Vezi cum vrea PD-L sa modifice Legea Audiovizualului

Luni, 14 Februarie 2011, ora 23:51
2014 citiri
Vezi cum vrea PD-L sa modifice Legea Audiovizualului
Foto: Arhiva

O initiativa legislativa depusa recent la Parlament referitoare la modificarea Legii Audiovizualului prevede, printre altele, ca posturile TV care incalca legislatia privind demnitatea umana sa plateasca amenzi usturatoare, iar operatorii de cablu sa nu mai fie obligati sa retransmita televiziunile comerciale.

Initiativa legislativa de modificare a Legii audiovizualului 504/2002 a fost depusa saptamana trecuta la Parlament si este semnata de deputatii PD-L Raluca Turcan, Cezar Preda, Doinita Chircu si Brindusa Novac, informeaza Mediafax.

Conform acestei initiative, televiziunile si radiourile care vor incalca legislatia privind "dreptul la propria imagine", "protejarea demnitatii" si "prezumtia de nevinovatie" risca sa primeasca amenzi intre 60.000 de lei si 200.000 de lei, de la CNA.

In plus, proiectul legislativ aduce modificari semnificative in privinta amenzilor pe care CNA sa le aplice posturilor de televiziune si radio.

Astfel, daca televiziunile si radiourile vor incalca prevederile din Legea audiovizualului care se refera la "protejarea vietii private si de familie, a domiciliului si corespondentei", "dreptul la propria imagine, protejarea demnitatii, onoarei si reputatiei persoanei", "prezumtia de nevinovatie si protejarea dreptului la un proces echitabil risca sa primeasca de la CNA amenzi contraventionale de la 60.000 de lei la 200.000 de lei.

Potrivit aceluiasi proiect de lege, daca posturile TV si radio incalca legislatia privind "libertatea de exprimare, de a comunica si primi informatii, exprimarea pluralista de idei si de opinii", "pluralismul surselor de informare a publicului" si "informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor", risca sanctiuni cuprinse intre 50.000 de lei si 200.000 de lei.

In prezent, pragul minim al amenzilor pe care CNA le poate aplica posturilor TV si radio in cazul incalcarilor legislatiei audiovizualului este de 5.000 de lei, sanctiunile putand ajunge pana la 200.000 de lei.

Pe de alta parte, conform noii initiative legislative televiziunile comerciale nu vor mai fi obligatorii la retransmisie in grilele operatorilor de cablu, informeaza tot Mediafax.

Astfel, in proiectul de lege, articolul 82, alineatul 1 are urmatorul continut: "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retelele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa, fara conditionari tehnice sau financiare, serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune si Societatii Romane de Radiodifuziune, destinate publicului din Romania, precum si serviciile de televiziune a caror retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte (TV5, n.r.)".

Alineatul 2 al aceluiasi articol din initiativa legislativa prevede ca: "Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligatia, la nivel regional si local, sa includa in oferta lor cel putin doua programe de televiziune regionale si doua programe locale, acolo unde acestea exista, precum si doua programe de radiodifuziune".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Legea Audiovizualului, #modificare Legea Audiovizualului, #amenzi televiziuni , #televiziune