Realitatea TV solicita CNA transparenta in cazul reclamatiei facute de Valeriu Turcan

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 17:21
1649 citiri
Realitatea TV solicita CNA transparenta in cazul reclamatiei facute de Valeriu Turcan

Realitatea TV solicita Consiliului National al Audiovizualului (CNA) invitarea consilierului prezidential Valeriu Turcan la sedinta in care ar urma sa fie dezbatuta editia "Ora de foc" despre cazul vaduvei unui rezervist decedat in plin scandal al recalcularii pensiilor.

Demersul postului de televiziune vine dupa ce Turcan s-a adresat CNA, semnalandu-i modalitatea in care a fost prezentat subiectul decesului fostului cadru militar.

"Va rugam ca la aceasta sedinta publica, pe care dorim sa o transmitem in direct, sa solicitati prezenta ca invitat special a Domnului Valeriu Turcan. In acest mod, Domnule Presedinte, suntem convinsi ca opinia publica se va convinge ca CNA este o institutie echidistanta, care doreste ca in acest climat social extrem de tensionat sa fie un garant al libertatii de exprimare", se arata intr-o scrisoare deschisa de luni, semnata de directorul general Realitatea Media, Sorin Enache, si adresata presedintelui CNA, Rasvan Popescu.

In aceeasi sedinta a CNA, postul de televiziune intentioneaza sa aduca in fata Consiliului rude ale zecilor de familii care au semnalat Realitatea TV, in ultimele patru zile, decese ale unor pensionari militari. "Dorim ca membrii CNA sa auda de la acesti oameni simpli faptul ca pun moartea acestora in legatura directa cu taierea dramatica a pensiilor printr-o recalculare pe care justitia a declarat-o ilegala, Guvernul a considerat-o in continuare legitima, iar seful statului a decis practic sa fie stopata", se mai arata in scrisoare.

In acelasi context, postul de televiziune considera ca, prin reclamatia impotriva Realitatea TV, consilierul prezidential "a facut proba ca actuala Putere nu priveste CNA ca pe o institutie autonoma, ci drept o arma impotriva presei independente".

"Domnului Turcan i se pare inadmisibil ca vaduva a unui rezervist, decedat in mijlocul nebuniei generate de recalcularea pensiilor militare dupa ce a dorit sa trimita o scrisoare presedintelui Traian Basescu, are indrazneala sa puna moartea sotului sau in legatura cu seful statului. Domnului Turcan i se pare nedemocratic si manipulatoriu ca Realitatea TV sa ii puna cateva intrebari acestei vaduve la emisiunea ''Ora de foc'' si sa puna drept titlu un citat din scrisoarea sotului decedat catre seful statului. Ni se pare inutil, Domnule Presedinte, sa ii amintim Domnului Turcan despre protestele familiilor unor militari americani ucisi in Irak, extrem de virulente la adresa presedintelui tarii pe care il numeau asasin al copiilor lor, pe larg dezbatute la talk-showurile din media americane. Credem, insa, ca este foarte util, Domnule Presedinte, ca, in extrem de probabila programare la CNA a plangerii Domnului Turcan, sa ne prezentam in fata Consiliului cu zecile de mii de mailuri si scrisori prin care rezervistii ne cer sa luam atitudine impotriva prigoanei la care sunt supusi, fiind lasati practic fara 60% din pensii in luna in care atat intretinerea, cat si pretul alimentelor s-au majorat", se mai mentioneaza in scrisoarea catre Rasvan Popescu.

Valeriu Turcan i-a scris presedintelui CNA in 20 ianuarie, reclamand editia emisiunii "Ora de foc" din ziua anterioara.

"Va adresez rugamintea de a preciza daca emisiunea (...) respecta principiile unei informari corecte avand in vedere urmatoarele constatari: dezechilibrul de puncte de vedere - cei doi moderatori si un numar de patru invitati exprimau puncte de vedere impotriva Guvernului in vreme ce un singur invitat exprima puncte de vedere in sustinerea Executivului; simularea impartialitatii (sugerarea de catre doamna Oana Stancu, de tratament psihiatric pentru demnitari ai statului roman); derapaje de ordin editorial, precum invitarea unui psiholog pentru a interpreta actiuni de natura politica si executiva; manipularea mesajelor venite de la cetateni - prezentarea unui singur tip de mesaje; asocierea numelui presedintelui Romaniei cu decesul unui fost cadru militar, fara a prezenta dovezi privind o legatura cauzala si fara a verifica elemente precum contextul si cauzele decesului, tehnica de demonizare specifica propagandei de tip totalitar. Ca aceasta emisiune au fost multe altele", a afirmat consilierul prezidential, in scrisoarea adresata lui Rasvan Popescu.

Citeste si:
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Fostul lider al PNL, Florin Cîţu, afirmă, luni, 15 august, într-o postare pe Facebook, că în 2022 România se împrumută la dobânzi mai mari decât în 2020 şi 2021, el precizând că...
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni, 15 august, în cadrul ceremoniilor dedicate Zilei Marinei Române, că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru...
Comentarii