EBU, ingrijorata de situatia TVR: O televiziune publica independenta este indispensabila

Miercuri, 05 August 2015, ora 20:19
2346 citiri
EBU, ingrijorata de situatia TVR: O televiziune publica independenta este indispensabila
Foto: Ziare.com

European Broadcasting Union (EBU) i-a raspuns membrului CNA Valentin Jucan, care a sesizat recent mai multe institutii europene privind situatia Televiziunii Romane, precizand ca impartaseste ingrijorarile acestuia fata de TVR si ca o televiziune publica independenta este indispensabila.

Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului, a transmis, luni, Comisiei Europene si Parlamentului European o scrisoare referitoare "la situatia dezastruoasa" a Societatii Romane de Televiziune (SRTv), cerand sprijinul oficialilor europeni pentru reformarea si readucerea Televiziunii Romane "din serviciul politic in serviciul interesului publicului".

Jucan a precizat ca a adresat apelul sau Silviei Costa, membru al Parlamentului European si presedinte al Comisiei pentru cultura si educatie, tuturor europarlamentarilor membri ai acestei comisii, lui Tibor Navracsics, comisar european pentru educatie, cultura, tineret si sport, dar si lui Jean-Paul Philippot, presedintele EBU - Asociatia Televiziunilor Publice din Europa.

Prin intermediul directorului general al EBU, Ingrid Deltenre, aceasta asociatie i-a raspuns miercuri lui Valentin Jucan, dupa cum acesta a anuntat, intr-o precizare transmisa Mediafax.

"Cu siguranta impartasim ingrijorarile dumneavoastra. Actuala situatie presupune faptul ca TVR nu isi poate indeplini rolul de serviciu public de media in tara si, dupa cum stim cu totii, un serviciu public media joaca un rol important in discursul democratic in toate tarile europene si reflecta maturitatea democratiei", spune Ingrid Deltenre in scrisoarea adresata lui Valentin Jucan.

Situatia dezastruoasa de la TVR, pe masa institutiilor europene

Aceasta precizeaza ca Romania este un stat membru al Uniunii Europene si actuala situatie a TVR nu este sustenabila pe termen lung. "Suntem constienti ca lupta impotriva coruptiei cauzeaza deja perturbari substantiale", mai spune directorul general al EBU.

Apel la independenta editoriala

Potrivit lui Ingrid Deltenre, implementarea unui sistem media adecvat, cu un radiodifuzor public independent, care sa se ghideze dupa valorile privind independenta editoriala, sa furnizeze programe excelente, reflectand diversitatea culturala si contribuind la buna functionare a democratiei, si care sa aiba angajati competenti in pozitii cheie, este indispensabila.

Ingrid Deltenre mai spune ca initiativa lui Valentin Jucan de a alerta institutiile Uniunii Europene (UE) in cazul TVR este excelenta si, desi reglementarea media este in competenta statelor membre ale UE, o interventie a institutiilor Uniunii, precum Parlamentul European si Comisia Europeana, "poate fi foarte eficienta".

Totodata, directorul general al EBU ii spune lui Jucan ca asociatia va fi "mai mult decat fericita" sa il ajute in incercarea sa de a mobiliza aceste institutii europene sa intervina in cazul Televiziunii Romane.

De asemenea, Ingrid Deltenre spune ca EBU este in asteptare pentru a sustine un nou cadru legal si o reforma a TVR. "Am impartasit aceasta perspectiva de multe ori cu managementul si cu Guvernul. Suntem de asemenea dispusi sa organizam o conferinta cu respectivele parti implicate, pentru a discuta potentiale solutii", mai spune Ingrid Deltenre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#European Broadcasting Union TVR, #situatie TVR, #criza TVR, #Jucan CNA TVR , #TVR