Editorial: TVR - eterna dama de companie

Marti, 29 Iunie 2010, ora 09:05
1902 citiri
Editorial: TVR - eterna dama de companie

Acum ceva vreme, Traian Basescu isi facea un titlu de glorie din a refuza sa-si numeasca reprezentanti in Consiliile de Administratie de la TVR si SRR. Nu-i placea politizarea. Dar situatiile speciale cer decizii pe masura, asa ca seful statului si-a calcat pe naturelul independent si, cu sila, a facut nominalizari.

Nici PD-L nu a considerat ca e cazul sa joace rolul de fata mare, asa ca si-a marturisit arta in materie de stiinte subombilicale si a scos din maneca, pentru televiziune, numele Adei Mesesan, tartorita de la imaginea partidului. Si, ca totul sa fie rotund, Guvernul l-a trimis la inaintare pe Catalin Baba, un fidel de-al premierului, om bun la toate. Gata TVR-ul!

Nu puteau flacaii sa asculte Opozitia cum bate coasa, delirul acapararii mijloacelor de manipulare e prea important, mai ales ca televiziunile de stiri cauta sa infinga zilnic cateva cuie in inima Puterii.

M-am tot intrebat lunile astea de ce lasa democrat-liberalii un domeniu ca imaginea la voia intamplarii. De ce nu au construit o strategie de difuzare a mesajului, chiar daca acesta se reduce la replici administrate pupezelor de la Realitatea TV si Antena 3.

Si am ajuns la concluzia ca nu poti sa trimiti la bal, sa-si faca intrarea in societate, o prostituata pretinzand ca taman a iesit din pension. Pana la urma, cea mai buna imagine pe care si-o poate face Guvernul sunt faptele, asa ca nu s-a mai obosit nimeni.

Cu TVR, insa, este alta poveste. Trebuie ca bugetarii de la tara sa afle ca TVA a crescut din cauza lui Tariceanu, si, cel mai important, ca daca la Bucuresti mai sunt unii tovarasi cu lipsuri, in teritoriu exista daruire, interes pentru problemele tarii, cate-o biserica, cate-un drum, iar seful liberal sau pesedist vrea sa-si cumpere iaht.

Ca PD-L are, totusi, o strategie de imagine eficienta: cenzura. A invatat lectia de la setul de activisti ai lui Adrian Nastase, care selectau materialele informative mai inflacarati ca propagandistii PCR. Este de notorietate, printre teveristi, cazul unui prefect ardelean care i-a povestit sotiei cum a fost echipa la el la interviu si deoarece n-a avut timp sa urmareasca jurnalul a pus-o sa monitorizeze. Femeia s-a executat si l-a sunat pe seful statiei: "Bine, bai, dar de ce ai selectat sincronul ala, de ce nu l-ai pus pe celalalt, din capatul filmarii?" Iar cel certat, de frica, n-a avut tupeul sa-i spuna cucoanei sa-si vada de muraturi, ci a promis ca-l da afara pe reporterul neinspirat.

Si se intampla cenzura in felul urmator: niste redactori atent selectionati vor purcede la trierea informatiilor si mereu vor ajunge la concluzia ca populatia este satula de nenorociri, ia mai bine sa-i dea stiri saditoare de speranta. Iar daca face Opozitia vreo remarca, vreo acuza de aruncat banii publici, vreo contestatie, redactorul ii va inchide gura: "In vreme de criza, voua va arde de scandal in loc sa puneti umarul?".

Dar deoarece va trebui sa respecte normele CNA privind reprezentarea proportionala a partidelor, le va face hatarul si va selecta din conferintele de presa ale Opozitiei materialele cele mai plicticoase si mai neinteresante pentru telespectatori.

Lectia PSD a fost receptionata atat de bine incat nu va trebui schimbata si galeria de reporteri. Astia nu mai au demult suflet, presteaza fericiti ca spre deosebire de alti jurnalisti le vine salariul la timp.

Si uite-asa, televiziunea publica mai iroseste o sansa sa devina credibila. Ce-i drept, nici nu o intereseaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PDL Guvern TVR, #conducere TVR Parlament , #TVR
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Poza MARIAMM
MARIAMM
rank 2
Mare dezamagire! Puteau sa puna un om de cultura, un reprezentant al societatii civile,