Marele razboi al manipularilor de la TV (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 19:54
9455 citiri
Marele razboi al manipularilor de la TV (Opinii)

Daca n-ai posibilitatea sa te uiti la Digi 24, la televiziunile de stiri din Romania nu ai de ce sa te uiti, decat daca vrei sa-ti administrezi o spalatura de creier cu clabuci.

Despre Secta Antena 3 am scris deja, nu cred ca e cazul sa revin. Este o televiziune care talibanizeaza constiintele prin tehnici sectante executate cu maiestrie de fostul pastor Mihai Gadea. Antena 3 nu transmite informatie, nu face jurnalism, ci isterizaza, asmuteste, nu are telespectatori, ci prozeliti.

Din pacate, B1 TV este la fel, dar pentru partea opusa. Sincer, exceptand orientarea, nu vad mari diferente intre Gadea si Turcescu, intre Badea si Banciu. Aceeasi isterie, aceeasi maimutareala, acelasi partizant fanatic, aceeasi inlocuire a substantei cu o forma facila, isterizanta si manipulatoare. Cu totii fac apel la emotie si eludeaza cat pot ratiunea.

Robert Turcescu si Mihai Gadea au emisiuni in primul rand despre ei insisi, tin predici indelungate, sunt mai importanti decat invitatii, simpli martori ai maretiei lor. Nu vor sa afle, pentru ca nu mai au nimic de aflat pe lumea asta, stiu tot, vor doar sa-si transmita si consolideze propriile teze. Nu au curiozitati, au certitudini.

Cealalta mare rivalitate este intre Romania TV vs Realitatea TV, ca doi frati dintr-o tulpina, dar cu stapani diferiti. Acolo se vede in toata frumusetea razboiul USL. Noul OTV al lui Ponta vs masina de propaganda a lui Antonescu.

Diferenta este ca totusi Realitatea are ceva mai multa abilitate. Mai arde cate o critica ministrilor liberali, mici reglari de conturi, mici ciupituri. Romania TV insa nu se incurca la detalii: Ponta apare, soarele rasare, de la el vine lumina, calea Adevarului si banul de la buget.

Realitatea TV este de cateva zile in disidenta fata de Victor Ponta. Este o victima nevictimizata, ca sa zic asa, pentru ca prevederile neconstitutionale ale Codului Insolventei nu o vizeaza de fapt, pentru ca Realitatea are plan de reorganizare aprobat.

Dar victimizarea ridica ratingul, emotia sporeste simpatia si trebuie sa existe un moment de rebranduire ca televiziune de Opozitie, pregatind momentul in care si Crin Antonescu va face pasul in aceeasi directie.

Dar daca vreti cea mai amuzanta este relatia dintre Traian Basescu si Realitatea TV. Presedintele, terfelit in trecut de Realitatea in toate soiurile, cu familia domniei sale cu tot, a luat in brate victimizarea acestei televiziuni.

La randul ei Realitatea, varf de lance al antibasismului, a indulcit tonul la adresa presedintelui, il citeaza, se raporteaza la el. Acum e drept si ca dincolo de cateva schimburi mai contondente, dar fara cine stie ce substanta, nici relatia dintre Traian Basescu si Crin Antonescu nu mai are incarcatura de adversitate de anul trecut. Dusmanul comun pare sa fie Victor Ponta.

Asa stand peisajul media, eu una nu ma mir nici ca audientele televizunilor scad vertiginos si tot mai multi oameni refuza sa mai fie spalati pe creier, ca mediul online devine principala sursa de informare pentru oamenii care chiar cauta informatie, dar nu ma mir nici de votul absolut aberant al celor talibanizati de televiunea la care se uita.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#televiziuni de stiri, #Antena 3 B1 Realitatea TV Romania , #televiziune