Mestecam aer si tocam apa degeaba (Opinii)

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 00:20
3776 citiri
Mestecam aer si tocam apa degeaba (Opinii)

Cand guvernarea actuala este atat de vulnerabila, cand poate fi atacata legitim pe numeroase subiecte, de la ineficienta, la coruptie si clientelism, de ce o fi oare nevoie de false teme, care in ochii unui om normal nu fac decat sa victimizeze tintele?

Este o intrebare pe care mi-o pun aproape zilnic privind la televiziunile de stiri in Romania, care rateaza dezbateri incomode pentru putere pe teme cu adevarat relevante, pentru a arunca in prim plan subiecte derizorii, cu duhoare insuportabila de manipulare si vendeta.

Sa luam drept studiu de caz ziua de miercuri. Ce puteam discuta in mod legitim? Puteam discuta despre felul pripit in care Puterea gaseste de cuviinta sa puna in practica o reforma esentiala in stat, ma refer la reorganizarea administrativ teritoriala, pe care risca sa o compromita din cauza lipsei de fundamentare. Puteam incerca sa compensam aceasta greseala analizand impreuna cu specialisti autentici solutiile posibile de reorganizare, cu costuri reale, fezabilitate, avantaje si dezavanataje.

Sau, in plin scandal dintre CNAS si medicii de familie puteam face o analiza serioasa a structurii cheltuielilor din bugetul Sanatatii, pentru a descoperi, poate, ca un procent de doar 5% pentru medicina primara este total nerealist daca vrei sa ai o retea solida care sa degreveze spitalele, ce inghit peste jumatate din banii Sanatatii. Sunt doar doua exemple, cele mai la-nedemana, dintr-o multitudine pe care o ofera actualitatea. Ce am avut in schimb?

In primul rand, o uriasa chifla. Spre pranz, ecranele televizoarelor s-au ingalbenit ca bolnave de hepatita pentru a anunta un breaking news zguduitor: Anca Boagiu si Mircea Basescu sunt chemati la DNA. Uau! De ce? O prima fasaiala: in calitate de martori. Aha! Si atunci care e bomba? Sa zicem ca, in virtutea sonoritatii numelor, aveam cel mult o stire, nici macar de cap de jurnal. Dar nici stire n-am avut, de fapt, caci atunci cand, intr-un tarziu, a fost intrebat si DNA, acesta a comunicat ca nu a emis nicio citatie de niciun fel pe numele celor doi. Adica, in loc de breaking news, am avut o imensa eroare de presa.

Involuntara? Grav, caci o confirmare sau macar o abtinere din partea DNA ar fi fost obligatorie inainte de difuzarea stirii, ca sa nu mai vorbim de ingalbenirea ecranului. Voluntara? N-as exclude, caci RTV este in razboi cu Anca Boagiu dupa penibilul episod din timpul calatoriei cu trenul de pe Valea Prahovei, in care d-na ministru a gafat grav, cerand nedifuzarea unei stiri, iar RTV a supralicitat penibil un incident minor. Cat despre fratele presedintelui, domnia sa este o tinta consacrata si extrem de vulnerabila din cauza numelui pe care-l poarta si a asocierilor total inadecvate acestui nume. Cert este ca RTV s-a comportat in acest caz mai neprofesionist decat ceferistul cu creanga in frana trenului.

Si de-abia s-a vindecat ecranul de hepatita ca l-a lovit un icter - doua proteste extreme in fata Palatul Cotroceni: un tanar suit pe un stalp si un pensionar militar care si-a dat foc. Sigur ca ambele cazuri sunt stiri, dar in niciun caz in abordarea jeluitoare pe care am vazut-o. Daca privim lucrurile la rece ele suna cam asa: un barbat de 28 de ani, care in ciuda varstei a ramas asistat social, a baut bine, s-a suit pe stalp unde a continuat sa bea si intre doua sughituri si doua inghitituri l-a convocat pe seful statului sa-i dea casa si serviciu. Sa fim seriosi! Daca Traian Basescu ar fi fost sa fi dat curs solicitarii, maine aveam toti stalpii din Bucuresti plini cu betivi revendicativi.

Pensionarul nu era, se pare beat, insa motivatia sa e cel putin stranie: si-a dat foc pentru ca Traian Basescu e dictator. Alta explicatie a refuzat sa dea. Aha! Si cum s-ar manifesta dictatura aceasta? Probabil prin puhoiul de injuraturi care este aruncat asupra presedintelui de pe mai toate ecranele in fiecare ora a fiecarei zile. Cand mi-o mai arata dl. pensionar militar un dictator huiduit, injurat si suspendat, atunci o sa-l cred. Pana atunci, am mari rezerve in privinta motivelor sale reale, care pot tine fie de normalitatea psihiatrica, fie de zona politica. Si da, oricat de tare ar suferi naturelul simtitor al sensibilei Andreea Cretulescu, a-ti da foc este pana la urma o manifestare democratica.

Si uite asa am vorbit o zi intreaga despre nimic, am mestecat aer si am tocat apa pentru ca la sfarsit sa nu ramanem nici mai informati, nici mai lamuriti, ci doar mai iritati si mai debusolati. Intre timp, lucrurile cu adevarat importante au ramas ignorate desi de ele depinde cu adevarat viata noastra mai buna sau mai rea. Inclusiv a pensionarului autoincendiat si a barbatului din varful stalpului.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#pensionar militar foc Cotroceni, #barbat stalp sinucidere Cotroceni, #televiziuni stiri breaking news , #televiziune