Ziare.com

Mogulii "buni si rai", marul discordiei intre deputati si membrii CNA

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 19:47

   

Mogulii "buni si rai", marul discordiei intre deputati si membrii CNA
Deputatii din Comisia de cultura i-au acuzat, miercuri, pe membrii CNA, de partipriuri in privinta sanctiunilor pe care le dau posturilor de televiziune, pe care le-ar imparti in "ale mogulilor buni si ale mogulilor rai", reprezentantii Consiliului aratandu-se jigniti de aceste afirmatii.

Membrii CNA au fost audiati, miercuri, de Comisia de Cultura a Camerei, in urma solicitarii formulate de sase dintre membrii Consiliului, care au dorit sa discute cu deputatii despre degradarea spatiului audiovizual.

Primul care a reclamat faptul ca spatiul audiovizual romanesc "a fost impartit in mod absolut anormal in moguli buni si rai" a fost deputatul PSD, Victor Socaciu.

"Poate ca de aici plecam si la faptul ca, in interorul CNA, exista oameni ai mogulului bun sau ai mogulului rau, translatand aceasta chestiune. Desi aratati o uniune de vederi, sunt convins ca exista lupte intrinseci foarte dure. Cred ca CNA trebuie sa vegheze, si nicidecum din interiorul sau sa se degaje o grupare care sa controleze audiovizualul. (...)

Am constatat ca televiziunile apropiate de opozitie sunt mai amendate decat cele ale mogulilor buni. Dubla masura este o mare eroare", a sustinut social-democratul. El i-a sfatuit pe membrii CNA, ca, atunci cand Consiliul "mai pierde cate un proces", sa analizeze cauzele. "Ar trebui sa gasiti o pozitie mai putin partinica, mai corecta fata de poporul roman si fata de receptori", li s-a adresat Socaciu reprezentantilor CNA.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a negat faptul ca televiziunile ar fi impartite ca apartinand unor moguli sau altora, insa a explicat ca unele posturi TV sunt mai sanctionate decat altele. Ea a dat drept exemplu anul 2009, in care Realitatea TV a primit patru somatii si sase amenzi in valoare totala de 37.000 lei, in timp ce B1TV a primit cinci amenzi, totalizand 30.000 lei. "Nu avem protectii pentru anumite televiziuni", a mai spus Iorga.

La randul sau, deputatul PD-L Brandusa Novac a acuzat membrii CNA ca voteaza sanctiunile pe care le acorda posturilor de televiziune in functie de partipriuri.

"Cand exista cei din CNA care au partipriuri, acele partipriuri ii indeparteaza pe membrii respectivi ca votul lor sa fie echidistant si corect", a spus Novac.

Democrat-liberala le-a cerut membrilor CNA explicatii cu privire la lipsa sanctiunilor in cazul Antenei 3 si Realitatii TV, despre care a afirmat ca nu invita in mod echilibrat in emisiuni reprezentanti ai puterii si ai opozitiei.

"Inteleg ca aceasta lege este buna dar, dandu-va dreptul de sanctionare, este gresit pentru ca votul dvs va face sa nu fiti corecti si atunci propunerea mea ar fi ca, cine incalca legea, sa fie sanctionat de drept. Atata timp cat in cadrul CNA exista tocmeala, avem o mare problema", a completat deputatul.

Dan Grigore, membru in CNA, a respins acuzatiile Brandusei Novac. "Daca ar fi sa fim ai mogulilor buni sau ai mogulilor rai, inseamna ca functionam dupa o lege care nu exista. Eu imi fac datoria conform legii. Nu am nici un fel de partipriuri contra unui realizator, eu am o relatie bazata pe lege cu operatorul", a explicat Grigore.

Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a aratat ca nu exista o prevedere in legea audiovizualului cu privire la reprezentarea partidelor in emisiuni, ci doar in Codul de reglementare a continutului audiovizual.

El a aratat ca reglementarea in cauza a fost realizata intr-un moment in care puterea "coplesea" vocea opozitiei si ca, in prezent, membrii CNA reflecteaza serios cu privire la eliminarea ei.

In plus, Popescu a explicat ca niciunul dintre membrii CNA nu a reclamat o astfel de situatie in ultima perioada si ca explicatiile televiziunilor sunt ca unele partide nu isi trimit reprezentantii solicitati pentru emisiune. Disputa s-a prelungit si in afara dezbaterii, dupa incheirea sedintei Constantin Dutu, membru CNA, spunand ca declaratiile Brandusei Novac i-au jignit pe membrii CNA. "Vreau sa existe corectitudine", a replicat democrat-liberalala.

Sursa: rNews

Articol citit de 1419 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Chestia cu moguli buni sau rai nu-i relevanta, exista moguli care isi bat joc de democratie si prostesc "boborul"

cu televizorul!
De ce nu avem lege antitrust, de ce cativa miliardari certati cu legea si democratia fac regulile jocului in Romania?

 

CHIAR SUNTEM P.R.O.STI?

BINEINTELES CA EXISTA MOGULI CARE ISI IUBESC NEAMUL SI LIMBA SI MOULI CARE, DIN CAUZE DIFEITE SUNT COMPLET STRAINI VALORILOR ETICE. IAR MEMBRII CNA TREBUIE, OBLIGATORIU SA FOLOSEASCA ACEASTA MASURA. MOGULI BUNI-MOGULI INFRACTORI.

 

Consiliul National al Audiovizualului trebuie desfintat !

Ce rost are acest asa zis consiliu de cenzura dupa criterii absolut subiective nu inteleg !!!

 

o singură Scanteie

Aven legi (multe si stufoase) pentru toate prostiile, dar nimeni n-a initiat o lege antitrust in presă, asa că Romania a ajuns să fie guvernată la televizor. Dacă-i spui unui american că toată presa tării e in mainile a 4 oameni, că unul si acelasi trust poate avea televiziuni, agentie de presă, radio, presă scrisă si presă online se uită la noi ca felul 17. Pentru că in democratie trebuie asigurat atat pluralismul surselor de informare, cat si pluralismul posibilitătilor de exprimare. Mai avem putintel si ajungem la presa unică din timpul comunismului. Nu-i mai simplu? O singură Scanteie in toată tara...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor