"Nascut in Romania", o campanie despre copiii nostri

Joi, 30 Mai 2013, ora 17:23
2419 citiri
"Nascut in Romania", o campanie despre copiii nostri
Foto: Digi24

Romania are copii geniali, dar si multi analfabeti, copii care cresc la caldura unui camin, dar si copii abandonati de parintii plecati la munca in strainatate. Cu ocazia zilei de 1 iunie, Ziua Copilului, Digi24 a lansat o campanie care dezvaluie lumea reala in care traiesc copiii Romaniei.

"Copiii umbla cu cutitul in ghiozdan la scoala, pus langa tartine. De ce? Nu cumva violenta in scoli este legata de violenta din societatea in care traim?", s-au intrebat realizatorii campaniei "Nascut in Romania" difuzata de Digi24 in perioada 27 mai-1 iunie.

Antoaneta Dohotariu, producatorul general al departamentului de productie, vorbeste intr-un interviu acordat Ziare.com despre scopul acestei campanii, concluziile ei si impactul pe care aceasta l-a avut in randul telespectatorilor.

De unde a venit ideea acestei campanii?

La intrebarea aceasta a raspuns mai bine regele Mihai, in discursul sau istoric din Parlament: "Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri".

Cred ca era si timpul si este nevoie ca in tara asta sa existe si o televiziune normala, preocupata de subiecte serioase, de teme importante, de ceea ce ii intereseaza pe oameni cu adevarat. La noi nu se striga la televizor. Nu falsificam realitatea si nu acordam niciun fel de spatiu cancan-ului senzational.

De aceea, ni s-a parut important sa avem un demers jurnalistic despre ce inseamna sa fii "Nascut in Romania". O campanie civilizata si profunda despre situatia reala a copiilor din Romania. Cati sunt, cine sunt, in grija cui sunt si cata grija avem de ei, ce fac statul, societatea, parintii pentru ei? Si mai ales cine se uita la ei ca la o investitie in viitorul nostru, al tuturor?

Am lansat o meditatie si, daca le-am dat oamenilor de gandit, inseamna ca am fost auziti si vazuti. Asta este cea mai frumoasa parte a meseriei.

Cat s-a muncit pentru ca "Nascut in Romania" sa devina realitate?

A fost implicata toata redactia de stiri si echipa emisiunii Jurnal pentru copii. S-a muncit pana cand am avut 40 de materiale bine gandite si corect prezentate, cu informatii si substanta. De la statistici sumbre despre analfabetism si abandon scolar si pana la copiii geniali, de la copii care cresc fara parinti pentru ca au plecat sa munceasca in strainatate si pana la violenta in scoli.

Am povestit aceasta realitate cu gandul ca nimic nu exista inainte de a fi povestit. Si mai ales am vrut sa aflam "De ce?" De ce se intampla asa? Copiii umbla cu cutitul in ghiozdan la scoala, pus langa tartine. De ce? Nu cumva violenta in scoli este legata de violenta din societatea in care traim?

Care sunt problemele reale ale copiilor in Romania? Ce aduce in prim plan campania Digi24?

Ideea centrala a campaniei, care s-a intins pe intreaga saptamana de dinainte de 1 iunie, Ziua copilului, a fost sa incercam sa stabilim cat de aproape sau cat de departe suntem de ceea ce ne dorim pentru copiii nostri. Dupa ce am terminat materialele, am avut si concluziile: in Romania, copiii sunt protejati doar pe hartie, statul ii priveste ca pe o cheltuiala, si nu ca pe o investitie in viitor, iar parintii de astazi sunt prea ocupati ca sa mai inteleaga ca a fi parinte este o meserie in sine.

Digi24 ne-a obisnuit cu campanii curajoase si foarte bine documentate. Au reusit ele sa schimbe ceva in telespectatori, ce reactii aveti?

Imaginati-va ca, desi suntem o televiziune de stiri, in ziua de 10 mai am dat la televizor 15 documentare produse de noi despre semnificatia zilei de 10 mai. Am vorbit despre trecutul nostru ca sa ne intelegem mai bine prezentul. Cine suntem, pe ce se bazeaza trecutul nostru, de ce merita sa ne cunoastem istoria.

In timp ce presa tipa subiecte la zi, noi dadeam informatii demult uitate, cine au fost regii Romaniei, cum au ramas in istorie, ce a insemnat monarhia pentru tara. A functionat! Am avut reactii sincere, lumea a apreciat seriozitatea noastra si demersul nostru atipic. Asta nu inseamna ca, data viitoare, in timp ce cade Guvernul, o sa difuzam un documentar despre Beethoven.

De regula de Ziua Copilului vedem la televizor filme pentru copii, emisiuni cu copii care canta, insa niciodata o campanie atat de serioasa. Credeti ca romanii sunt interesati de acest tip de informatii?

Da. Sunt foarte interesati. Toti cei care s-au plictisit de galagie, scandal, senzational, soc, breaking news, toti cei preocupati cu adevarat de felul in care se traieste in Romania, toti cei care au nevoie de o alternativa la sumarul televiziunilor de scandal fac parte din publicul nostru.

Aveti o emisiune, Jurnal pentru copii, care se adreseaza in egala masura celor mari si celor mici. Cat interes exista din partea telespectatorilor pentru aceasta emisiune?

Preocuparea Digi24 pentru tanara generatie este mai veche. Sambata si duminica, de la 9.30, va oferim o emisiune prezentata de doi copii si avem si un reporter copil, Miruna, fetita care stie sa scoata copilaria din om!

Stiri educative pentru copii, informatie pentru parinti si copii, abordari sincere, probleme reale, solutii, indrumare, educatie facuta subtil la televizor. Ne gandim in fiecare zi la efectul productiilor noastre si la raspunderea pe care o avem fata de telespectatori. Cu aceasta responsabilitate ne facem meseria.

Nu difuzam publicitate, cred ca suntem singurul post de televiziune care nu depinde de rating. Deci nu ne-am propus sa fim la moda. Mai important este sa construim ceva sanatos si trainic. Sa facem de pilda ceea ce ar trebui sa faca televiziunea publica.

#campanie copii Nascut Romania, #campanie copii Digi24, #campanie copii televiziune , #televiziune