Dragos Patraru, in Parlament: La TVR se modeleaza continutul editorial in functie de interesele puterii

Marti, 15 Mai 2018, ora 13:13
15277 citiri
Dragos Patraru, in Parlament: La TVR se modeleaza continutul editorial in functie de interesele puterii
Foto: captura video Facebook/PNL

Dragos Patraru a povestit, marti, in Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor, cum intervine Doina Gradea in deciziile editoriale ale TVR, pentru ca nu doreste mesaje contra puterii, cea care finanteaza de fapt televiziunea publica, dupa eliminarea taxei TV.

"Dansa asa s-a apucat sa imi povesteasca ce se intampla la stiri, spunandu-mi "Ar trebui sa mergi director la stiri, sa mor". Apoi a inceput sa imi povesteasca despre nenorocitii de la stiri, care trebuie controlati, pentru a nu avea un discurs contra Puterii.

Doamna Doina Gradea nu sustine un anumit partid, ci Puterea care ii da bani. De asta nu trebuia scoasa taxa TV - se modeleaza continutul editorial in functie de interesele Puterii".

Patraru a dat cateva exemple de imixtiune in deciziile editoriale, povestind despre o editie in care i s-a cerut desfasuratorul emisiunii.

"O problema aveam cu domnul Petcu de la PNL, un plagiator dovedit. Ni s-a cerut desfasuratorul emisiunii, scriptul. Le-am dat cateva zile, apoi am zis ca nu este ok. I-am facut o adresa domnului care ne-a cerut aceasta situatie care ne-a amenintat, am trimis desfasuratorul pana la ora 21:30, asa cum prevede contractul", le-a spus Dragos Patraru membrilor Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor.

"Ce se intampla acum in TVR nu a inceput acum 7 luni. Se intampla de foarte mult timp si noi credem ca ar trebui sa nu se mai intample. Personal, cred ca societatea a ajuns la un nivel de maturitate care sa ne permita tuturor sa luptam contra. Dupa 50 de ani de intuneric comunism, e foarte greu sa intelegi ce inseamna cu adevarat libertatea, sa intelegi mecanismele democratiei, pentru ca ti s-a dat cu un ciocan in cap 10, 20, 30 de ani de viata.

Dupa 30 de ani de la Revolutie, lucrurile astea nu mai pot fi acceptate.

Apar din ce in ce mai multe voci si dovezi cu privire la faptul ca oamenii nu mai tolereaza asta. Publicul a inceput sa nu mai tolereze si sa ceara de la presa altceva.

De la Digi24 am plecat, desi aveam o valoare dubla fata de ce am aici la TVR, ca noi reprezentam o companie, nu interesul public", a mai spus Dragos Patraru, in fata comisiei.

Cum intervenea patriarhul la TVR

Dragos Patraru a amintit ca practicile acestea la TVR sunt mai vechi si ca a avut un episod similar si cu alt fost PDG (presedinte-director general), Stelian Tanase.

"Acum doi ani, am fost invitat acasa la PDG-ul de atunci, Stelian Tanase, dar atunci era de interes public ce imi cerea. Mi-a spus ca avem o problema cu patriarhul, care suna. Mi-a spus atunci ca e prieten cu domnul patriarh si nu e ok aici la TVR cum reflectam stirile despre preoti. Mi-a pus in vedere ca ar fi bine sa nu mai avem aceasta abordare. Am spus asta atunci, spunem despre toate lucrurile care li se intampla altora in presa locala, despre ce au de suferit jurnalistii", a povestit Patraru.

Vorbind despre starea de spirit a jurnalistilor din TVR, Dragos Patraru a spus ca, in momentul in care oamenii au vazut zidul facut in jurul Doinei Gradea de reprezentantii Puterii, au fost descurajati.

Realizatorul TV a vorbit si despre tabloul general al presei.

"Sunt trei tipuri de jurnalisti: jurnalistii jurnalisti, care servesc interesul public, jurnalistii de corporatie, care le spun romanilor ca de ce nu muncesc pe doi bani, si acesti jurnalisti de institutii de forta, pentru care orice spune o institutie de forta inseamna Dreptate si Adevar", a mai spus Patraru.

Interventia lui Plesoianu

Deputatul PSD Liviu Plesoianu a tinut sa aminteasca, la audieri, ca limbajul licentios folosit de Doina Gradea, in inregistrarile pe care Dragos Patraru le-a facut, este tipic pentru orice redactie si ca si realizatorul foloseste acelasi tip de limbaj.

"Sa nu vina nimeni din nicio redactie si sa ne spuna ca limbajul licentios nu e de gasit in toate redactiile din lume", a spus Plesoianu.

Scandalul din TVR

Doina Gradea explica, in inregistrarile facute publice de realizatorul TV, supararea pe care o avea fata de o jurnalista de la Stirile TVR, care-i pusese intrebari incomode primarului Gabrielei Firea (PSD).

"Stai, ma, sa vezi! Bai, si se duce reportera noastra, care e o tipa cu cap de porc. Sa-mi bag picioarele, ca nu poti sa o scoti pe post!", spune Gradea in inregistrare.

"Si in timp ce lumea se bucura ca s-a facut spitalul asta, ca-i pentru copii, la Foisor, deci l-au refacut, ca-i o investitie spectaculoasa, asta o intreaba pe Firea: Cum e cu statuile, nu stiu ce, cate statui ati facut in Bucuresti? La care Firea zice: O sa-ti raspund, dar stai putin ca avem acum treaba cu spitalul si ne tragem deoparte si iti spun si de statui. Nu, nu, nu, sa ne spuneti, de fata cu toata lumea aici, de 4 ori...de 4 ori.", este o parte din inregistrare.

Gradea ar fi facut mai multe referiri la jurnalistii care lucreaza la Stirile TVR: "Deci ce merita astia? Pumni in gura! Pumni in gura! Nu ma bag in continutul... in politica editoriala. Da, cand sunt derapaje, sunt nevoita, sunt obligata sa fac asta. Dar astia merita politie pe ei, le-am si spus: Trebuia sa aduc un sef de afara ca sa va taie! Ca nu meritati altceva, decat sa fiti taiati!".

Cum s-a aparat Gradea in Comisia de Cultura, fara a raspunde vreunei intrebari

Presedintele director general al SRTv, Doina Gradea, a spus, in 8 mai, in Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor, ca de luni de zile este amenintata de jurnalistul Dragos Patraru, cel care a facut publice inregistrari in care ea avea un limbaj injurios la adresa jurnalistilor.

"De luni de zile am fost amenintata si, de ce nu?, m-am simtit santajata, de domnul Patraru, pentru a lua decizii in favoarea si in conditiile impuse de dumnealui in sensul prelungirii contractelor pe care le are in SRTv.

De fiecarte data cand acestea se apropiau de termenul final", a spus Doina Gradea in timpul audierilor in Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor.

Directorul general al SRTv, Doina Gradea, mai spune ca se simte lezata de faptul ca a fost inregistrata.

Deputatii PNL, USR si PMP s-au retras atunci de la lucrarile Comisiei de Cultura in care presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune urma sa fie audiat pe tema inregistrarilor aparute in presa, dupa ce, la propunerea PSD, s-a decis ca aceasta sa isi spuna punctul de vedere fara a raspunde la intrebarile membrilor comisiei.

Citeste mai multe pe acest subiect:

#Dragos Patraru audiat Parlament, #scandal TVR inregistrari, #scandal Patraru Gradea, #Gradea injuraturi jurnalisti inregistrari , #TVR