentariu postat pe contul ei de Facebook si pentru ca a refuzat a fost data afara.

"In Digi24 par sa se fi cuibarit interese obscure care nu se pot legitima decat prin frica, minciuna si cenzura. Cristi Citre a fost concediat, marti, de la Digi24 pentru o postare pe Facebook. Eu am fost concediata recent, din acelasi motiv. La Digi24, cenzura nu mai e un accident, ci devine o nefericita traditie", a declarat jurnalista pentru dcnews.ro.

Comentariul pentru care a intrat in atentia conducerii Digi24 a fost urmatorul: "Radu Paraschivescu faulteaza limba romana. Corect este 'in ceea ce priveste'. Hai ca e simplu, hai ca se poate. Sa dam totul pe teren! Deocamdata, cartonas rosu'".

"Urmarea: cateva zile de presiuni din partea conducerii Digi24, pentru a sterge de pe 'peretele' meu Facebook postarea. Am refuzat sa o retrag si am fost concediata. Daca bunicul si tatal meu au avut curajul de a rezista in fata presiunilor Securitatii comuniste, eu ar fi trebuit sa accept ipocrizia si cenzura, la un sfert de secol de la Revolutia din 1989, doar pentru a nu-mi pierde slujba?

Mi s-ar fi parut corect sa fi fost concediata pentru balbe, reportaje slabe sau prezenta sleampata. Nu a fost cazul. Se pare insa ca la Digi24 nu conteaza talentul, competenta, loialitatea, munca sustinuta si bunul-simt. Dar se pune mare pret pe obedienta si se sanctioneaza delictul de opinie", a mai spus Ana Iorga.

ActiveWatch: O decizie abuziva, disproportionata si arbitrara

Jurnalistul Cristi Citre a fost chemat de Cosmin Prelipceanu (foto), redactorul sef al postului Digi24, si concediat la scurt timp dupa ce a postat pe contul sau personal de Facebook un comentariu acid la adresa lui Victor Ponta.

Jurnalistul Cristi Citre, concediat de la Digi24 dupa ce a "sarit calul pe Facebook"

Cosmin Prelipceanu a confirmat ulterior faptul ca jurnalistul a fost concediat din aceasta cauza.

"Digi24 ramane consecvent principiilor jurnalismului echidistant si se bazeaza pe toti membrii echipei pentru respectarea acestor standarde. Ne vom desparti de oricine nu impartaseste valorile in care noi credem - echilibru, echidistanta, impartialitate.

Credem si in civilitate. In numele ei si al aerului respirabil pe care ar trebui sa-l emane media din Romania, Digi24 se delimiteaza de jignirile aduse in spatiul public oricaror persoane, fie ca este vorba despre politicieni sau nu. Consideram ca libertatea de exprimare include intotdeauna si respectul", se arata in comunicatul remis presei.

Jurnalist concediat pentru o postare pe Facebook. Cum explica Digi24 decizia

Organizatia ActiveWatch a condamnat, vineri, decizia postului de televiziune.

"ActiveWatch considera ca aceasta decizie a fost una abuziva, disproportionata si arbitrara, de natura sa incalce drepturile angajatului media si libertatea de exprimare a acestuia. Mai mult, acest caz demonstreaza inca o data cat de mult vulnerabilizeaza statutul jurnalistului in redactie - contractele pe drepturi de autor si lipsa unor documente de autoreglementare (coduri etice, regulamente interne, certificate de bune practici jurnalistice etc.).

In masura in care aceste coduri etice etc. nu sunt negociate si agreate de angajatorii si angajatii media, orice masura administrativa luata ca reactie la exprimarea unei opinii, indiferent de forma pe care aceasta o ia, la adresa unor politicieni, echivaleaza cu o forma de cenzura", arata ActiveWatch intr-un comunicat remis presei.

Alti doi jurnalisti au fost indepartati cu scandal de la Digi 24. In luna decembrie, Dan Suciu a fost anuntat brusc ca isi incheie colaborarea cu postul, iar la inceputul lunii ianuarie, Valeria Dorneanu, senior editor in departamentul politic, a fost concediata printr-un sms trimis de redactorul-sef Cosmin Prelipceanu pe 31 decembrie.

C.B.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#jurnalisti concediati Digi24 Facebook, #Cristi Citre concediat Digi24 , #televiziune