Televiziune fara bacalaureat (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 00:55
5980 citiri
Televiziune fara bacalaureat (Opinii)

De cateva sapatamni "curge" pe TV o reclama la o "scoala de televiziune" purtand numele unui celebru realizator. Scoala ar antrena "profesionisti" care sa stea atat in fata, cat si in spatele camerei de filmat.

Foarte frumos. Ar fi foarte frumos daca un detaliu al acestei reclame nu ar dinamita intreg demersul educativ: nu e nevoie de diploma de bacalaureat pentru a deveni "profesionist" tv.

Adica scoala cu pricina promite sa pregateasca viitoarele vedete ale ecranelor din tineri care nu au fost in stare sa ia examenul de bacalaureat. Adica din rebuturile scolii romanesti. Cum pot fi acesti tineri cu o pregatire atat de slaba niste vectori de transmitere a unei informatii corecte, complete, obiective? Cum poate arata poporul informat de niste cvasianalfabeti?

Intr-o televiziune serioasa, nicio munca, indiferent ca este a unui operator, a unui reporter, a unui documentarist, editor, producator sau realizator nu poate fi facuta de un om care sa nu aiba o foarte solida educatie in spate. Pentru ca fara ea nu ai discernamantul necesar pentru a informa.

Accesul in televiziunile serioase este peste tot in lume conditionat de o pregatire foarte temeinica, dovedita nu doar prin patalamale, ci pusa in practica zilnic. In multe tari, nici macar nu exista o facultate de jurnalism de sine statatoare.

Jurnalistii au cele mai diverse pregatiri, in toate domeniile, si pot astfel sa trateze avizat domeniul lor de competenta. Si, fara indoiala, cu toti stapanesc pana in cel mai mic detaliu si pana la cele mai mici fineturi limba pe care o vorbesc.

Cea mai fericita varianta ar fi ca aceasta scoala a profesionistilor tv fara bacalaureat sa fie doar o pacaleala adresata unor naivi care, dupa absolvirea ei, sa nu isi gaseasca loc de munca pana cand nu capata si consistenta intelectuala necesara.

Daca ne uitam insa la televizor, avem toate motivele sa ne indoim ca este asa. Prea multi dintre cei care apar pe ecrane par produsele reprezentative ale unor asemenea scoli. Reporteri agramati, fara proprietatea cuvintelor, pacatuind printr-un umor involuntar savuros, daca nu ar fi revoltator. Copii cu priviri pierdute care habar nu au despre ce vorbesc si recita texte dictate din redactie. Asta in varianta fericita cand nu bat campii despre ceea ce cred ei ca au inteles.

Cat de des vi se intampla sa auziti o intrebare cu adevarat inteligenta? O abordare care sa denote documentare si o buna intelegere a temei? De cate ori ati constatat ca marginalul ieftin si irelvant a luat locul esentei in relatarile reporterilor?.

Cat despre limba romana, biata de ea, nu cred ca exista limba mai chinuita, mai schingiuita. Monitorizarile CNA nu reusesc sa redea decat in parte fenomenul.

Toate acestea sunt efectul nivelului extrem de scazut al tinerilor jurnalisti romani carora nu li se cere decat mult tupeu, rezistenta fizica si un pic de telegenie. Ei sunt desigur produsele unui invatamant de proasta calitate.

In pofida numarului foarte mare de televiziuni de stiri din Romania, suntem un popor extrem de neinformat si dezinformat. Iar cauza acestei situatii este nu doar manipularea premeditata, ci si calitatea intelectuala foarte proasta a celor care, teoretic, ne informeaza.

De fapt, cele doua sunt legate, pentru ca un autentic profesionist, cu educatia solida, cu studiile de rigoare, nu se preteaza la orice, se rusineaza sa rosteasca, candid, orice ineptie. Televiziunea facara bacalaureat are parte din vina pentru starea societatii romanesti.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Comentarii
ORD
rank 5
In tara MITICILOR merge si fara educatie. Tiganiada sa traiasca !
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5