Televizorul si viata second-hand - De la cititori

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 12:04
1327 citiri
Televizorul si viata second-hand - De la cititori
Foto: Arhiva

Pentru majoritatea romanilor, cea mai la indemana modalitate de petrecere a timpului liber este vizionarea programelor de televiziune. In zilele de weekend sau de sarbatoare, timpul petrecut in fata micilor ecrane creste mult.

Si iata cum uitatul la televizor se poate transforma din relaxare in abuz, care, ca si alte abuzuri, nu este lipsit de urmari nedorite.

Televizorul este foarte indragit de romani. Ca atare este prezent in aproape orice casa. Cei care nu au un asemenea obiect electrocasnic sunt fie foarte saraci, fie au renuntat la el din convingerea ca nu le aduce nimic bun in viata. Dar acestia sunt foarte putini.

La cei mai instariti fani ai televizorului, fiecare camera este dotata cu cate o plasma, inclusiv bucataria si uneori chiar si incaperea de baie. Sunt inca multe doamne pentru care moda telenovelelor nu a trecut. Pe langa telenovele sunt foarte nimerite mondenitatile.

La jumatatea masculina primeaza stirile, sportul si filmele de actiune. La tara s-a dus demult obiceiul de "a face claca" sau pur si simplu de a-ti vizita vecinii in serile lungi de iarna. Fiecare, in casa lui, "digera" la gura sobei politica, fotbal, muzica populara si in general cam tot ce vine la rand in seara respectiva.

Este buna aceasta tovarasie tot mai stransa dintre om si televizor? Sa vedem ce spun specialistii. Acestia considera ca da, cu conditia ca privitul la televizor sa se faca in mod responsabil. Responsabil inseamna ca durata zilnica in fata micului ecran nu ar trebui sa depasesca o ora si jumatate, iar emisiunile urmarite ar trebui selectate cu atentie.

Astazi oferta programelor de televiziune este foarte variata, dar cand ne asezam in fata micului ecran trebuie sa gandim obiectiv: ce folos ne aduce ceea ce privim? Ne informam sau suntem agresati informational? Ne relaxam sau asimilam stiri comerciale, umor de slaba calitate, cancanuri si barfe sub numele de divertisment? Urmarim un film bun sau doar unul care ne ridica adrenalina prin violenta si sex?

Punandu-ne aceste intrebari, poate vom scapa de pericolul de a nu deveni "robii" uitatului la televizor, de a nu ne transforma viata intr-una second-hand. Urmarind cateva ore pe zi povestile, experientele, pataniile altora, de unde sa mai avem timp sa ne traim in mod constient propria viata?

In aceste zile libere de sarbatoare, foarte multi dintre noi vor sta in fata televizorului, informandu-se unde isi petrec vedetele si politicienii Craciunul si Revelionul, pe unde au schiat sau pe unde au facut plaja, cate sarmale au mancat sau dupa ce muzica au dansat.

Poate veti spune ca, daca nu avem bani, nu avem libertate de miscare, si nu ne ramane decat sa ne "delectam" la televizor cu viata altora. Nu este o scuza buna, nu este o idee buna. Sa nu irosim timpul liber petrecandu-l pasiv in fata televizorului.

Sa ne bucuram de propria viata. Sunt atatea de facut, de trait, de realizat la orice varsta. Avem nevoie de timp pentru familie, pentru intalniri cu prietenii, pentru plimbari, pentru pasiuni si preocupari personale. Sa ne cream propriile experiente, traite pe "viu", si sa le limitam pe cele oferite de televizor.

Acest lucru este valabil si pentru copii. De multe ori, parintii, prinsi in diverse activitati, cauta sa dea copiilor mici o ocupatie, tinand televizorul deschis. Acest lucru este daunator daca devine un obicei zilnic. Copiii au nevoie de jocuri interactive, de miscare, de conversatii directe. Televizorul, "instrument rece", nu ofera nimic din toate acestea copiilor.

Se spune ca cea mai sanatoasa, dar si cea mai greu de gasit este calea de mijloc. La fel si in cazul televizorului. Granita intre a fi folositor si a fi daunator este destul de sensibila, de aceea trebuie sa intervina discernamantul fiecaruia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#riscuri televizor, #viata second hand televizor , #televiziune