Colaboratorii TVR: Nu am incasat sumele vehiculate de Lucia Hossu Longin

Marti, 29 Mai 2012, ora 21:01
2892 citiri
Colaboratorii TVR: Nu am incasat sumele vehiculate de Lucia Hossu Longin
Foto: Arhiva

Jurnalistii Mircea Marian, Ioana Lupea, Andreea Pora si Catalin Prisacariu au declarat ca nu au incasat niciodata de la televiziunea publica suma de 100 de milioane de lei pe luna, vehiculata de Lucia Hossu Longin.

Consiliul de Administratie (CA) al TVR a hotarat, vineri, ca, "in conditiile grave ale situatiei financiare a TVR, se aproba incetarea remuneratiei pentru colaboratorii din publicistica ce sunt angajatii altor institutii de presa".

Hotararea, votata intr-o sedinta in care a fost discutata situatia Televiziunii Romane, ale carei conturi au fost blocate, pe 22 mai, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), a fost publicata si pe site-ul TVR.

Lucia Hossu Longin, membru al CA, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX ca remuneratia a fost oprita doar pentru jurnalistii de la diverse institutii de presa care colaborau cu TVR "pe sume foarte mari", nu si pentru colaboratorii din cultura, care au un alt tip de contracte cu Televiziunea Romana.

"A fost stopata remuneratia pentru colaboratori precum cei de la Evenimentul zilei, Romania Libera, 22 si altii, care aveau contracte cu Televiziunea Romana de valori foarte mari. Acestia nu mai pot fi remunerati in conditiile date, in care nu se mai face nicio plata a drepturilor de autor", a spus Lucia Hossu Longin.

Potrivit acesteia, cei afectati de decizia CA sunt Mircea Marian, Ioana Lupea, Cristian Patrasconiu, Cristian Turturica, Andreea Pora si Catalin Prisacariu. Longin a mentionat ca unii dintre ei aveau contracte de colaborare cu TVR de 100 de milioane de lei vechi pe luna.

Mircea Marian: Longin actioneaza in interesul direct al trustului familiei Voiculescu

In legatura cu afirmatia facuta de Longin, Mircea Marian precizeaza: "(...) suma maxima pe care eu am incasat-o de la aceasta institutie a fost de 50 de milioane de lei vechi pe luna. Aceasta plata presupunea realizarea a zece ore de emisiune pe saptamana, in prime-time, inclusiv documentare si preluarea unei parti din atributiile care revin in mod obisnuit producatorului. Dupa informatiile mele, costurile acestei emisiuni sunt printre cele mai mici din Romania", spune Mircea Marian.

El a precizat ca ar putea fi luat in discutie "randamentul emisiunii", dar Lucia Hossu Longin "nu este indreptatita nici moral si nici profesional" sa comenteze prestatia lui.

"Dansa a abuzat de calitatea ei de membru al consiliului de administratie al TVR pentru a incasa sume de sute de milioane de lei de la televiziunea publica, pentru a beneficia de diverse avantaje materiale si pentru a interveni in favoarea membrilor propriei familii.

Ceea ce face dansa acum este sa pregateasca o epurare politica a tuturor jurnalistilor care i-au criticat pe Crin Antonescu si Dan Voiculescu. Iar presiunea pentru desfiintarea TVR Info arata ca doamna Longin actioneaza in interesul direct al trustului familiei Voiculescu, care doreste lichidarea unui potential concurent al postului Antena 3", mai spune Mircea Marian.

Ioana Lupea: TVR este un exemplu de captura institutionala

Contactata de MEDIAFAX, Ioana Lupea a semnalat ca declaratia Luciei Hossu Longin "contine o serie de informatii eronate la adresa sa".

"Nu este adevarat ca in timp ce am lucrat la TVR as fi fost angajata unei alte institutii media. Cand am acceptat propunerea TVR, in mai 2011, am demisionat de la Evenimentul Zilei. Nu este adevarat ca emisiunile 'Foc incrucisat', realizata de mine impreuna cu Mircea Marian, si '7din7' ar fi fost partizane. Echilibrul acestora este certificat de monitorizarile CNA (Consiliul National al Audiovizualului, n.r.). La aceste emisiuni au participat lideri ai actualei si ai fostei puteri precum Victor Ponta, Crin Antonescu, Ilie Sarbu, Adrian Nastase, Teodor Baconschi, Anca Boagiu, Ioan Oltean, Marko Bela, Cristian Diaconescu", precizeaza Lupea.

"Nu este adevarat ca as fi fost platita de TVR cu sute de milioane de lei lunar, salariu fix in mana, cifra de 9.700 de lei publicata in presa reprezentand maximum onorariului brut. Onorariul meu de la TVR Info era stabilit pe editie, pentru doua emisiuni realizate si moderate sase zile din cele sapte ale saptamanii, respectiv cel putin 24 de editii pe luna si 48 de ore emisie live.

Munca pentru fiecare editie in parte a emisiunilor realizate pentru TVR Info a presupus de la contactarea si invitarea participantilor, realizarea documentarii, stabilirea continutului materialelor video, pana la moderarea acestora.

In acest cuantum brut maximal era inclusa si munca suplimentara: prezentele la emisiunile ce tineau de Stirile TVR, editiile speciale de ore in sir impuse de evenimente precum protestele din ianuarie", continua aceasta.

Ioana Lupea mai spune ca "TVR este un exemplu de captura institutionala, ea este tinuta prizoniera in premodernitate de interese interne si externe". "Or aceasta realitate o ascunde declaratia doamnei Lucia Hossu Longin, distragand atentia de la metehnele istorice si structurale ale televiziunii publice la onorariul meu", mai spune Ioana Lupea.

Andreea Pora: Se incearca o epurare politica

"In primul rand, tin sa spun ca sumele vehiculate de doamna Lucia Hossu Longin sunt mincinoase, cel putin in cazul meu. Contractul meu a incetat din martie si nu am luat niciodata atatia bani de la TVR", a declarat si Andreea Pora pentru MEDIAFAX, precizand ca a avut un contract de drepturi de autor cu TVR, cu care a colaborat cu intreruperi de la sfarsitul anului 2010 - inceputul anului 2011.

"Cred ca, sub pretextul unor dificultati financiare, se incearca o epurare politica, asa cum s-a mai intamplat de atatea ori in TVR", a spus Andreea Pora, apreciind ca "in ultimii trei ani, spre deosebire de perioadele precedente, cand directori (la TVR n.r.) au fost Nicolau (Valentin Nicolau, n.r.) si Sassu (Alexandru Sassu, n.r.), TVR a fost mult mai echilibrat si s-au putut auzi voci critice din ambele parti ale spectrului politic".

"Nu cred ca a fost rau pentru Televiziunea Romana sa aiba jurnalisti cu experienta si cu expertiza in studiorurile ei", a mai declarat Pora, mentionand ca intelege ca "de-acum inainte se doreste revenirea la perioada in care nu se auzea decat un singur punct de vedere".

"In ce o priveste pe doamna Lucia Hossu Longin, inteleg ca face politica PNL, care a numit-o, si isi pazeste cu strasnicie propriile interese, deoarece domana este, ca sa-l citez pe seful ei, Crin Antonescu, 'o pensionara de lux', cu 34 de milioane pensie pe luna, cu o indemnizatie frumusica de la Consiliul de Administratie (al TVR, n.r.) si cu venituri din televiziune care sar binisor de 100 de milioane (de lei vechi - 10.000 de lei noi, n.r.). In octombrie 2011, doar pentru 'Memorialul durerii' a incasat 75 de milioane (de lei vechi, n.r.), plus 30 de milioane (de lei vechi, n.r.) - drepturi de cesiune. Faptul ca ia bani din TVR si este membra a Consiliului de Administratie ii creeaza o problema, de ordin moral cel putin", a declarat Pora.

Andreea Pora a mai spus ca in CA al TVR sunt "si alti oameni care incaseaza sume imense din TVR, care au toate neamurile angajate acolo, inclusiv doamna Hossu Longin - sotul si fiul -, si care au patronat, unii timp de mai multe mandate, dificultatile financiare cu care se confrunta TVR".

"Ar fi simplu sa se renunte la astfel de tertipuri - punerea pe liber a oamenilor care nu sunt pe placul noii puteri - si sa se spuna clar ca TVR va fi de acum inainte tribuna de propaganda a USL", a mai declarat Pora.

"Personal, desi am fost si sunt invitata la multe televiziuni, nu am luat niciodata bani de la vreo televiziune a unui mogul, dar am acceptat oferta TVR, pentru ca mi s-a parut un loc decent fata de altele. Daca problema financiara a Televiziunii Romane este atat de mare, ma ofer sa vin fara niciun fel de plata. (...) Sau sa-i aduca doamna Hossu pe cei pe care ii premiaza APTR ( Asociatia Profesionistilor in Televiziune din Romania. n.r.) an de an, de la Antena 3", a mai spus Pora.

Cristian Prisacariu: Recunosc si ma caiesc, dar, probabil, nu ar trebui sa mai macai(esc)

Pe de alta parte, Cristian Prisacariu a scris ironic pe blogul personal ca, "in sfarsit", "apocalipsa TVR" i se poate imputa si lui, dupa cum a spus-o Lucia Hossu Longin. "Pe scurt, pentru ca TVR Info a incheiat niste contracte de drepturi de autor cu augusta mea persoana, TVR se prabuseste in neantul ANAF. Recunosc si ma caiesc, dar, probabil, nu ar trebui sa mai macai(esc)", spune Cristian Prisacariu.

El precizeaza ca din contractele sale de drepturi de autor incheiate cu TVR Info - care adunate nu ar insuma nici macar un an vechime - nu a incasat niciodata mai mult de 4.000 de lei lunar. "Mai putin, da, peste jumatate din durata acestui contract", precizeaza Prisacariu.

El mai spus ca a semnat ultimul contract cu TVR Info, pentru realizarea emisiunii "Plus unu", in urma cu mai putin de o luna, "pentru o durata de doar doua luni si pentru o suma lunara neta de vreo 5.000 RON".

"Din cate stiu, contractul cu pricina nu si-a urmat integral traseul birocratic prin departamentele de specialitate ale TVR, asa ca e foarte posibil ca acest contract sa nu fie, in acest moment, nici macar activ, deci sa nu produca efecte asupra fericirii mele financiare; in orice caz, cert e ca a trecut mai bine de o luna de cind am incasat vreun leut de la televiziunea publica", mai spune Prisacariu.

De asemenea, el precizeaza ca, de la inceputul anului curent, revista Kamikaze nu il mai plateste "nici macar in baza unui contract pe drepturi de autor". "Nu mai incasez de luni bune nici un leu de la revista Kamikaze; da, scriu acolo in continuare, dar fara sa fiu platit; pentru cei care nu stiu, trebuie sa spun ca si societatii editoare a revistei i s-au blocat conturile de catre ANAF, acum mai bine de o luna", mai spus Prisacariu.

Totodata, el spune ca nu a primit nicio decizie oficiala, scrisa, din partea TVR Info sau din partea oricui altcuiva, conform careia contractul lui cu TVR Info ar fi incetat.

Dan Turturica: N-am primit nimic oficial

Contactat de MEDIAFAX, Dan Turturica a declarat ca va avea o reactie privind stoparea remuneratiilor dupa ce va primi o hartie oficiala. "Deocamdata sunt doar vorbe, n-am primit nimic oficial", a mai spus aceasta.

In declaratia acordata luni MEDIAFAX, Lucia Hossu Longin a spus: "Nu putem sa ne mai ingaduim asemenea sume. Trebuie sa taiem in carne vie. S-a pus lacatul pe TVR si trebuie sa actionam ca atare". "Chiar si colegii de la PDL din CA al TVR sunt foarte responsabili. Au fost alaturi de noi in foarte multe momente esentiale, cum este si cel privind incetarea remuneratiei pentru acesti colaboratori", a explicat Longin.

In schimb, TVR nu renunta la colaborari cu personalitati precum Horia Roman-Patapievici, Alex Stefanescu, Daniel Cristea-Enache, care au rubrici la TVR Cultural, a spus Lucia Hossu Longin.

Apocalipsa dupa Lazescu

Vineri dupa-amiaza, opt membri ai CA al TVR, intre care Anne Juganaru, Cristian Nitulescu si Lucia Hossu Longin, au solicitat, intr-o scrisoare deschisa adresata lui Traian Basescu si lui Victor Ponta, ca autoritatile sa faca lumina "in ilegalitatile" comise de Alexandru Lazescu - presedintele-director general al Televiziunii Romane -, spunand ca acesta ar trebui sa demisioneze.

Scrisoarea deschisa, intitulata "Apocalipsa dupa Lazescu", este semnata de Anne Juganaru, Cristian Nitulescu, Claudiu Branzan (membri in CA din partea PSD), Lucia Hossu Longin (din partea PNL), Sorin Burtea si Traian Barbulescu (din partea angajatilor TVR), Raico Cornea (din partea minoritatilor) si Karen Sebesi (UDMR).

Scrisoarea a fost redactata "din dorinta de a gasi sprijin intru salvarea televiziunii publice, in ceasul al 12-lea, de la un colaps nemeritat" - SRTv fiind instiintata pe 22 mai ca i-au fost blocate toate conturile de ANAF, pentru neplata taxelor si impozitelor, au mai precizat semnatarii.

Alexandru Lazescu a prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, cauzele care au facut ca Televiziunea Romana sa aiba datorii acumulate - din 2005 pana la sfarsitul lui 2011 - catre bugetul de stat in valoare de 272.699.000 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Lucia Hossu Longin TVR, #Catalin Prisacariu TVR, #Mircea Marian TVR, #Ioana Lupea TVR, #Andreea Pora TVR , #TVR