Conducerea TVR, audiata la Senat, pentru cheltuieli nejustificate

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 20:35
1858 citiri
Conducerea TVR, audiata la Senat, pentru cheltuieli nejustificate
Foto: Arhiva

Conducerea TVR va fi audiata la Comisia pentru Cultura din Senat, a anuntat, joi, vicepresedintele acesteia, Marius Pascan (PDL), care sustine ca, "pe fondul prabusirii audientei, cresc nejustificat cheltuielile" la televiziunea publica.

Vicepresedintele Comisiei pentru Cultura si Media din Senat, Marius Pascan (PDL), a declarat ca aceasta a votat, miercuri, audierea conducerii TVR, date fiind semnalele din presa vizavi de "cheltuielile exorbitante" legate de evenimentele prilejuite de lansarea grilei de toamna a televiziunii nationale.

"Ieri (miercuri - n.red.) am votat in cadrul Comisiei sa audiem saptamana viitoare conducerea televiziunii. Pe fondul prabusirii audientei, cresc nejustificat cheltuielile", a spus Pascan.

Datorii de 65 de milioane de euro

Senatorul a adaugat ca a formulat, in aceasta saptamana, o interpelare la care a cerut raspuns scris, in care il chestioneaza pe presedintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, "privind situatia alarmanta a cheltuielilor facute de TVR, in conditiile in care SRTv se afla intr-un program de redresare economica", ce prevede reesalonarea unor datorii fiscale de 65 de milioane de euro, pe sapte ani.

"I-am solicitat sa faca cunoscute acele cheltuieli exorbitante care au fost invocate de mai multi jurnalisti din presa centrala privind organizarea evenimentelor legate de lansarea grilei de toamna a TVR", a spus Pascan, care a adaugat ca a aflat din mass-media, ca si CA al TVR, "de sute de mii de euro care au fost cheltuiti de TVR cu lansarea grilei de toamna".

"Aflam de sute de mii de euro care au fost cheltuiti de TVR cu lansarea grilei de toamna, 'Romania fara frontiere', cu cateva zeci sau sute de angajati ai televiziunii deplasati in Las Vegas, Los Angeles, Londra, Paris, SUA si te mai miri unde. Si rezultatul acestor calatorii de lux, estimat de mass-media la 300.000 de euro, a fost o audienta de 320.000 de spectatori.

S-a facut si neinspirat in opinia mea lansarea acestei grile de toamna, intrucat s-a suprapus cu 'Vocea Romaniei' de la ProTV, care a avut peste doua milioane de telespectatori, iar TVR nici macar pe sfert", a aratat senatorul.

TVR isi reinnoieste si parcul auto - 140 de masini, 5 milioane de euro

Pascan a adaugat ca CA al TVR nu a fost informat nici in legatura cu intentia de reinnoire a parcului auto al televiziunii cu 140 de autoturisme, a caror valoare totala s-ar ridica la cinci milioane de euro.

"Aflam cu stupoare ca TVR urmeaza sa isi reinnoiasca parcul auto, ca din nou nu e informat Consiliul de Administratie. CA a solicitat sa se comunice plafonul maxim pentru cele 140 de autoturisme, nu se stie cum a fost stabilit, iar membri ai CA mi-au comunicat ca suma se ridica la cinci milioane de euro. Este absolut incredibil si este si motivul pentru care am facut aceasta interpelare", a mai aratat acesta.

Senatorul a solicitat in interpelare sa i se spuna daca este necesara inlocuirea intregului parc auto al SRTv, "in conditiile financiare precare ale societatii si datoriilor pe care le are in continuare" si daca au existat consultari la nivelul Guvernului inainte de a se demara procedurile de achizitie, intrucat suma necesara pentru achizitionarea a 140 de autoturisme noi "ar fi contrara planului de redresare aprobat de Guvern in 2012".

Conform aceleiasi suse, sumele necesare acestei achizitii nu apar in bugetul SRTv aprobat de Parlament, nici in planul de investitii al institutiei pe 2013, aprobat de Consiliul de Administratie, mai ales ca CA trebuie sa aprobe orice investitie mai mare de 25.000 de euro.

Nu in ultimul rand, senatorul subliniaza in interpelare ca suma salariilor "pe cativa ani" a celor 800 de angajati disponibilizati in urma aplicarii planului de restructurare al TVR "este mai mica decat suma ce se doreste a fi investita in masini".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#conducere TVR audiata cheltuieli nejustificate, #Marius Pascan TVR cheltuieli, #TVR lansare grila toamna cheltuieli, #TVR reinnoire parc auto cheltuieli , #TVR