Ce ii trebuie TVR? Nu Stelian Tanase (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 07:25
6684 citiri
Ce ii trebuie TVR? Nu Stelian Tanase (Opinii)

Stelian Tanase, propus de PNL pentru sefia TVR, este o alegere proasta. E adevarat, prin comparatie cu Elvis Saftoiu sau Rares Bogdan poate parea o lumina, asa cum Toni Grebla poate fi o usurare prin comparatie cu Lucian Bolcas. Dar daca incetam comparatia intre rele, Stelian Tanase este foarte departe de profilul celui care ar trebui sa conduca, ca presedinte-director general, televiziunea publica.

Si mare problema a d-lui Tanase este mentalitatea pe care a dovedit-o repetat, dupa ce s-a despartit de principiile pe care le sustinea in anii 90, perioada cand era o voce puternica, credibila si respectata a fortelor reformiste, prodemocratice si proeuropene ale Romaniei.

Ar fi un argument suficient al inadecvarii postarea de acum numai cateva zile de pe blogul sau. "Cine va conduce TVR in 2014 va trebui sa sprijine activ campaniile electorale ale USL la europarlamentarele din mai si prezidentialele din decembrie. Aceasta va fi misiunea pentru care va fi numit X sau Y director-presedinte al TVRv de catre majoritatea USL. Declaratiile publice care dezmint acest adevar simplu pe care il cunoastem dintr-o lunga experienta fac parte din acel dublu limbaj si dublu standard cu care deja ne-am obisnuit.", scrie Stelian Tanase.

Asadar, domniei sale ii este clar cu ce misiune isi va prelua functia. O misiune eminamente politica. Nici macar nu mai are nevoie de instructaj. Numirea domniei sale in functie dupa o asemenea declaratie va reprezenta inca o lovitura pentru credibilitatea, si asa extrem de problematica, a postului public. Cine va mai putea crede anul viitor ca TVR condus de Stelian Tanase nu va face campanie electorala pentru Crin Antonescu, cat timp domnia sa nici macar nu ia in calcul alta ipoteza?

Dar nu este singurul argument, din nefericire. Stelian Tanase a fost unul dintre oamenii de incredere ai lui SOV. A si condus o vreme Realitatea TV, fara a reusi vreo performanta manageriala ca sa nu mai vorbim despre ceea ce si-a propus la inceputul mandatului, adica sa reaseze Realitatea TV dupa criteriile si principiile BBC.

Mai grava este insa slugarnicia pe care Stelian Tanase o dovedea fata de SOV intr-o interceptare telefonica dinaintea alegerilor prezidentiale din 2009, cand ii cerea umil voie lui Sorin Ovidiu Vantu sa participe la o emisiune a TVR.

In aceeasi interceptare, Stelian Tanase denota un imens dispret fata de telespectatorul pe care ar urma sa il slujeasca, nu-i asa?, si din banii caruia ar urma sa fie platit in fruntea TVR: "eu il antrenam (pe Mircea Geoana - n.red.) sa intre macar cu un mental bun si doi, sa stie cum se vede dincolo de camera, ca el crede ca ce e acolo conteaza. Conteaza ce e dincolo de camera, ce se vede prin sticla de catre Grivei".

Toate aceste afirmatii ne arata un Stelian Tanase devenit politruc umil, obisnuit cu pozitia ghiocelului si gata sa pupe orice inel. Un profil lamentabil.

Dar trecand dincolo de persoana lui Stelian Tanase, se pare ca nimeni nu intelege si nici macar nu-si da silinta sa inteleaga ce ar fi necesar in acest moment la TVR pentru un inceput de redresare.

Nu de un om de cultura are nevoie TVR, nu de un jurnalist, nu de un politolog, sociolog sau mai stiu eu ce personalitate cu mare renume. TVR are nevoie de trei lucruri ca de aer: de management, de credibilitate si de o noua lege.

Are asadar nevoie de un manager priceput care sa vrea si sa stie de unde sa apuce cu fermitate situatia financiara jalnica a TVR, sa opreasca drenajele de bani, sa taie cheltuielile aberante, sa gandeasca o restructurare autentica, nu doar o epurare. Nu trebuie sa se priceapa la emisiuni, la scris, la analiza politica, nu trebuie sa stie sa faca niciun produs jurnalistic. Trebuie sa stie sa aleaga si sa sustina oameni care se pricep sa le faca, iar el sa le creeze conditiile financiare si de independenta sa o faca. Adica sa aiba directori de canale si departamente competenti care sa isi poata face treaba.

TVR are nevoie de un manager fara tinichele de niciun fel, liber si de sforile politice si de sforile mogulilor. Un om in spatele caruia sa nu-l vezi nici pe Voiculescu, nici pe SOV, nici pe Ghita, nici vreun lider politic. Care sa nu fi avut simpatii politice afirmate, care sa nu fi facut declaratii politice, un om cu profil public discret, dar cu un profil managerial foarte solid.

Iar fara o lege noua care sa scoata TVR de sub control politic, nimic din toate acestea nu este posibil.

Dar TVR nu va avea nimic din toate acestea, ci, dimpotriva opusul lor. E simplu de inteles si de ce. Pentru ca drenajul de bani nu trebuie oprit, nici clientelismul din TVR, nici operatiunile "bani pentru partid". Pentru ca nimeni nu vrea ordine in finantele TVR, nimeni nu vrea oameni competenti si verticali pe pozitii cheie, nimeni nu vrea criterii de performanta. Pentru ca TVR trebuie sa faca anul viitor campanie electorala din toate puterile, pentru ca toate partidele de abia au asteptat sa puna mana pe ea pentru a o silui in toate felurile.

Pentru ca TVR nu trebuie sa fie o televiziune a interesului public, ci a interesului politic al celui care si-o adjudeca la ruleta algoritmului.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Stelian Tanase TVR, #Stelian Tanase SOV, #PNL TVR , #TVR