A murit Octavian Iordăchescu, cunoscut om de radio și televiziune. A fost managerul festivalului Cerbul de Aur şi fondator Radio Vacanţa

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 23:50
5513 citiri
A murit Octavian Iordăchescu, cunoscut om de radio și televiziune. A fost managerul festivalului Cerbul de Aur şi fondator Radio Vacanţa
Octavian Iordăchescu rămâne un reper al industriei de televiziune și radio FOTO TVR.ro

Cunoscutul scenarist TV și manager al televiziunii publice a murit astăzi, 19 octombrie, la vârsta de 78 de ani.

Absolvent al Facultății de Litere, Istorie și Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, Octavian Iordăchescu s-a născut la 6 mai 1943, în orașul Isaccea.

În timpul facultății, datorită aptitudinilor muzicale, este cooptat într-o trupă de evergreen-uri, ca instrumentist percuționist câștigându-și astfel singur banii pentru a-și definitiva studiile universitare.

După facultate s-a angajat reporter la Radio Iași, a fost apoi redactor, secretar general de redacție la Radio București, redactor-șef și director de programe, la Televiziunea Română.

A muncit cu pasiune şi bucurie ani de zile pentru emisiunea "Ora Veselă", alături de realizatorii Octavian Sava, Marin Traian, Grigore Pop, Silviu Georgescu, Eduard Jurist, Stelian Filip, Manole Pavel Dan, în frunte cu părintele și mentorul tuturor, regizorul artistic Ion Vova, sufletul acestei emisiuni.

Între 1967 și 1984 a fondat și a condus ca redactor-șef postul Radio Vacanța, ce difuza o serie de emisiuni cu profil turistic, timp de 5 luni, în 5 limbi, pe tot litoralul românesc.

În 1973 a fondat Programul III, Radio pentru Tineret.

A fost scenarist al primului film de divertisment realizat după 1989, „Castelele lui Dracula”, film care a fost selecționat și apreciat în mod deosebit la Festivalul Internațional de la Montreux.

A fost co-director al Festivalului Internațional „Cerbul de Aur” de la Brașov, între anii 1992 și 1994, producător la "Duminica în familie", "Dănutz SRL", dar și coproducătorul emisiunilor "Ne vedem la TVR", "Hai-Hui", "37 de grade Celsius", "Femei de 10, Bărbați de 10"(până în prezent).

A publicat volumul de proză scurtă „Aici, Radio – Vacanța, în 1977 și volumul de amintiri „Ion Vova cel cumplit”, în 2007.

În semn de apreciere pentru întreaga lui activitate i-au fost conferite numeroase premii de către forul profesioniștilor de televiziune din România, A.P.T.R.(Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România), condus de reputatul regizor Dan Necșulea:

- 1992, premiul APTR pentru realizarea festivalului „Cerbul de Aur”

- 1998, 1999, 2005, 2009, premiul APTR pentru producția emisiunii „Duminica în familie”.

Octavian Iordăchescu rămâne un reper al industriei de televiziune și radio, notează TVR.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dinu Săraru a murit. Scriitorul avea 92 de ani: "Ne-a părăsit un titan al culturii naţionale"
Dinu Săraru a murit. Scriitorul avea 92 de ani: "Ne-a părăsit un titan al culturii naţionale"
Scriitorul Dinu Săraru a încetat din viață sâmbătă, 2 martie, la 92 de ani, anunță familia sa. De asemenea, apropiații omului de cultură au avut postări prin care și-au exprimat...
TVR a luat decizia finală în privința lui Virgil Ianțu
TVR a luat decizia finală în privința lui Virgil Ianțu
Emisiunea Câştigă România cu Virgil Ianţu revine în grila de programe a Televiziunii Române, după ce în toamna anului trecut situaţia producției a fost incertă, fiind difuzată dar cu...
#manager, #TVR, #mort , #televiziune
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Unul.care a realizat ceva. Radio Vacanta. RIP.
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Dumnezeu să-l odihnească în pace!!!