TVR merita "ucisa"? (Opinii)

Sambata, 05 Martie 2011, ora 23:41
2337 citiri
TVR merita "ucisa"? (Opinii)

O parte a Opozitiei, PSD, propune eliminarea taxei tv. Opinia publica nu pare a se impotrivi. Doar beneficiarii directi, salariatii si conducerea TVR, par a tremura cu gandul la subrezirea salariului garantat de platitorii romani.

Este un adevar ca foarte multi abonati ai TVR nici macar nu stiu ca pe factura de curent electric se platesc si 4 lei pentru serviciul public de televiziune.

Nu trebuie sa ne mai indoim ca TVR nu serveste interesul public, dupa cum clameaza, ci este subordonata politic. Cine are puterea si resursele dicteaza obiectivele si linia editoriala a TVR. Acest "mamut", nereformat inca, reprezinta una dintre cauzele pentru care societatea a ajuns sa fie divizata, de-a lungul timpului.

Ar trebui eliminat abonamentul obligatoriu pentru TVR?

Cu tot tam-tamul creat in jurul incercarilor de depolitizare a TVR, nu s-a reusit decat aducerea in fruntea postului public a unui fost consilier prezidential. Nu putem crede ca este un tip independent cu toate ca asa sustine. Nici pe Rodica Culcer n-o putem banui de profesionalism, atat timp cat isi expune in mod public simpatiile pedeliste.

TVR are o mare parte de vina in acest razboi declarativ al politicului care a scindat societatea civila. Multe dintre sudalmele si invectivele "fine" ale lui Traian Basescu au fost lansate in direct din studiourile televiziunii publice, fara ca vreun moderator sa-i atraga atentia sau sa-l intrebe, mai pe larg, despre "porumbac" si alte anomalii lingvistice.

Comparativ cu perioada Nastase, TVR se prezinta la fel, iar huiduielile de pe 24 ianuarie de la Iasi n-au fost auzite de mai marii postului public. De ce trebuie sa ne complacem in aceeasi stare si mai ales pe banii nostri?

Mie mi-a fost de-ajuns episodul Agathon-PSD-Nastase petrecut in 2003, cand Stelian Tanase a fost indepartat din grila TVR pentru ca a avut curaj sa se lege de politica partidului de guvernamant. "Masina de Tocat" era chiar o emisiune buna, inedita in peisajul televizual de atunci.

TVR ar trebui sa treaca in privat, sa-si restructureze activitatea si sa invete cum se produc banii. Povestea cu interesul public este demult depasita. Nu trebuie decat sa ne uitam la povestea meciurilor lui Bute si realizam ca nici pe departe TVR nu se comporta ca o institutie care respecta dorinta natiunii platitoare fara voie. Ca doar nu poti sa te pui cu legea si sa nu-ti platesti abonamentul.

Alexandru Lazescu declara la ultimul meci al lui Lucian Bute, netransmis de nicio televiziune din Romania, ca un post nu-si permite asumarea unui risc cum este cel legat de soarta publicitatatii aferente unui meci de box. Primul pumn al unuia dintre pugilisti ar putea sfarsi transmisiunea inainte de vreme, iar banii din reclama s-ar duce pe apa sambetei.

Ar trebui sa ne raspunda domnul Lazescu la urmatoarea intrebare: ori interes public, ori comercial? Cand e vorba de cotizatiile abonatilor se invoca obsesiv acest interes public, iar cand o natiune isi doreste sa vada un roman boxand pentru titlul profesionist la box, brusc, se trece in barca nefasta a riscului comercial.

Din pacate, in TVR, exemplul Cristian Tabara este singular. Cu bani putini, serialele sud-coreene achizionate de catre departamentul film condus de fostul angajat Pro Tv au reusit sa conduca detasat anul trecut in topul audientelor tv pe acest segment, depasind productii autohtone in care s-au investit mult mai multi bani.

Politica de reactivare a unor "fosti", precum Mircea Radu sau Raluca Moianu cu doua emisiuni, "Intrecerea Anilor" si "Perechea Potrivita", demonstreaza ca banalitatea domina imaginatia creatorilor din TVR, iar in lipsa stresului financiar nimeni nu-si va da interesul sa asigure o calitate decenta programelor, din moment ce banii pica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#TVR abonament taxa tv, #taxa tv TVR, #eliminare abonament TVR, #Cristian Tabara TVR, #Alexandru Lazescu, #Adrian Nastase Stelian Tanase, #Stelian Tanase emisiuni, #premeir Nastase Agathon, #Lucian Bute Box, #Lucian Bute TVR , #televiziune