Realitatea TV va contesta in instanta amenda pentru emisiunile despre dosarul ALRO

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 13:24
1504 citiri
Realitatea TV va contesta in instanta amenda pentru emisiunile despre dosarul ALRO

Realitatea TV va contesta in instanta amenda de 10.000 de lei data de CNA pentru emisiunile despre dosarul ALRO, considerand ca a informat obiectiv publicul si a oferit persoanelor implicate posibilitatea de a-si exprima punctele de vedere.

"Inaintea difuzarii primului material despre dosarul ALRO, reporterul acreditat pe langa Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-a contactat telefonic pe consilierul procurorului general, pentru a obtine un punct de vedere legat de dosar. Consilierul Dana Titiana refuzat insa orice comentariu, pe motiv ca nu poate da alte detalii decat cele aflate deja in dosar. Dupa difuzarea primului material, au urmat si alte solicitari din partea Realitatea TV catre parchet. Toate au primit raspuns negativ. Acesta a fost si motivul pentru care realizatorii emisiunii "Orade Foc" au decis sa il sune in timpul emisiunii pe seful DIICOT", spun reprezentantii Realitatea TV.

In plus, la editia de luni seara a emisiunii "Ora de Foc", a fost prezentata dovada faptului ca Realitatea TV a solicitat un punct de vedere oficial din partea DIICOT inainte sa fie facuta plangerea catre CNA, mai precizeaza reprezentantii postului de televiziune.

Au fost sunati, de asemenea, consilierul procurorului general, Dana Titian, procurorul sef Codruta Kovesi, precum si reprezentantii biroului de presa. Toti au declarat ca rezolutia procurorului este elocventa si ca nu este nevoie de alte comentarii.

Postul Realitatea TV a fost amendat de Consiliul National al Audiovizualului, in 4 noiembrie, cu 10.000 de lei, dupa ce a fost reclamat de Administratia Prezidentiala ca urmare a editiilor emisiunii "Ora de foc" in care au fost prezentate si dezbatute stenograme din dosarul ALRO. Sanctiunea a fost dictata ca urmare a editiilor din 25 si 26 octombrie ale emisiunii.

"Radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 3 alin. 2 din Legea audiovizualului cu privire la obligatia asigurarii informarii obiective a publicului, prin prezentarea corecta a faptelor, evenimentelor si favorizarea liberei formari a opiniilor. De asemenea, moderatoarea emisiunii nu a tinut cont de dispozitiile art. 42 alin. 1 si 2 din Codul audiovizualului care reglementeaza dreptul oricarei persoane la propria imagine si de prevederile art. 30 din Codul audiovizualului care stipuleaza faptul ca 'Radiodifuzorii au obligatia sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului si sa nu profite de ignoranta sau de buna-credinta a persoanelor'.

La stabilirea sanctiunii, Consiliul a avut in vedere si incalcarea art. 3 alin. 2 din Legea audiovizualului si a art. 42 alin. 1 si 4 din Codul audiovizualului in editia din data de 20.10.2010 a emisiunii 'Ora de foc', in care dezbaterea pe tema votului din Parlament din 19.10.2010 s-a desfasurat cu afisarea pe ecran a unor titluluri tendentioase, printre care 'Superoferta PDL: Prostie + Ticalosie'", au comunicat reprezentantii CNA.

Administratia Prezidentiala: Reportajul i-a adus prejudicii de imagine lui Traian Basescu

Administratia Prezidentiala a reclamat Realitatea TV la CNA pe motiv ca editiile cu pricina ale emisiunii "Ora de foc" au adus prejudicii de imagine sefului statului prin modul in care au fost prezentate informatiile din dosarul ALRO.

In emisiune au fost prezentate, printre altele, stenograme ale discutiilor dintre reprezentantii grupului Marco, Valery Krasnov si Vitaly Maschitskiy, din care reiese ca acestia ar fi obtinut sprijinul unor persoane importante pentru obtinerea unor contracte avantajoase pentru energie.

In fragmentele de stenograme prezentate apare personaj numit Comandantul, care ar fi fost identificat de procurori drept Traian Basescu, potrivit Realitatea TV, iar un alt personaj, Pilotul, ar fi fostul ministru Codrut Seres, cercetat in dosarul privatizarilor strategice, printre altele si pentru ca ar fi mijlocit, in 2005, obtinerea de contracte ieftine pentru Alro. Potrivit postului de televiziune, numele Trump i-ar fi fost atribuit omului de afaceri Dorin Cocos.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT)a anuntat luni ca a cerut CNA obligarea postului Realitatea TV la rectificarea unor informatii legate de dosarul ALRO, difuzate in cadrul unei emisiuni. DIICOT face referire la emisiunea "Ora de foc" din 4 noiembrie, in care ar fi fost facute afirmatii "neconforme realitatii, in legatura cu activitatea de urmarire penala desfasurata intr-o cauza instrumentata de catreprocurorii DIICOT".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Realitatea Tv reclamata CNA, #Realitatea TV Alro, #Realitatea TV amenda CNA , #televiziune