Organizatiile de media nu vor ajutor de stat pentru televiziuni in campania electorala

Joi, 11 Iunie 2015, ora 19:10
9822 citiri
Organizatiile de media nu vor ajutor de stat pentru televiziuni in campania electorala
Foto: Ziare.com

Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch si Conventia Organizatiilor de Media resping ideea ajutorului de stat pentru televiziuni in campania electorala si solicita Guvernului sa retraga Ordonanta de Urgenta privind instituirea acestui tip de sprijin financiar pentru operatorii economici din audiovizual.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Active Watch si Conventia Organizatiilor de Media (COM) considera inoportuna instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru televiziuni, in perioada 2015-2016, si solicita Executivului sa reconsidere aceasta optiune, luand in calcul alte modalitati de a sprijini productia editoriala si informarea publicului, potrivit unui comunicat remis, joi.

Potrivit acestor organizatii, Ordonanta de Urgenta a Guvernului din 10 iunie instituie o schema de ajutor de stat in valoare de 15 milioane de euro pentru televiziunile din Romania.

Guvernul a dat o ordonanta care-i permite sa sponsorizeze televiziunile - Un membru CNA vorbeste de ticalosie

"Prin insasi natura sa, ajutorul de stat creeaza un avantaj competitiv selectiv si distorsioneaza libera concurenta. << Selectivitatea >> presupusa de ajutorul de stat lasa celui care il gestioneaza putere discretionara (conform Consiliului Concurentei) ", transmit CJI, Active Watch si COM.

Cele trei organizatii de media mai spun ca "instituirea unor astfel de masuri in plin sezon electoral (a doua jumatate a anului 2015 si anul 2016) ridica majore semne de intrebare in ceea ce priveste intentiile Guvernului si erodeaza de la bun inceput credibilitatea televiziunilor care vor primi astfel de ajutoare".

Televiziunile si posturile radio primesc 15 milioane de euro de la Guvern pentru emisiuni culturale

CJI, Active Watch si COM solicita, de asemenea, Guvernului sa faca publice studiile care justifica aceasta decizie si caracterul ei de urgenta.

"Credem ca o atare masura, cu urias potential anticoncurential, ar trebui sa se aplice doar in conditii de maxima transparenta. Consideram ca informarea si educarea publicului sunt obiective majore si legitime. Orice sprijin guvernamental, din fonduri publice, in aceasta directie este bine-venit, in conditiile in care accentul cade pe produsul editorial si pe destinatarul sau de drept, publicul, nu pe operatorii economici care il comercializeaza.

Credem, de aceea, ca sprijinul guvernamental ar trebui sa acopere productia editoriala, indiferent de tipul mijlocului de informare (presa scrisa, radio, televiziune, online). Astfel de fonduri trebuie sa poata fi accesate de orice creator, in cadrul unui proces transparent si competitiv", mai spun cele trei organizatii de media.

CJI, Active Watch si COM solicita Guvernului sa retraga Ordonanta de urgenta privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru operatorii economici din domeniul audiovizual si sa initieze consultari cu toti actorii interesati in dezvoltarea unor metode alternative, "in afara oricaror suspiciuni de influente politice, de sprijin pentru productia de materiale de informare, educare si culturale de interes public".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#organizatii media ajutoare televiziuni, #ajutoare stat televiziuni, #ajutoare stat media, #ajutor stat radio tv , #televiziune